Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektropříslušenství Autoelektrikář – 3. ročník OB21-OP-EL-ELP-VAŠ-U-3-004 Čidla nežádoucího vstupu do vozidla.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektropříslušenství Autoelektrikář – 3. ročník OB21-OP-EL-ELP-VAŠ-U-3-004 Čidla nežádoucího vstupu do vozidla."— Transkript prezentace:

1

2 Elektropříslušenství Autoelektrikář – 3. ročník OB21-OP-EL-ELP-VAŠ-U-3-004 Čidla nežádoucího vstupu do vozidla

3 Elektropříslušenství Čidla nežádoucího vstupu do vozidla. Systém ochrany proti krádeži má následující základní úkoly: ۩ zabránit odcizení vozu ۩ zabránit odcizení věcí z vnitřního prostoru vozu ۩ zabránit poškození vozu ( např. kol ), případně jeho odtažení

4 Čidla nežádoucího vstupu do vozidla. Imobilizér – je elektronický systém, který zabraňuje neoprávněným osobám uvést vozidlo do provozu. Brání naběhnutí motoru, pokud by nebyl vložen správný klíč. Čtyřdobý spalovací motor =====>

5 Čidla nežádoucího vstupu do vozidla. Základní části: ■ řídící přístroje, tvořeného ručním vysílačem, elektronicky kódovaným zámkem zapalování, transpordérem nebo čipovou kartou ■ elektronické řídící jednotky ■ výkonných částí, které ovládají jednotlivé vhodné části vozidla ( motor, spouštěč, elektrické palivové čerpadlo apod. )

6 Čidla nežádoucího vstupu do vozidla.

7 Blokové schéma: - systém se aktivuje řídícím přístrojem (1a,b,c,d) jehož součástí je mikroprocesor - mikroprocesor vyšle identifikační kód do řídící jednotky (2) – zpětné ověření - je-li kód platný, předá řídící jednotka např. na řídící elektroniku motoru (3) přes sběrnici kódovaný signál – spuštění motoru

8 Čidla nežádoucího vstupu do vozidla. Blokové schéma: - řídící jednotka podle principu náhodných čísel vytvoří nový kód ( plovoucí kód ), který je zapsán do programovatelné paměti (EEPROM) mikroprocesoru řídícího přístroje. - tím je zaručeno, že při každém použití je v ovládacím přístroji nový platný kód.

9 Čidla nežádoucího vstupu do vozidla. Napájení je provedeno indukčně (cívka). Při výrobě je mikroprocesoru přiděleno nesmazatelné identifikační číslo(ID-code). Kromě toho je v paměti EEPROM uložen plovoucí kód pro zpětnou kontrolu.

10 Čidla nežádoucího vstupu do vozidla. Příklady čidel: ● dveřní čidla ● čidla kapoty motoru ● zavazadlového prostoru ● pátých dveří

11 Elektropříslušenství Autoelektrikář – 3. ročník Děkuji za pozornost.

12 Literatura Autoelektrika a autoelektronika (J.Šťastný, B.Remek) Automobily (Ing.Zdeněk Jan, Ing.Bronislav Ždánský, PaedDr.Jindřich Kubát) www.cs.wikipedia.org.


Stáhnout ppt "Elektropříslušenství Autoelektrikář – 3. ročník OB21-OP-EL-ELP-VAŠ-U-3-004 Čidla nežádoucího vstupu do vozidla."

Podobné prezentace


Reklamy Google