Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Název SŠ:SOU Uherský Brod Autoři:Ing. Radim Bublík Název prezentace: (DUMu) Obsah a význam předmětu, využití počítačů Tematická oblast:Úvod do předmětu Ročník: 1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:3. 9. 2012

2  Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Úvod do předmětu je poskytnout žákům potřebné informace pro lepší orientaci ve významu informačních a komunikačních technologií (zejména počítačů) pro jejich život a nastínit jim rovněž jejich historii a vývoj.  Jednotlivé DUMy (prezentace a pracovní listy) v této sadě pokryjí postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Informační a komunikační technologie na naší SŠ.  Tato prezentace je konkrétně zaměřena na tematický celek Obsah a význam předmětu, využití počítačů.

3  Informační a komunikační technologie prostupují celým naším současným životem. Velmi často přebírají (postupně a na podhled nenápadně) úlohu bývalých hromadných sdělovacích prostředků či komunikačních médií, případně jim alespoň poskytují nezbytný moderní technologický základ.  V mnoha případech přinesly možnosti zcela nových přístupů k řešení problémů každodenního života.  Porozumění základním principům informačních a komunikačních technologií je dnes již nezbytným předpokladem možnosti jejich plnohodnotného využití v praxi.

4  Klasický hromadný sdělovací prostředek – televizi, nám v současné době nejčastěji zprostředkovávají digitální systémy DVB-T (systém pro digitální televizní vysílání přes pozemní vysílače) nebo DVB-S, příp. DVB-S2 (systémy pro digitální televizní vysílání přes satelit, DVB- S2 zvládne HD).  Tyto systémy dnes již zcela nahradily původní analogové vysílání (satelitní již v roce 2001, pozemní teprve nedávno)  Kromě těchto televizních systémů se dnes také v praxi využívají digitální systémy DVB-C (kabelová televize) nebo IPTV (televize přes internetový protokol).

5  Co se IPTV týče, ta bývá typicky nabízena v kombinaci s dalšími typy služeb v rámci širokopásmového (broadband) připojení k internetu prostřednictvím technologií pro počítačové sítě.  Nejčastěji je to se službami VoIP (telefonování „přes internet“) a samozřejmě s přístupem k internetu jako takovému. Trojice těchto služeb pak bývá nazývána Triple Play, po doplnění o mobilní přístup k internetu je to pak Quadruple Play.  IPTV umožňuje principiálně také VoD (Video on Demand, videopořady zvolené divákem), což v minulosti nebylo možno vůbec.

6  Další klasický hromadný sdělovací prostředek – rozhlas („rádio“), prožívá již také postupnou digitalizaci.  Jako doplněk klasického analogového FM vysílání jsou dnes již rovněž k dispozici digitální systémy, např. družicové systémy ADR a DVB-S nebo pozemní systémy DAB a DVB-T.  Čím dál tím více lidí poslouchá i rádio „přes internet“ formou streamingu (proudového přenosu) formátů, jako jsou MP3, WMA, OGG nebo AAC.  Internetová rádia přináší možnost interaktivity, podobně jako systémy IPTV v oblasti sledování televize.

7  Ani noviny neunikly současnému trendu digitalizace.  Některá vydavatelství nabízí jako alternativu ke svým tištěným periodikům jejich elektronickou verzi, některá periodika jsou už dnes dostupná jen a pouze digitálně.  Elektronická verze je cílena většinou na tablet nebo elektronickou čtečku knih, někdy i na více platforem.  Na rozdíl od tištěné verze mívá přidaný obsah: doprovodná videa nebo aktivní odkazy na další zdroje informací, výjimkou nejsou ani interaktivní kvízy či testy.  Výhodou elektronické verze je možnost vyhledávání informací a pohodlná navigace formou aktivních odkazů.

8  Od novin a časopisů je jen krůček ke knihám, klasickým studnicím věd i umění minulých generací, které plní svou úlohu uchování informací pro příští generace již po staletí.  I u knih dochází dnes k masové digitalizaci, nové knihy vychází typicky nejen v tištěné, ale i v elektronické podobě (eBook), můžeme si tedy často vybrat, která verze je pro nás zajímavější.

9  Také klasický komunikační prostředek, který je tu s námi již více než století (telefon) prodělal technologicky obrovské změny.  Systémy pro telefonování již prošly v minulosti plně digitalizací a vzhledem k novým možnostem bezdrátového přenosu signálu se postupně masově rozšířily také mobilní telefony.  Zcela běžné jsou dnes i videohovory a to nejen mezi mobilními telefony, ale i mezi osobními počítači (např. prostřednictvím Skype).

10  Kapitolou samou pro sebe je využití ICT v oblasti automobilového průmyslu: od návrhu nových automobilů i jejich dílů až po montáž se s výhodou využívají počítačové systémy CAD/CAM a plně automatizované, robotické montážní linky.  I při provozu automobilu se využívá spousta (provozně nutných i doplňkových) počítačem řízených systémů, o kterých se podrobně dozvíte v příslušných technických předmětech Vašeho studia. Za všechny jmenujme např. řídící jednotku, palubní počítač nebo systém GPS.

11  Nezastupitelná je dnes rovněž úloha počítačových systémů v oblasti vědy a výzkumu.  Bez počítačů a specializovaných programů si nelze představit další vědecký pokrok v žádném klíčovém vědním oboru, od medicíny až po teoretickou fyziku.

12  Nejvýznamnějším médiem současnosti je bezesporu internet – celosvětová počítačová síť.  Původně čistě vojenská síť, realizující myšlenku decentralizované komunikace mezi několika strategickými body na území USA se postupně vyvinula v jedinečný fenomén, který spojil celý svět.  Ani internet by neexistoval bez počítačů a podpůrných technologií.

13 Výukový materiál je výhradně dílem autora.


Stáhnout ppt "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google