Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spojené arabské emiráty (SAE) je stát na Středním východě, rozkládající se v jihozápadní Asii na východě Arabského poloostrova při pobřeží Perského.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spojené arabské emiráty (SAE) je stát na Středním východě, rozkládající se v jihozápadní Asii na východě Arabského poloostrova při pobřeží Perského."— Transkript prezentace:

1

2

3 Spojené arabské emiráty (SAE) je stát na Středním východě, rozkládající se v jihozápadní Asii na východě Arabského poloostrova při pobřeží Perského zálivu. Sousedí s Ománem a Saúdskou Arábií. Do poloviny 19. století zde bylo hlavním zdrojem obživy pirátství, později lov perel, ryb a obchod s kořením. Hospodářství doznalo proměny poté, co se tu roku 1962 začala těžit ropa a zemní plyn. Okolo 60% exportu připadá právě na ropu. Díky ní se SAE staly jedním z nejbohatších států světa. Průmysl je velice rozvinutý. Vyrábí se cement a hliník, dále se kromě ropy těží také mramor. Zemědělství je zanedbatelné. Obdělává se asi 0,5% plochy a to buď v oázách nebo na územích s umělým zavlažováním. Hlavní plodinou je palma datlová. 80% potravin a spotřebního zboží se musí dovážet. Země má kvalitní silnice, velké přístavy (Abú Dhabí či Dubaj) a čtyři mezinárodní letiště. Zdravotnictví a školství (jsou zde i vysoké školy) jsou na velice vysoké úrovni a jsou zcela bezplatné.

4 Administrativní členění Země se skládá ze sedmi autonomních emirátů: Abú Dhabí Adžmán Dubaj Fudžajra Rás al-Chajma Umm al-Kuvajn Abu Dhabi (též Abú Dhabí, arabsky أبو ظبي ‎‎ Abū Ẓ abī ) je hlavní město Spojených arabských emirátů a metropole stejnojmenného emirátu. Město má 1 500 000 obyvatel.

5 Město má za sebou pestrou minulost zahrnující období, kdy bylo útočištěm pirátů. Od 60. let 20. století prošlo město závratnou přeměnou do moderního střediska se širokými bulváry a vysokými budovami. Ze starého města do dnešních dnů zůstalo jen pramálo, výjimku tvoří Starý palác, který reprezentuje jednu z nejstarších budov postavenou nad pramenem. Její architektura byla odvozena z marocké mešity v Casablance, patří k největším v islámském světě. Zaujímá plochu 22.412 metrů čtverečních a pojme 41 tisíc věřících, ženám je vstup povolen pouze v dlouhém oděvu zakrývajícím hlavu (vlasy), paže i nohy. Měšita byla otevřena v prosinci roku 2007. Je zbudována především z bílého mramoru, vykládána dalšími barevnými kameny, některé výzdobné články jsou zlacené, skleněné lustry dodala firma Swarowski. V sousedství měšity je hrob šejka Zayeda, který stavbu financoval.

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46


Stáhnout ppt "Spojené arabské emiráty (SAE) je stát na Středním východě, rozkládající se v jihozápadní Asii na východě Arabského poloostrova při pobřeží Perského."

Podobné prezentace


Reklamy Google