Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Les – savci

2 Savci v lese Les je složité přírodní společenství, ve kterém jsou všichni na sobě závislí. Živočichům poskytuje potravu a úkryt. Savci jsou v lese bohatě zastoupeni. Pro svůj skrytý způsob života jsou méně nápadní. Hodně se o nich dozvíme ze stop.

3 prase divoké Dosahuje délky až 200 cm, samice bývá menší. Zdržuje se v rodinných tlupách. Za šera se vydává za potravou. Loví drobné savce, měkkýše, hady, žížaly, hmyz, sežere různé lesní plody, trávu, kořínky. Samice vrhá tři až dvanáct podélně pruhovaných mláďat. Vodí je a brání před nepřáteli.

4 jelen evropský Laně žijí ve stádech asi po deseti kusech. Laň vrhá jedno, zřídka dvě mláďata. Jelen se živí trávou, listím, žaludy, kůrou, větvičkami. Dosahuje délky kolem 250 cm. V období říje (září, říjen) samci mezi sebou bojují a vítěz si odvádí stádo laní. V lednu a únoru shazují samci paroží a do července jim naroste nové.

5 srnec obecný Dosahuje délky asi 130 centimetrů, samice jsou ovšem mnohem slabší a nenarůstá jim paroží. Žije v tlupách. Jeho říje probíhá v červenci a srpnu. Tehdy je velmi bojovný. Říjné srny lákají srnce pisklavým hlasem. V květnu vrhá samice jedno až dvě mláďata. Živí se trávou, bylinami, výhonky, lesními plody a listy. Na pastvu vychází ve dne i v noci.

6 liška obecná Je dlouhá asi 70 cm. V lese si vyhrabává doupě. Samice vrhá 4 až 12 mláďat. Živí se především hraboši a dalšími hlodavci, ptáky, hmyzem a lesními plody. Díky ostrým smyslům a příslovečné inteligenci umí uniknout pronásledovatelům. Je obávaným přenašečem vztekliny.

7 jezevec lesní Jeho tělo je dlouhé až 70 cm. Vede skrytý život, za potravou vychází po setmění. Hledá lesní plody, kořínky, hmyz, larvy, měkkýše, malé savce, ptačí vejce. Žije v až 5 metrů hluboké noře vybudované na kopcích, ve stráních, v kamenitých místech. Vystýlá si ji mechem a listím. Samice vrhá v únoru až dubnu dvě až šest mláďat.

8 kuna lesní Dorůstá délky kolem 50 cm. Výborně šplhá po stromech. Přes den se ukrývá v dutinách stromů, v noci loví. Chytá veverky, menší savce, ptáky a hmyz, žere také bobule a ovoce. Samice vrhá v dubnu dvě až sedm mláďat, která po dvou měsících opouštějí hnízdo a až do zimy se drží své matky.

9 Lasice kolčava Má tělo dlouhé 24 cm, ocásek asi 6 cm. Díky své štíhlosti je schopna prolézt i myší a krtčí díry. Loví myši, hraboše, sysly, potkany. Menší hlodavce může pronásledovat i v jejich úkrytech. Na skrytém místě v hromadě kamení či kamenné suti vrhá samice 3 až 7 mláďat, která se rodí slepá a prohlédnou za 21 dní.

10 plch velký Má 16 cm dlouhé tělo a 13 cm dlouhý ocas. Přes den se ukrývá v dutinách stromů a různých škvírách. Za soumraku se vydává za potravou. Živí se semeny, výhonky, pupeny, ovocem a oříšky. Samice vrhá v hnízdě 2 až 9 mláďat, která se rodí slepá. Období od října do května tráví v hlubokém spánku.

11 veverka obecná Známe ji v rezavé a černé formě. Dosahuje délky 25 cm. Na stromech si buduje kulovité hnízdo, ale usídlí se i v dutině stromu. Samice vrhá 2 až 5 krát ročně po třech až sedmi mláďatech. Živí se semeny, bobulemi, oříšky, houbami, ale i hmyzem a ptačími vejci. Na podzim si dělá zásoby v dutinách stromů.

12 Zopakujeme si 1. Který ze savců výborně šplhá po stromech? a) kuna lesní b) liška obecná c) veverka obecná 2. Který živočich patří mezi všežravce? a) srnec obecný b) prase divoké c) plch velký 3. Který z živočichů žije v hluboké noře? a) jelen evropský b) kuna lesní c) jezevec lesní 1. a), c) 2. b) 3. c)

13 Zdroje V prezentaci byly použity s laskavým svolením autora obrázky a fotografie z výukového programu Přírodní společenství (vydala firma Pachner Praha, 2002).


Stáhnout ppt "Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství"

Podobné prezentace


Reklamy Google