Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZVÍŘATA V LESE – SRNEC OBECNÝ VY_32_INOVACE_09_SRNEC_OBECNÝ Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZVÍŘATA V LESE – SRNEC OBECNÝ VY_32_INOVACE_09_SRNEC_OBECNÝ Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová."— Transkript prezentace:

1 ZVÍŘATA V LESE – SRNEC OBECNÝ VY_32_INOVACE_09_SRNEC_OBECNÝ Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová

2 Srnec obecný  Samec  Samice  Mládě srnec srna srnče

3 Srnec obecný je savec  Srna mívá obvykle dvě mláďata.  Kvůli ochraně před nebezpečím (liška, draví ptáci) je ukládá dost daleko od sebe.  V prvních týdnech leží srnčata bez hnutí v trávě a srna je zpovzdálí hlídá a chodí je kojit.

4 ! PPOZOR! Lidé si často myslí, že jsou takováto srnčata opuštěná a snaží se je zachránit. TTím je ovšem odsoudí k zbytečné smrti nebo životu v zajetí. KKdyž vše dobře dopadne, jsou již po dvou týdnech mláďata schopna chodit s matkou.

5 Co už možná víte…  Srnec obecný je býložravec.  Živí se trávou, větvičkami, listím, pupeny, lesními plody.  Má zakrnělý ocásek ukrytý v srsti a na zadečku oválnou bílou skvrnu.

6 Čím se liší srnec od jelena Srnec je menší než jelen. Tělo má štíhlé a pružné – srnec dokáže dobře a vysoko skákat. Parůžky jsou mnohem menší než u jelena.

7 Jelen lesní Větší a mohutnější než srnec. Velké a rozvětvené paroží. samec jelen samice laň mládě kolouch

8 Víte, že … UU jelena i srnce má paroží pouze samec. VV zimě paroží shazují a na jaře jim dorůstá nové. PPřírůstkům se říká výsady. SS přibývajícím věkem samce parohy rostou a přibývají. JJelení samci se třemi výsadami se nazývají šesteráci. II mezi srnci můžeme najít šesteráky. a)První výsada b)Druhá výsada c)Třetí výsada d)Koruna – vrchol parohu Paroh jelena

9 zdroje  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Capreolus_capreolus_2_(Marek_Szczepanek).jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Capreolus_capreolus_2_(Marek_Szczepanek).jpg  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chevreuil(brocard)-HAYE_sylvain.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chevreuil(brocard)-HAYE_sylvain.jpg  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Capreolus.capreolus.young.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Capreolus.capreolus.young.jpg  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Capreolus_capreolus_Finland_2002.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Capreolus_capreolus_Finland_2002.JPG  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kid-jbk.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kid-jbk.jpg  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Capreolus_capreolus_male_p.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Capreolus_capreolus_male_p.jpg  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Deer2007-11-24_(9).JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Deer2007-11-24_(9).JPG  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Srna_and_srn%C4%8De.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Srna_and_srn%C4%8De.jpg  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Capreolus_capreolus_p.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Capreolus_capreolus_p.jpg  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Saut_chevreuil.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Saut_chevreuil.jpg  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Red_deer_2009.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Red_deer_2009.jpg  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Red_deer.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Red_deer.jpg  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Red_Deer_Stag.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Red_Deer_Stag.jpg  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Horn_av_kronhjorten,_Nordisk_familjebok.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Horn_av_kronhjorten,_Nordisk_familjebok.png  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Capreolus_capreolus_(Marek_Szczepanek).jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Capreolus_capreolus_(Marek_Szczepanek).jpg  http://cs.wikipedia.org/wiki/Srnec_obecn%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/Srnec_obecn%C3%BD  http://cs.wikipedia.org/wiki/Jelen_lesn%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Jelen_lesn%C3%AD  KHOLOVÁ, Helena, et al. Přírodověda 4. 1. vydání. Všeň : Alter, 1996. V lese/ Srnec obecný, s. 2 - 56.

10  Vytvořeno jako DUM do předmětu přírodověda na ZŠ Mladá Boleslav 17. listopadu 1325 pro čtvrtý ročník základní školy.  Materiál slouží jako doplněk výkladu o srnci obecném a jelenu lesním v rámci tématu V lese.  Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru nebo na monitorech žáků.  Materiál byl vytvořen a pilotován v 1. pololetí školního roku 2011/2012.


Stáhnout ppt "ZVÍŘATA V LESE – SRNEC OBECNÝ VY_32_INOVACE_09_SRNEC_OBECNÝ Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová."

Podobné prezentace


Reklamy Google