Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dubai.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dubai."— Transkript prezentace:

1 Dubai

2 Dubai Dubaj: je hlavní město stejnojmenného emirátu ve Spojených arabských emirátech. Pro odlišení od emirátu se používá označení Dubai City. Nachází se na pobřeží Perském zálivu. Téměř veškerý hospodářský, sociální, kulturní i politický život emirátu se odehrává v jeho hlavním městě, kde žije přibližně 99 % obyvatel emirátu. Poloha a části města: Město leží na severním okraji emirátu. Dělí se na dvě části zátokou Dubai Creek.Tyto části byly v minulosti samostatnými městy Deira na severní straně a Bur Dubai .Dnes se město Dubai dělí na 14 částí. Rozvoj města Protože jsou na severní straně města hranice se sousedním emirátem Šardžá. Právě poblíž Sheikh Zayed Road vzniká nové centrum s nejvyšší stavbou světa –Buri Khalifa. Dubai se dále rozrůstá směrem do moře , kde vytváří velkolepé umělé poloostrovy ve tvaru palem zvané Palm Islands a souostroví, z nichž nejznámější je The World , jehož ostrovy vytváří mapu světa.

3 Palmové ostrovy Palm Jebel Ali a Palm Jumeirah jsou dva uměle vytvořené ostrovy u pobřeží Dubai v Arabských Emirátech. Ostrovy tvoří jednak kmen palmy, který spojuje ostrovy s pevninou a druhá část ostrova představuje korunu datlovníku. To vše je obklopeno seskupením malých ostrůvků, které jsou poskládány do tvaru srpu a mají sloužit jako vlnolamy. Palmové ostrovy staví firma Nakheel a ta patří šejkovi Mohammedovi bin Rashid al Maktoum, stejně jako spousta dalších stavebních firem. Plocha, určená pro zástavbu ostrovů je cca m2. V centrální části jsou luxusní hotely, v krajních částech se pak nabízí byty k prodeji. Nebude chybět ani planetárium, divadlo či aquapark, je zde ponechána plocha i na veřejné parky, pláže a přístavy. Příklad :Za třípokojový byt o rozloze 300 m2 zaplatí noví majitelé dolarů (tedy asi 11 miliónů korun), za čtyřpokojový dům o rozloze 600 m2 pak dolarů (30 milionů Kč). Na ostrov u pláže Jumeirah je rovněž zavedeno metro. Vláda Spojených arabských emirátů je na Palmové ostrovy náležitě hrdá a tak trochu samolibě je označuje za osmý div světa. Ostrovy jsou zatím největšími, uměle vytvořenými souostrovími na světě.

4 Burj Khalifa je mrakodrap v Dubaji ve Spojených arabských emirátech. Mrakodrap se stavěl od 21. září 2004 a po dokončení se stal nejvyšší stavbou světa. Konečná výška dosáhla 828 metrů o 162 patrech. Celková podlahová plocha má rozlohu 334 tisíc metrů čtverečních. V celém mrakodrapu se nachází 57 výtahů a 8 eskalátorů. Hlavním architektem je chicagská firma Skidmore, Owings and Merrill.Na stavbě se podílí i americké firmy a stavební společnosti Samsung, BESIX a Arabtec. Část výtahů na stavbu dodala pardubická firma Pega Hoist. Samotnou stavbu staví dělníci z Pákistánu, Indie, Bangladéše, Číny a Filipín. Zajímavostí je, že během výstavby nebyla konečná výška mrakodrapu dlouho přesně známa, protože byla přísně tajena kvůli konkurenci. Podle předběžných odhadů se předpokládala asi 808 metrů a 162 podlaží Budova bude součástí rozsáhlého projektu v hodnotě 20 miliard dolarů, zahrnujícího i několik dalších mrakodrapů, obrovské nákupní středisko a umělé jezero vše obklopující.

5 Zajímavosti Zábava v Dubai
Jumeraichje park na pobřeží Arabského zálivu v rezidenční oblasti Jumeirah. Park je směsicí příjemných zákoutí, malebných prostranství zdobených exotickou flórou. Vstupné do parku stojí 5 AED na osobu (cca 25 CZK). WILDE VADI – tento největší vodní park v DUBAI nabízí desítky růných skluzavek, odvážnější si mohou zkusit zasurfovat na umělé vlně ve výšce 3 metrů. Vstupné zde stojí 150 AED pro dospělého a 125 AED pro dítě na celý den (cca 750 CZK/625 CZK).

6 Ubytování na umělých ostrovech
Palm Islands – Palm jebel ali a palm Jumerirah jsou dva uměle vytvořené ostrovy u pobřeží Dubaie ve tvaru palmy. V centrální části ostrova jsou luxusní hotely, v krajních částech se nabízí byty k prodeji. Vláda Spojených arabských emirátů je na Palmové ostrovy tak hrdá, že je označuje za osmý div světa. Tyto ostrovy jsou zatím největšími,uměle vytvořenými souostrovími na světě Dubaj a Ramadán Ramadán je muslimský postní měsíc, kterým si muslimové připomínají zjevení Svatého Koránu. Během jeho trvání nesmí pravověrní muslimové jíst, pít a pracovat. Omezení se netýkají turistů a navštěvníků. Doporučeno je jen nejíst v době Ramadánu na veřejnosti. Během tohoto svátku jsou ceny turistických služeb výhodnější.

7


Stáhnout ppt "Dubai."

Podobné prezentace


Reklamy Google