Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pří_179_Rozmanitost přírody _ Srnec obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pří_179_Rozmanitost přírody _ Srnec obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková"— Transkript prezentace:

1 Pří_179_Rozmanitost přírody _ Srnec obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Srnec obecný Pří_179_Rozmanitost přírody _ Srnec obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen k seznámení žáků se srncem obecným. Materiál rozvíjí nově získané vědomosti a dovednosti žáků o srncích. Je určen pro předmět přírodověda 4. ročník. Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici: ČLOVĚK A JEHO SVĚT, Přírodověda pro 4. ročník. NOVÁ ŠKOLA, s.r.o., 2010. ISBN 978–80–7289–211–2.

3 Srnec obecný Základní údaje Jméno: srnec
Rozšíření: takřka na celém světě, kromě střední a jižní Afriky a Antarktidy Čeleď: jelenovití Počet mláďat: 1 – 2, někdy 3 – 4 Řád: sudokopytníci Potrava: tráva, kůra, větvičky, listy Podřád: přežvýkavci Hmotnost: 15 – 20 kg Počet druhů: 45 Délka života: 8 – 20 let

4 Popis Srnec obecný je nejmenším druhem jelenovitých žijících v Evropě.
Přes léto má jeho srst až mírně rezavočervený odstín, s koncem roku však narůstá nová zimní srst a její zbarvení znatelně tmavne. Samci mají krátké parůžky, které mohou dorůstat do délky až 25 cm. Každým rokem na podzim samci své parůžky shazují a na jaře jim narůstají nové. Srnec se loví od 16. května do 30. září, srnci a srnčata od 1. září do 31. prosince.

5 Popis těla srnce hlava slechy tělo světla krk přední běhy zadní běhy

6 Přikrmování v zimním obdobím
Krmiva objemná – seno (dobře usušené, nesmí být plesnivé nebo nahnilé) Krmiva jadrná – hlavní zdroj energie – semena, nebo plody rostlin – zrna kukuřice, proso, pohanka, semena slunečnice, žaludy, kaštany Krmiva dužnatá – brambory, řepa, krmná kapusta K nim se přiřazují pochutiny, zejména kuchyňská sůl Krmná dávka by měla být tak velká, aby ji zvěř poměrně brzy spotřebovala. Druhy krmelců: Krmelec se zásobníkem Krmelec přenosný Krmelec připevněný Krmelec připevněný ( v podobě jeslí )

7 ? Jak se nazývají samice a mládě srnce obecného?
Srna Srnče Jakým způsobem se myslivci o srnce v zimě starají? Podle čeho poznáte, že v určitém lese žije srnec obecný? stopy trus shoz parůžků

8 Zdroje Myslivost, SILVESTRIS, 1997. ISBN 80 – 901775 – 1 - 4
Základy myslivosti, C. Rakušan a kolektiv, Státní zemědělské nakladatelství Praha, ISBN 07 – Krmelec. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Capreolus capreolus (Marek Szczepanek). In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Saut chevreuil. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z:

9 ČLOVĚK A JEHO SVĚT, Přírodověda pro 4. ročník. NOVÁ ŠKOLA, s. r. o
ČLOVĚK A JEHO SVĚT, Přírodověda pro 4. ročník. NOVÁ ŠKOLA, s.r.o., ISBN 978–80–7289–211–2. Kid-jbk. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Pří_179_Rozmanitost přírody _ Srnec obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková"

Podobné prezentace


Reklamy Google