Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kyberšikana Kybergrooming Sexting. Záměrné zneužití informačních komunikačních technologií k činnostem, které mají druhého vyvést z rovnováhy.  Šikanování.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kyberšikana Kybergrooming Sexting. Záměrné zneužití informačních komunikačních technologií k činnostem, které mají druhého vyvést z rovnováhy.  Šikanování."— Transkript prezentace:

1 Kyberšikana Kybergrooming Sexting

2 Záměrné zneužití informačních komunikačních technologií k činnostem, které mají druhého vyvést z rovnováhy.  Šikanování jiné osoby pomocí ICT  ICT: internet, mobilní telefon…  Jedná se např. o: vydírání, obtěžování, ohrožování, ubližování, ztrapňování, zastrašování apod.

3  a) Zasílání urážlivých a zastrašujících zpráv nebo pomluv (e-mail, SMS, chat, ICQ, Skype)  b) Pořizování zvukových záznamů, videí či fotografií, jejich upravování a následné zveřejňování s cílem poškodit vybranou osobu (předem připravený fyzický útok, natáčení učitele apod.)  c) Vytváření internetových stránek, které urážejí, pomlouvají nebo ponižují konkrétní osobu (blogy a jiné www stránky)  d) Zneužívání cizího účtu - krádež identity (e-mailového, diskuzního apod.)  e) Provokování a napadání uživatelů v diskuzních fórech, tapetování (chatovací místnosti apod.)  f) Odhalování cizích tajemství  g) Vydírání pomocí mobilního telefonu nebo internetu  h) Obtěžování a pronásledování voláním, psaním zpráv nebo prozváněním

4

5  Respektovat ostatní uživatele „Nečiň druhým to, co nechceš, aby činili tobě.“ (Konfucius)  Rozmyslet si, co a komu odesíláme (sexuálně zaměřené zprávy, fotografie…)  Dobře si hlídat hesla (ne jen PIN na kreditní kartě, ale i hesla na e-mail, k našim osobním údajům apod.  Nikdy nikomu neznámému nesdělovat osobní údaje.  Seznámit se s riziky, které souvisí s internetovou komunikací.

6 !CO NEJDŘÍVE!  Ukončit komunikaci  Blokovat útočníka  Oznámit útok

7  Chování uživatelů internetu, které má v dítěti vyvolat falešnou důvěru a připravit ho na schůzku, jejímž cílem je oběť pohlavně zneužít.  Jednání osoby směřující k zmanipulování oběti a donutit ji k osobní schůzce.  Útočníci jsou často pedofilové  Výsledkem schůzky může být sexuální zneužití, fyzické mučení, nucení k terorismu apod.

8  1. Vzbuzení důvěry a snaha izolovat oběť od okolí (osoba mění svoji identitu, je velmi trpělivá)  2. Podplácení dárky či různými službami, budování kamarádského vztahu  3. Vyvolání emoční závislosti oběti na osobě útočníka  4. Osobní setkání  5. Sexuální obtěžování, zneužití dítěte

9  !Nejdůležitější je prevence! Dobrá komunikace rodičů s dětmi. Mít dostatek času na rozhovor s dětmi. Důvěrný vztah Nebát se říct jakýkoli problém. Informovat děti o nebezpečí, které jim hrozí a jak se jim vyhnout.

10  Elektronické rozesílání textových zpráv, videí či fotografií se sexuálním obsahem.  Ty jsou pak často zveřejňovány na internetu a tím dochází k poškozování oběti.  Podporuje šíření pornografie dětí a mladistvých.  U mladistvých osob může být sexting považován za trestný čin ohrožování mravní výchovy mládeže.

11  Potencionálním útočníkům dáváme citlivý materiál, který mohou zneužít proti nám.  Tento materiál může kolovat na internetu i několik let, nebo může být použit za několik let od svého vzniku.  Oběť může být vystavena harašení či sexuálním útoků.  Šířitelé jsou pachateli přestupky či trestného činu.

12  Nikomu neposílat žádné citlivé fotografie nebo videa, ani svému příteli (je zde možnost rozchodu, a přítel se může začít mstít).  Neposílat neznámému člověku sexuální návrhy či zprávy se sexuální tématikou.  Nereagovat na žádné podobné zprávy.

13 Děkuji za pozornost Petra Šafářová UP v Olomouci PED-VS 3. ročník


Stáhnout ppt "Kyberšikana Kybergrooming Sexting. Záměrné zneužití informačních komunikačních technologií k činnostem, které mají druhého vyvést z rovnováhy.  Šikanování."

Podobné prezentace


Reklamy Google