Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pří_188_Rozmanitost přírody_Jelen lesní Autor: Mgr. Eliška Galíková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pří_188_Rozmanitost přírody_Jelen lesní Autor: Mgr. Eliška Galíková"— Transkript prezentace:

1 Pří_188_Rozmanitost přírody_Jelen lesní Autor: Mgr. Eliška Galíková
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Jelen lesní Pří_188_Rozmanitost přírody_Jelen lesní Autor: Mgr. Eliška Galíková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen k seznámení žáků s jelenem. Materiál rozvíjí nově získané vědomosti a dovednosti žáků o jelenech. Je určen pro předmět přírodověda a ročník čtvrtý. Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici: ČLOVĚK A JEHO SVĚT, Přírodověda pro 4. ročník. Štiková, Věra. NOVÁ ŠKOLA, s.r.o., ISBN 978–80–7289–211–2.

3 Jelen lesní Základní údaje Jméno: jelen Počet druhů: asi 45
Čeleď: jelenovití Třída: savci Řád: sudokopytníci Podřád: přežvýkavci

4 Počet mláďat: 1 – 2 Rozšíření: obývají prakticky celou Evropu
Hmotnost: samci 160 – 240 kg samice 120 – 170 kg Potrava: tráva, kůra, větvičky, listy, mladé výhonky

5 Popis Pojmenování: samec – jelen, samice – laň, mládě - koloušek
Od nepaměti byli jeleni nazývání zvěří královskou. Jelen lesní patří mezi největší zástupce své čeledi. Přes léto má jelení srst obvykle hnědou barvu s rudějším nádechem, v zimním období převládá barva šedohnědá.

6 Samci dorůstají 175 – 230 cm, samice 160 – 210 cm.
Velikost i hmotnost je velmi proměnlivá. Jeleni žijící v méně příznivých podmínkách mohou dorůstat jen 70 cm. Samci se mimo říji zdržují samostatně, samice naopak ve skupinách, které mohou dosahovat až 50 jedinců.

7 Nejtypičtějším znakem pro samce jsou parohy, které každý rok, obvykle na konci zimy, shazuje. Na jaře, kdy jelenům rostou parohy nové, jsou porostlé jemnou ochrannou sametovou vrstvou, která později zmizí. Aktivní bývá až za soumraku, kdy ho můžeme vidět při pastvě na lesních paloucích.

8 Jednotlivé části jeleního parohu
koruna – vrchol parohu opěrák – druhá výsada nadočník – třetí výsada očník – první výsada

9 Jak rostou parohy Bez paroží
V mírném pásmu jeleni shazují parohy každou zimu. Na čele jelena zůstanou malé kostěné násadce zvané pučnice. 2. Červen Parohy rostou na jaře a v létě. V tomto období jsou pokryté tenkou sametovou kůží zvanou lýčí. Kůže je protkána cévami, které paroh vyživují.

10 3. Září Parohy bývají již plně dorostlé do podzimní doby říje. Jeleni se zbavují lýčí tak, že parohy otírají o kmeny stromů (vytloukají). Zpočátku vyrůstá každým rokem o jednu výsadu víc. 4. Leden Jakmile skončí doba rozmnožování, většinou od ledna do dubna, parohy prostě odpadnou. Obvykle se odlomí postupně.

11 Ukázka vývoje parohu

12 Vítěz bere všechno Dva samci jelena lesního se v boji do sebe zaklesli parohy. V době říje svádějí samci s největším parožím souboje o vedoucí postavení ve stádu.

13 Vítězný samec jelena lesního hlasitě troubí, čímž oznamuje svou nadvládu nad stádem po boji s jiným samcem. Je obklopen laněmi, které tvoří takzvaný harém. V budoucnu bude muset obhajovat své postavení proti dalším mladším samcům.

14 Samec, samice jelen laň

15 Mládě Bílé skvrny na srsti koloucha jelena lesního pomáhají při ukrývání ve vysoké trávě. Ztrácejí je při první výměně srsti. laň s kolouškem

16 Opakování Počet mláďat: 1 - 2 3 - 4 5 i více Jeleni mají: rohy parohy

17 Opakování a) srna b) laň c) jelenice Samice od jelena se nazývá:
Mládě od jelena se nazývá: a) jeleňátko b) jehně c) koloušek

18 Opakování a) nejsou důležité b) aby se líbilo mamince a tatínkovi
K čemu slouží bílé skvrny u mláděte jelena: a) nejsou důležité b) aby se líbilo mamince a tatínkovi c) pomáhají při úkrytu ve vysoké trávě

19 Zdroje Red Deer Stag. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Horn av kronhjorten, Nordisk familjebok. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Hirschkampf. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Kronhjortshornets utveckling, Nordisk familjebok. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z:

20 Silz cerf22. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]
Silz cerf22. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Základy myslivosti, C. Rakušan a kolektiv, Státní zemědělské nakladatelství Praha, ISBN 07 – ČLOVĚK A JEHO SVĚT, Přírodověda pro 4. ročník. Štiková, věra. NOVÁ ŠKOLA, s.r.o., ISBN 978–80–7289–211–2. Savci, Encyklopedie školáka. Překlad Romana Anděrová. SLOVART, PRAHA, ISBN 80 – 7209 – 115 – 8


Stáhnout ppt "Pří_188_Rozmanitost přírody_Jelen lesní Autor: Mgr. Eliška Galíková"

Podobné prezentace


Reklamy Google