Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Aztécká říše byla významným státním útvarem z dob předkolumbovské Ameriky. Aztécká říše se rozkládala zhruba na území dnešního Mexika. Během vlády této.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Aztécká říše byla významným státním útvarem z dob předkolumbovské Ameriky. Aztécká říše se rozkládala zhruba na území dnešního Mexika. Během vlády této."— Transkript prezentace:

1

2  Aztécká říše byla významným státním útvarem z dob předkolumbovské Ameriky. Aztécká říše se rozkládala zhruba na území dnešního Mexika. Během vlády této aztécké říše se vybudovalo opravdu obrovské množství různých zajímavých měst, přičemž do dnešních dnů se jich zachovalo poměrně hodně, tedy alespoň nějaké části, jako například pyramidy, chrámy a tak podobně.  Většina z těchto památek je však částečně skryta většinou v džungli, kam se však za pomocí průvodce můžete dostat. Aztécká říše zanikla pod nájezdem španělského dobyvatele Hernanda Cortése.

3

4  Aztécká říše vnikla z konfederace tří městských států Tenochtitlánu, Texcoco a Tlacopánu, jež byla vytvořena roku 1428 po vítězné válce proti městskému státu Azcapotzalco, po níž Tenočkové získali rozhodující vojenský a politický vliv. Následně se Tenochtitlán stal hlavním městem konfederace - tzv. Aztéckého trojspolku.

5  Centeotl – bůh kukuřice.  Coatlicue – Hadí suknice, bohyně země. Tzv. "květinové války" - byly vedeny k získání zajatců, kteří byli obětováni této bohyni.  Huitzilopochtli– Modrý mocný pták po levici, hlavní aztécký bůh a bůh války, který žádá lidské oběti.  Mayahuel - Agave, bohyně pulque, alkoholu z kvašené kukuřice.  Mictlantecuchtli – bůh podsvětí, přes tohoto boha vcházely duše zemřelých do podsvětí.  Ometecuhtli – Dvojí pán.

6

7  Dobývání Aztécké říše Španěly začalo v únoru roku 1519 a skončilo 13. srpna 1521. Výpravě velel Hernando Cortés. Cortés neměl nařízeno, aby se pokoušel o dobytí tak veliké říše, což nakonec dokázal. Aztékové byli velcí bojovníci, avšak jejich říše byla slabá a jejich ujařmené národy čekaly na vhodnou chvíli ke vzpouře. To byl také hlavní důvod, proč se Cortésovi podařilo Aztéky porazit. Za celé dva roky výpravy Cortés mnohokrát zvítězil, porážka ho však také neminula. Za noci, kterou Španělé nazvali La Noche Triste(Smutná noc), byla většina jeho mužů pobita. Španělé se ale vrátili a spolu se svými indiánskými spojenci dobyli Tenochtitlán, hlavní město Aztéků. Většina aztéckých památek byla zničena a skoro všichni Aztékové vyvražděni. Španělé díky tomu získali Mexiko na 300 let. [1] [1]

8  Aztékové byli zemědělci, pěstovali rýži, bavlnu, banány, z koření pepř a vanilku. Pěstovali též tabák.

9

10


Stáhnout ppt " Aztécká říše byla významným státním útvarem z dob předkolumbovské Ameriky. Aztécká říše se rozkládala zhruba na území dnešního Mexika. Během vlády této."

Podobné prezentace


Reklamy Google