Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Brennball.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Brennball."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Brennball

2 Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.2 BRENNBALL – úvod Brenbal je hra švédského původu (původně „brännball“). Brenbal je hra švédského původu (původně „brännball“). Patří do skupiny pálkovacích her. Brenbal má řadu společných prvků s baseballem, zároveň však má řadu odlišností, díky kterým je přístupný prakticky každému. Patří do skupiny pálkovacích her. Brenbal má řadu společných prvků s baseballem, zároveň však má řadu odlišností, díky kterým je přístupný prakticky každému. Brenbal hrají dvě 11-členná družstva. Hráči ke hře nepotřebují žádné speciální vybavení. Brenbal hrají dvě 11-členná družstva. Hráči ke hře nepotřebují žádné speciální vybavení. Autor: Mgr. Roman Havlíček Hráči útočícího družstva odpalují tenisový míček pomocí dřevěné pálky a snaží se co nejrychleji postupně oběhnout všechny čtyři mety brenbalového hřiště. Hráči útočícího družstva odpalují tenisový míček pomocí dřevěné pálky a snaží se co nejrychleji postupně oběhnout všechny čtyři mety brenbalového hřiště. Bránící družstvo („v poli“) se naopak snaží každý odpálený míček co nejlépe zpracovat a co nejrychleji přihodit „brenerovi“. V tu Chvíli totiž útočící družstvo musí přerušit postup po metách. Navíc hráči, kteří v tom okamžiku nejsou na některé z met, jsou „spáleni“ a musí se vrátit na první metu. Bránící družstvo („v poli“) se naopak snaží každý odpálený míček co nejlépe zpracovat a co nejrychleji přihodit „brenerovi“. V tu Chvíli totiž útočící družstvo musí přerušit postup po metách. Navíc hráči, kteří v tom okamžiku nejsou na některé z met, jsou „spáleni“ a musí se vrátit na první metu. Útočící družstvo sbírá body za oběhnutí všech met, bránící družstvo naopak za chycení míčku ze vzduchu či za spálení běžců. Útočící družstvo sbírá body za oběhnutí všech met, bránící družstvo naopak za chycení míčku ze vzduchu či za spálení běžců. V polovině utkání si družstva role vymění – ti, kteří odpalovali, jdou chytat do pole a naopak. Vítězem je družstvo, které na konci dosáhne většího součtu bodů z útoku a z obrany. V polovině utkání si družstva role vymění – ti, kteří odpalovali, jdou chytat do pole a naopak. Vítězem je družstvo, které na konci dosáhne většího součtu bodů z útoku a z obrany.

3 Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.3 BRENNBALL

4 Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.4 BRENNBALL – hrací doba, materiál Hry se zúčastňuje na obou stranách stejný počet hráčů (nejlépe 11). Obě družstva mají k dispozici stejný čas na pálce (obvykle 12minut – doporučuje se upravit podle počtu a úrovně účastníků). O způsobu zahájení rozhodne los. Po ukončení hry v útoku (obraně) se úlohy družstev vymění. Pro hru se používají ploché pálky (60cm popř. 47,5cm pro děti), tenisový míček a mety nebo značky, které je mohou nahradit. Pro zřetelnou signalizaci rozhodčích se doporučuje použití praporků.

5 Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.5 BRENNBALL – hra v útoku Pálkaři odpalují po vlastním nadhozu v pořadí uvedeném v protokolu (za porušení je 5 bodů pro polaře). Pálkaři odpalují po vlastním nadhozu v pořadí uvedeném v protokolu (za porušení je 5 bodů pro polaře). Běžci postupují teprve po uvedení míče do hry. Běžci postupují teprve po uvedení míče do hry. Počet pokusů o odpal není omezen. Počet pokusů o odpal není omezen. Po zdařilém odpalu pálkař položí pálku a může postupovat vně met č. 1, 2, 3 až do překročení hlavní-cílové čáry. Po zdařilém odpalu pálkař položí pálku a může postupovat vně met č. 1, 2, 3 až do překročení hlavní-cílové čáry. Body jsou přiděleny podle způsobu oběhu (6 nebo 1 bod). Body jsou přiděleny podle způsobu oběhu (6 nebo 1 bod). „Spálený“ běžec se musí vrátit na první metu oběhem vně všech met. „Spálený“ běžec se musí vrátit na první metu oběhem vně všech met. Hráč si nesmí zkrátit vzdálenost během přes vnitřní pole. Hráč si nesmí zkrátit vzdálenost během přes vnitřní pole. Na metě může stát více hráčů, kteří se také mohou předbíhat. Na metě může stát více hráčů, kteří se také mohou předbíhat. Pokud jsou hráči na metách a „nikdo není na pálce“, jde odpalovat hráč uvedený v pořadí podle zápisu. Pokud jsou hráči na metách a „nikdo není na pálce“, jde odpalovat hráč uvedený v pořadí podle zápisu.

6 Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.6 BRENNBALL – hra v obraně Hráči v poli jsou rozmístěni libovolně tak, aby nepřekáželi v běhu útočníkům. Hráči v poli jsou rozmístěni libovolně tak, aby nepřekáželi v běhu útočníkům. Jeden z polařů - brenner se pohybuje pouze za hlavní (cílovou) čarou a nesmí ji překročit ani přesáhnout. Jeden z polařů - brenner se pohybuje pouze za hlavní (cílovou) čarou a nesmí ji překročit ani přesáhnout. Brenner zpracovává míče, které mu přihráli hráči z pole a na své metě s míčkem v ruce dohodnutým zvukovým signálem („Brenn!“) zavírá hru. Brenner zpracovává míče, které mu přihráli hráči z pole a na své metě s míčkem v ruce dohodnutým zvukovým signálem („Brenn!“) zavírá hru. Rozhodčí v tento moment posoudí, zda běžci jsou již chráněni na metách nebo naopak a přiděluje body. Rozhodčí v tento moment posoudí, zda běžci jsou již chráněni na metách nebo naopak a přiděluje body. Brenner odevzdá míček k boxu pálkařů. Brenner odevzdá míček k boxu pálkařů.

7 Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.7 BRENNBALL – bodování Družstvu pálkařů se připisují: 1 bod za oběh všech tří met a překročení cílové čáry s přerušením na některé z met 6 bodů za nepřerušovaný oběh „domů“ (Home run) 4 body za chybu brennera (překročení hlavní čáry, přesah rukou při zpracování míčku). Družstvu polařů se připisují: 1 bod za chycení odpáleného míčku přímo ze vzduchu do obou rukou (i mimo výseč) 2 body za chycení odpáleného míčku přímo ze vzduchu do jedné ruky (i mimo výseč) 1 bod za „spáleného“ – tj. za hráče, který nedosáhl mety před signálem „Brenn!“ nebo za situaci při zkrácení oběhu přes vnitřní pole. 6 bodů v situaci „Není nikdo na pálce“ (nemá kdo odpalovat). 5 bodů za úmyslné porušení pořadí pálkařů na pálce.

8 Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.8 CLIL throw – házet throw – házet catch – chytit catch – chytit launch - odpálit launch - odpálit homerun – nepřerušený běh na domácí metu homerun – nepřerušený běh na domácí metu game field – hrací pole game field – hrací pole

9 Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.9 Zdroje http://www.youtube.com/watch?v=jI4LS9X87cc http://www.obrazky.cz/?q=brenbal&from=19 http://pf.ujep.cz/~blaha/vphsopuv.htm


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Brennball."

Podobné prezentace


Reklamy Google