Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace."— Transkript prezentace:

1 Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace

2 zkoumá, jak člověk myslí, cítí a jedná mezi ostatními lidmi osvojení si kulturních norem Co je to sociální psychologie? Jak probíhá socializace? zvnitřnění a pochopení důležitosti norem osvojení sociálních norem – scénáře naučeného chování ve společnosti Co je to sociální role? očekávané chování, které člověk musí vykonávat

3 Co to je společenské prostředí? je skupina totožných nebo podobných společenských postavení a společenských rolí Osobnost je člověk jako člen společnosti charakterizovaný z hlediska společenského významu a společenské činnosti. Osobnost je člověk jako společenská bytost, která plní určitou společenskou roli a zaujímá určitou společenskou pozici. Zopakujme si:

4 Jsme-li součástí nějakého společenství, musíme komunikovat, říká se tomu sociální komunikace sociální komunikace. Pamatujte: Není možné nekomunikovat, není možné se nějak nechovat. Jak dělíme sociální komunikaci? verbální komunikace (verbum = slovo) neverbální komunikace – gesta, mimika, pohled očí, postoj těla, … interpersonální komunikace meziosobní (dialog), verbální (40%), neverbální (60%) PAMATUJTE: komunikace je umění.

5 Jak probíhá socializace osobnosti? orientace v oblasti a složitém systému společenských hodnot záměrné (cílené, výchovné) – např. výchova v rodině a poté ve škole Socializace probíhá mezi lidským jedincem, ostatními lidmi, společenskými skupinami a společností jako celkem v rámci společenských a mezilidských vztahů. Osoby, skupiny a instituce na sebe působí a ovlivňují se vzájemně. Co je to socializace osobnosti? bezděčné působení osob a skupin si osvojujeme spontánně a jako důsledek můžeme spontánně změnit i naše návyky, zkušenosti, názory, předsudky, zvyklosti, společenské normy atp.


Stáhnout ppt "Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace."

Podobné prezentace


Reklamy Google