Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1989 Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1989 Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název."— Transkript prezentace:

1 Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1989 Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada VY_32_INOVACE_21_01_16 Název materiálu Větné členy - přísudek Jméno vyučujícího Mgr. Marie Kufnerová Třída 6. Předmět Čj Datum vytvoření 29.1.2013

2 Metodika: Tato cvičení jsou zaměřena na přísudek, rozpoznání přísudku holého, rozvitého, či několikanásobného a zda je přísudek slovesný, či jmenný se sponou Po cvičení následuje řešení

3 Větné členy - přísudek -slovesný-jmenný se sponou -jednoduchý: Petr píše úkol. - složený: Včera jsme se vrátili domů. - Zítra budeme psát test. -sponová slovesa – být, bývat, stát, stávat se -spona + podst.jm: Eva se stala lékařkou. -spona + příd.jm.: Podzim bývá deštivý. -vyjadřuje, co nositel nebo původce děje dělá, nebo co se s ním děje -holýBabička pekla. -rozvitýBabička pekla koláč. - několikanásobnýBabička pekla a vařila.

4 Vyhledejte přísudky a doplňte tabulku: - slovesný-jmenný se sponou Dřevěné figurky se polámaly. Naše učitelka se na nás usmála. Petr býval usměvavý. Led včera roztál. Tvoje sestřenice se stala lékařkou. Po dešti rostly v lese hřiby. Leden bývá mrazivý. Venku fouká studený vítr. Bratr se stal hrdinou, když zachránil kamarádův život.

5 Řešení: - slovesný-jmenný se sponou se polámalybýval usměvavý se usmálase stala lékařkou roztálbývá mrazivý rostlystal se hrdinou fouká zachránil Dřevěné figurky se polámaly. Naše učitelka se na nás usmála. Petr býval usměvavý. Led včera roztál. Tvoje sestřenice se stala lékařkou. Po dešti rostly v lese hřiby. Leden bývá mrazivý. Venku fouká studený vítr. Bratr se stal hrdinou, když zachránil kamarádův život.

6 Vyhledejte přísudky a určete, zda jsou holé, rozvité, několikanásobné: Hadi se vyhřívali na kamenech. Nejchytřejší žákyně spočítala správně příklad. Led včera roztál. Kočky s koťaty si hrály a dováděly. Setra se učila matematiku. Rozbité auto stálo u silnice. Na obloze se rozzářily a rozsvítily první hvězdy. Naši lyžaři vyhráli závod. Babička nám usmažila řízky. Závodníci vyklusávali. Lampa svítila.

7 Řešení: Hadi se vyhřívali na kamenech (rozvitý). Nejchytřejší žákyně spočítala správně příklad (rozvitý). Led včera roztál (rozvitý). Kočky s koťaty si hrály a dováděly (několikanásobný). Setra se učila matematiku (rozvitý). Rozbité auto stálo u silnice (rozvitý). Na obloze se rozzářily a rozsvítily (několikanásobný)první hvězdy. Naši lyžaři vyhráli závod (rozvitý). Babička nám usmažila řízky (rozvitý). Závodníci vyklusávali (holý). Lampa svítila (holý).

8 Zdroje: Vlastní tvorba autora


Stáhnout ppt "Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1989 Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název."

Podobné prezentace


Reklamy Google