Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Název SŠ:SOU Uherský Brod Autoři:Ing. Radim Bublík Název prezentace: (DUMu) Procesor Tematická oblast:Hardware počítače Ročník: 1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:3. 11. 2012

2  Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Hardware počítače je poskytnout žákům potřebné informace o technickém vybavení počítačů pro jejich lepší orientaci v informačních a komunikačních technologiích (zejména počítačích), se kterými se budou velmi pravděpodobně setkávat po celý svůj život.  Jednotlivé DUMy (prezentace a pracovní listy) v této sadě pokryjí postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Informační a komunikační technologie na naší SŠ.  Tato prezentace je konkrétně zaměřena na tematický celek Procesor.

3

4  Anglická zkratka je CPU … Central Processing Unit  Jde o ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z operační paměti instrukce a na jejich základě vykonává program.  Technicky jde o složitý sekvenční obvod, který zpracovává jednotlivé instrukce strojového kódu (strojový kód je „jazykem”, kterému procesor přímo rozumí).

5  Hlavním technickým parametrem procesoru je jeho pracovní frekvence („takt“), která se udává v násobných jednotkách Hertzů [Hz], moderní procesory mívají jednotky GHz (např. 2,66 GHz).  Vedlejšími parametry je např.:  počet současně zpracovatelných bitů (32-bitový procesor, 64-bitový procesor, 128-bitový procesor)  velikost vyrovnávacích pamětí (cache) – např. 4 MB L2 cache (L2 = vyrovnávací paměť druhé úrovně)  počet jader (jedno = Single Core, dvě = Dual Core, čtyři = Quad Core, atd.)

6  Procesor se na základní desce umisťuje do vícepinové patice, které se říká socket. Řeší zároveň i mechanické uchycení procesoru. Na fotu je model socketu LGA 775 a jemu odpovídající procesor Intel Core 2 Duo (2,66 GHz/4 MB L2/1 333 MHz FSB). socket procesor

7 Podstatné údaje, vyplývající ze zjednoduš. zápisu výrobce: E6750 … konkrétní (jednoznačný) model procesoru Intel Core 2 DUO … obchodní značka (obecný název) procesoru 2.66GHZ/4M/1333/06: 2,66 GHz … pracovní frekvence procesoru („takt“) 4 MB … velikost vyrovnávací paměti druhé úrovně (L2 cache) 1 333 MHz … frekvence, na které běží FSB (Front Side Bus), tedy sběrnice procesoru (= rychlost komunikace CPU – socket) 06 … označení technologie výroby (0,065 µm = 65 nm)

8 Intel dodává od r. 2011 procesory s jádrem „Sandy Bridge“, vyráběné pův. technologií 32 nm:  Intel Core i3  Intel Core i5  Intel Core i7 Procesory mají více jader (2/4/8) a technologie:  Turbo Boost – více informací např. zdezde  Intel HD Graphics – více informací např. zdezde

9 AMD dodává od října 2011 procesory s jádrem „Zambezi“, vyráběné technologií 32 nm:  Platforma Brazos – úsporná, do HTPC či jiných úsporných PCHTPC  Platforma Llano – orientovaná na domácí použití (hraní her, práce s multimédii…)  Platforma Bulldozer – pracovní stanice Více informací o aktuální řadě „A“ je ZDE.ZDE

10 Výukový materiál je výhradně dílem autora (včetně fotografií).


Stáhnout ppt "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google