Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Luskoviny Pří_258_Živá příroda od jara do léta_Luskoviny Autor: Mgr. Pavla Martincová Škola: Základní škola Velehrad, Salašská 300, 687 07 Velehrad Registrační.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Luskoviny Pří_258_Živá příroda od jara do léta_Luskoviny Autor: Mgr. Pavla Martincová Škola: Základní škola Velehrad, Salašská 300, 687 07 Velehrad Registrační."— Transkript prezentace:

1 Luskoviny Pří_258_Živá příroda od jara do léta_Luskoviny Autor: Mgr. Pavla Martincová Škola: Základní škola Velehrad, Salašská 300, Velehrad Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

2 Anotace:  Digitální učební materiál je určen k seznámení s luskovinami, jejich třídění a ověření znalostí.  Materiál pomáhá žákům lépe poznat luskoviny a jejich využití v potravinářském průmyslu.  Je určen pro předmět přírodověda 4. ročník.  Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici: Člověk a jeho svět: přírodověda pro 4. ročník. Vydání druhé. Bratislavská 23d, Brno: NOVÁ ŠKOLA, s. r. o., ISBN

3 Obsah Charakteristika luskovin Nejznámější luskoviny Hrách setý Fazol obecný Čočka kuchyňská Sója luštinatá Použití Zajímavosti

4 Obsah Hádanka Trocha ČJ Ještě 1 hádanka Kvíz Použité zdroje

5 Charakteristika luskovin Plodem luskovin je lusk, ve kterém jsou ukryta semena.

6 Tato semena nazýváme luštěniny.

7 Nejznámější luskoviny Hrách setý Fazol obecný Čočka kuchyňská Sója luštinatá

8 Hrách setý

9 Fazol obecný

10 Čočka kuchyňská

11 Sója luštinatá

12 Použití Hrách, fazol a čočka jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku. Připravujeme z nich polévky, saláty nebo přílohy k masům.

13 Zajímavosti Víte, že hrách setý je v Evropě známý už od mladší doby kamenné? To je přibližně 3 miliony let před naším letopočtem. Plody sóji – sójové boby – mohou pro svůj vysoký obsah bílkovin nahradit maso. Vyrábí se z nich např. sójové mléko a tofu (jídlo ze sójového mléka).

14 Hádanka Víte, proč se těmto bonbonům říká „ovocné čočky“? Protože tvarem tuto luštěninu připomínají (nikoli chutí! ).

15 Trocha ČJ Slovo čočka je slovo mnohoznačné. Dokázali byste jmenovat alespoň 2 různé věci, které se také nazývají čočka? Hudební skupina - Čočka Část oka - čočka Kontaktní čočka čočka- těsnění

16 Ještě 1 hádanka Poznáte, z čeho je vyrobeno tohle mléko? b) ze sóji a) z krávy c) z kukuřice

17 Ještě 1 hádanka Poznáte, z čeho je vyrobeno tohle mléko? b) ze sóji

18 Kvíz hrách část oka chutná luštěninaobecný sója Přejít na další snímek Jídlo ze sójového mléka se jmenuje… Tajenka: _ _ _ _

19 Kvíz SETÝ ČOČKA FZOL LUŠTINATÁ hrách část oka chutná luštěninaobecný sója Jídlo ze sójového mléka se jmenuje… Tajenka: TOFU A

20 Konec

21 Použité zdroje Soubor:Doperwt rijserwt peulen Pisum sativum.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, , 06:06 [cit ]. Dostupné z: File:Peas in pods - Studio.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 12:01, 7 July 2011 [cit ]. Dostupné z: Soubor:Phaseolus vulgaris seed.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, , 09:03 [cit ]. Dostupné z: Soubor:3 types of lentil.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, , 23:57 [cit ]. Dostupné z: Soubor:Soja.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, , 14:56 [cit ]. Dostupné z:

22 Použité zdroje Soubor:HrachovaPolevka.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, , 16:34 [cit ]. Dostupné z: Vlastní fotografie, Pavla Martincová Soubor:Eye iris.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, , 18:21 [cit ]. Dostupné z: Soubor:Soymilk can and glass 2.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, , 04:19 [cit ]. Dostupné z: Soubor:Illustration Lens culinaris0.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, , 23:35 [cit ]. Dostupné z: Vlastní obrázek, kresba: Pavla Martincová

23 Použité zdroje Soubor:Contact lens.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, , 01:47 [cit ]. Dostupné z: Soubor:Sanchez3.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, , 20:21 [cit ]. Dostupné z: Soubor:Soybeanvarieties.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, , 09:02 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Luskoviny Pří_258_Živá příroda od jara do léta_Luskoviny Autor: Mgr. Pavla Martincová Škola: Základní škola Velehrad, Salašská 300, 687 07 Velehrad Registrační."

Podobné prezentace


Reklamy Google