Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2."— Transkript prezentace:

1 Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2. stupeň ZŠ Téma: Základní větné členy - přísudek Metodický list (anotace): Cílem této prezentace je seznámit s žáky s učivem o přísudku: s. 3 základní informace s. 4 druhy přísudku – přísudek slovesný Př sl. s. 5 procvičování Př sl. s. 6 druhy přísudku – přísudek slovesně jmenný Př sl. jm. s. 7 další druhy Př s. 9 – 11 procvičování

2 PŘÍSUDEK

3 * Vyjadřuje: co podmět dělá, co se s ním děje … * Přísudek značíme Př a v textu ho podtrhujeme vlnovkou. * Nejčastěji je vyjádřen: slovesem, slovesem + 1, 2, 3, 4, nebo citoslovcem * Druhy: slovesný, slovesně-jmenný, jmenný, vyjádřený citoslovcem * Ptáme se: Co dělá podmět? * Příklad: Jana píše úkol. Co dělá Jana? Píše.

4 * 1. Přísudek slovesný Př sl. 1.1. Jednoduchý Jeho základem je určitý slovesný tvar vyjádřený: A, jednoduchým slovesným tvarem Př. Zpívají. Směje se. B, složeným slovesným tvarem Př. Přišli by. Přáli bychom si. * 1.2. Složený Skládá se z fázového(začít, přestat, zůstat) nebo způsobového (chtít, mít, moci, muset, smět) slovesa a infinitivu. Př. Mohl dosáhnout lepšího výsledku. Začal se učit němčinu.

5 * Vyhledej přísudky slovesné a urči jejich druh. * V neděli jsme navštívili babičku. Slavila své šedesáté narozeniny. Koupili bychom jí velký dárek. Babička si však nic nepřála. Chtěla jsem jí dát aspoň velkou pusu. To se mi povedlo. Všichni jsme si oslavu užili. Brzy jsme ale museli jet domů. Nechtěla jsem se s babičkou loučit. Naštěstí se uvidíme už příští víkend.

6 * 2. Přísudek slovesně jmenný (jmenný se sponou) Př sl. jm. * Jeho základem je sponové sloveso (být, bývat, stát se, stávat se) a jmenná část. * Př. Pavel je pilný. Radek je učitelem. Katka se stala lékařkou. Pozor!!! V případech jako: Nehoda se stala na silnici. Sklenice byla na stole. Jsou slovesa být a stát se plnovýznamová (ve smyslu existovat, nacházet se), jedná se proto o přísudky slovesné.

7 * 3. Přísudek jmenný Věta neobsahuje sloveso, základem je jméno, spona je vynechaná. Př. Mladost radost. Sliby chyby. * 4. Přísudek vyjádřený citoslovcem Př. Jan hop přes plot.

8 * Vyhledej přísudky a urči jejich druh (kterými slovními druhy jsou tyto přísudky: druh Př slovní druhy * Chlapci na mně vyzvídali. ______________ ____________________ * Uslyšeli jsme jeho volání. ______________ ____________________ * Budeme hrát kuželky. _________________ _____________________ * Vraťte mi tu čepici. ___________________ ____________________ * Pomohl bych vám s tím. _______________ ____________________ * Chlapci byli zvědaví. __________________ ____________________ * Jeho volání bylo zřetelné. ______________ ____________________ * Kuželky jsou zajímavá hra. _____________ ____________________ * Ta čepice je moje. ___________________ ____________________ * I povzbuzení je pomoc. _________________ ____________________

9 * Přísudky slovesné změň na slovesně jmenné tak, aby smysl věty zůstal zachován. Babička prodávala v obchodním domě. _________________________________ Babička byla prodavačka … Karel výborně plave. _________________________________ Karel je výborný plavec. Listí opadalo. _________________________________ Listí je opadané. Trávník se po dešti zazelenal. _________________________________ Trávník byl po dešti zelený. Teta učí na střední škole. _________________________________ Teta je učitelka na střední škole. Katka se vždy pěkně obléká. _________________________________ Katka je vždy pěkně oblečená.

10 * Přísudky slovesně jmenné změň na slovesné. Kamila je velký smíšek. ______________________________________ Kamila se hodně směje. Jindra byl můj spolubydlící. ___________________________________ Jindra bydlel se mnou. Můj kamarád je vytrvalý sportovec. _____________________________ Můj kamarád vytrvale sportuje. Jeho rodiče jsou už dávno mrtví. _______________________________ Jeho rodiče už dávno zemřeli. Byl jsem tím velmi překvapen. _________________________________ Velmi mě to překvapilo.

11 * Vyhledej přísudky a urči jejich druh. * Pes hop přes plot. Zpráva nebyla pravdivá. Odpoledne konečně přestal padat sníh. Dnes půjdeme na procházku. Ivanka je dobrá kuchařka. Lampa ještě svítí. Budeme na vás vzpomínat. Na parkovišti stojí dvě auta. * O prázdninách jsem se chtěl podívat k moři. Ta taška je moje. Mohl bys mi půjčit tu knihu? Stal jsem se nejlepším žákem třídy. Ta nehoda se stala nedaleko Olomouce. Vstup zakázán.

12 * Opakujeme češtinu v 6. ročníku (2. díl), nakladatelství Nová škola * Český jazyk s Tobiášem, Skladba, Věta jednoduchá II, nakladatelství Tobiáš 1993 * Český jazyk 6, učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, nakladatelství Fraus 2005


Stáhnout ppt "Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2."

Podobné prezentace


Reklamy Google