Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mexiko země dávných indiánských kultur

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mexiko země dávných indiánských kultur"— Transkript prezentace:

1 Mexiko země dávných indiánských kultur
Mexiko, plným názvem Spojené státy mexické

2 Mexiko země dávných indiánských kultur
Na severu hraničí s USA a na jihu s Guatemalou a Belize. K Mexiku patří také několik ostrovů ležících na západě v Tichém oceánu, a na východě okolo pobřeží v Mexickém zálivu, či Karibském moři.

3 Mexiko země dávných indiánských kultur
Úřední jazyk Mexika je španělština s totožnou gramatikou jako ve Španělsku. Stát je rozdělen na 31 spolkových států a distrikt hlavního města. Některé názvy států a měst nesou jména historických osobností Mexika, jiné jsou indiánského původu.

4 Mexiko země dávných indiánských kultur

5 Mexiko země dávných indiánských kultur
Hlavní město Ciudad de México Rozloha 1 964 375 km² Nejvyšší bod Citlaltépetl (5636 m n. m.) Časové pásmo −6 až −8 h Počet obyvatel

6 Mexiko země dávných indiánských kultur
Mexiko (španělsky Ciudad de México, anglicky Mexico City) je hlavní město Mexika. Leží ve vnitrozemí, vysoko v horách (2000 m n. m.) a je jedním z největších měst na světě. 8,9 mil. obyvatel

7 Mexiko země dávných indiánských kultur

8 Mexiko země dávných indiánských kultur
Tenochtitlán bylo hlavní město Aztécké říše, založené v roce 1325 a do roku 1521 sloužící jako aztécké hlavní město. Poté bylo dobyto a zničeno španělskými conquistadory.

9 Mexiko země dávných indiánských kultur
Pyramida v předkolumbovském městě Chichén Itzá

10 Mexiko země dávných indiánských kultur
Největší nerostné bohatství představuje z dnešního pohledu ropa a zemní plyn, zejména při východním pobřeží, na jejichž těžbě závisí příjem deviz i rychle se rozvíjející chemický průmysl.

11 Mexiko země dávných indiánských kultur
Zvířena čítá tisíce druhů, z nichž většinu tvoří hmyz. Velice nepříjemní jsou moskyti, přenášející malárii a žlutou zimnici. Ze Severní Ameriky pocházejí medvědi, vydry, jeleni a srnci. Z Jižní pak jaguár, pásovec, mravenečník a množství opic. Největší nebezpečí představují četní a prudce jedovatí chřestýši.

12 Mexiko země dávných indiánských kultur
jaguár kaňon Sumidero na řece Grijalva Nejznámějším mexickým ptákem je patrně krocan, divoký předek dnes po celém světě rozšířeného krocana domácího.

13 Mexiko země dávných indiánských kultur
Mexiko leží v subtropickém pásu. Flóra Na jihu a východě se setkáváme s tropickou flórou v typickém deštném lese. Různé druhy palem propletených liánami, oživeny pestře zbarvenými orchidejemi. Pěstuje se zde palma olejná, cukrová třtina, sisal, kokosovník, kakaovník, káva a kukuřice.

14 Mexiko země dávných indiánských kultur
Pod hranicí věčného ledu na vrcholcích hor nalézáme naopak severoamerickou holoarktickou flóru. Přestože povrch Mexika není příliš zalesněn, druhů stromů zde roste celá řada. Zvlášť četně se vyskytují cedr, dub a borovice, ve vyšších polohách jedle. Hospodářský význam má i dřevo tropických stromů, užívané v nábytkářském průmyslu (mahagon) nebo k barvení kampešek.

15 Mexiko země dávných indiánských kultur
Charakteristickou rostlinou celého Mexika je kaktus, vyskytující se ve stovkách druhů. V horských oblastech Mexika se pěstuje cukrová třtina, káva, pšenice a proso. V Mexiku se pěstuje také velké množství tropického ovoce a různé zeleniny, zejména chilli a rajčata. Zcela na severu země se daří bavlníku, zejména při ústí řek Colorado a Rio Grande.

16 Mexiko země dávných indiánských kultur
Acapulco – cíl turistů

17 Mexiko země dávných indiánských kultur
zdroj obrázků:


Stáhnout ppt "Mexiko země dávných indiánských kultur"

Podobné prezentace


Reklamy Google