Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Název SŠ:SOU Uherský Brod Autoři:Ing. Radim Bublík Název prezentace: (DUMu) Zvuková karta Tematická oblast:Hardware počítače Ročník: 1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:17. 11. 2012

2  Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Hardware počítače je poskytnout žákům potřebné informace o technickém vybavení počítačů pro jejich lepší orientaci v informačních a komunikačních technologiích (zejména počítačích), se kterými se budou velmi pravděpodobně setkávat po celý svůj život.  Jednotlivé DUMy (prezentace a pracovní listy) v této sadě pokryjí postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Informační a komunikační technologie na naší SŠ.  Tato prezentace je konkrétně zaměřena na tematický celek Zvuková karta.

3 [1]

4  Zvuková karta zajišťuje zejména zvukový výstup z počítače na reproduktory či jiný typ výstupního audio zařízení (sluchátka apod.)  Doplňkovou funkcí je však i vstup zvuku.  Zvukové karty máme:  Integrované  Přídavné – ty jsou: * Interní (do PCI) * Externí (USB, FireWire)

5 Kvalita zvukové karty je dána zejména několika měřitelnými parametry, jako jsou zejména:  Frekvenční rozsah (člověk „slyší“ 16 Hz – 20 kHz)  Počet bitů (16 je standard, 24 je studiová kvalita)  Latence (zpoždění) na vstupu – tento parametr je důležitý pro efektování zvuku z hudebních nástrojů typu el. kytara apod. v reálném čase – pokud je latence příliš vysoká, dochází ke „slyšitelnému“ zpoždění výstupu proti vstupu. Ideální hodnota je v jednotkách [ms].

6 Další měřitelné technické parametry, které udávají kvalitu (obecného) zvukového adaptéru, jsou následující:  Celkové harmonické zkreslení (TDH)  Odstup signálu od šumu (SNR = Signal to Noise Ratio), ten se určuje jako poměr síly, resp. výkonu signálu k síle, resp. výkonu šumu. Uvádí se v [dB]. Vyšší údaj znamená vyšší kvalitu.

7 Kvalitu zvukové karty však ovlivňují i parametry „neměřitelné“, jako je zejména:  kvalita použitých součástek  dílenské zpracování pájených spojů  provedení konektorů, jejich bytelnost a nízký vnitřní odpor (pozlacené konektory, apod.) Obecně platí, že integrované zvukové karty nejsou příliš vhodné pro jiné použití, než pro základní ozvučení výstupu z PC a hudebníci typicky kupují externí karty, které také mívají více funkcí.

8 [2] Guitar Rig Kontrol je zvuková karta pro kytaristy: hardwarově jde o kartu, schopnou pracovat v módu 192 kHz, 24bit, stereo. Obsahuje 8 nožních spínačů pro ovládání software a (analogový) pedál, kterým se ovládá aktuální efekt, např. úroveň reverbu.

9 Spodní řada: Růžový: mikrofonní vstup Zelený: (hlavní) stereo výstup Modrý: linkový stereo vstup (některé karty mají pouze tyto) Horní řada (zvukové karty 5.1): Stříbrný/šedý: přední reproduktory Černý: zadní reproduktory Některé zvukové karty mají pak ještě konektory pro TOSLINK (optiku) nebo SPDIF (cinch).

10 Zde jsou uvedeny některé zajímavé externí zdroje: http://www.pf.jcu.cz/stru/katedry/fyzika/prof/Te sar/diplomky/pruvodce_hw/komponenty/multim edia/zvukovka/popis.htm nebo http://chmiel.chytry.cz/files/ovt_epo_ps/me/cas t2_04_zvuk_rozhrani.pdf

11 [1] CREATIVE MARKETING COMMUNICATIONS. connect.creativelabs.com [online]. [cit. 17.11.2012]. Dostupný na WWW: http://connect.creativelabs.com/marcom/Sound%20Blaster/Sound%20Blaster%20- %20Internal/SB%20Audigy%202%20ZS%20Platinum/Product%20Images/SB_Audigy2z s_Platinum_PS_Grp.jpg [2] NATIVE INSTRUMENTS. Guitar Rig Kontrol [online]. [cit. 17.11.2012]. Dostupný na WWW: http://www.native-instruments.com/typo3temp/pics/fe7dff938d.png


Stáhnout ppt "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google