Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tachografy Tachograf je sdružený přístroj, který umožňuje záznam okamžité rychlosti, ujeté dráhy a chodu motoru v závislosti na čase. Vybavení vozidel.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tachografy Tachograf je sdružený přístroj, který umožňuje záznam okamžité rychlosti, ujeté dráhy a chodu motoru v závislosti na čase. Vybavení vozidel."— Transkript prezentace:

1 Tachografy Tachograf je sdružený přístroj, který umožňuje záznam okamžité rychlosti, ujeté dráhy a chodu motoru v závislosti na čase. Vybavení vozidel tachografy je stanoveno zákonem

2 Princip tachografu Kinematické veličiny (dráha, rychlost, otáčky) jsou snímány na výstupním hřídeli převodovky a odtud přenášeny na záznamové zařízení. Tachografy dělíme podle způsobu přenosu a jeho záznamu.

3 Rozdělení tachografů Mechanické - přenos veličin je ohebným hřídelem, hodiny jsou mechanické (musí se natahovat) Elektronické - přenos je kabelem nebo bezdrátově, hodiny jsou elektrické Digitální – přenos je bezdrátově, záznamy jsou ukládány do paměti přístroje , následně tištěny nebo přenášeny na jiné médium

4 Ukázky tachografů Elektronický tachograf Mechanický tachograf
Digitální tachograf

5 Záznamová média - kotoučky
Kotouček mechanického tachografu Kotouček mech. a elektronického tach.

6 Při silniční kontrole je řidič povinen mít u sebe záznamy
tachografu za předcházejících sedm kalendářních dní Kotouček tachografu, který slouží k vykázání dnů, po které řidič nepracoval. Např. dovolená, státní svátek, víkend, nemoc atd.

7 Digitální tachografy Instalace digitálních tachografů je stanovena  Nařízením rady EU č. 561/2006 od pro vozidla uváděna nově do provozu. Digitální tachograf  technologicky  představuje zásadní změnu oproti dosud používaným záznamovým zařízením včetně elektronického (EC) tachografu, a to způsobem záznamu dat. Jedná se o počítač, ukládající požadované hodnoty do vnitřní paměti, s možností výměny dat na příslušné čipové karty a s možností výstupu na displej nebo na tiskárnu, která je povinnou součástí digitálního záznamového zařízení. Jednotlivé karty pro výměnu dat jsou: a) Karta řidiče b) Karta dopravce c) Karta servisního střediska d) Karta kontrolního orgánu


Stáhnout ppt "Tachografy Tachograf je sdružený přístroj, který umožňuje záznam okamžité rychlosti, ujeté dráhy a chodu motoru v závislosti na čase. Vybavení vozidel."

Podobné prezentace


Reklamy Google