Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. JEAN HONORÉ FRAGONARD – Houpačka VY_32_INOVACE_160313 3. února 2014

2 2 03 1.Jak vnímáš dílo? Poděl se s ostatními o své postřehy, výklad. Jean - Honoré Fragonard, Houpačka, 1767, olej na plátně, 83 x 66 cm, Wallace Collection, Londýn, Velká Británie 1

3 3 03 2. Jaký příběh skrývá obraz?

4 4 03 3. Popiš krajinu, ve které se odehrává scéna.

5 5 03 4. Seznam se blíže s detaily obrazu. Přemýšlej o jejich symbolice, souvislostech.

6 6 03 Místo na tvé poznámky: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. 5. Objev další zajímavosti související s obrazem. Použij internet, odbornou literaturu.

7 7 03 Tento choulostivý námět si vybral baron de Saint-Julien, který chtěl mít svůj portrét s mladou milenkou. Baron je milenec ukrytý v křoví a ve svých původních instrukcích určil, že houpačku má rozhoupávat biskup. Bylo to míněno jako neškodný soukromý žert, protože Saint-Julien zastával významné místo v církvi jako generální výběrčí francouzského kléru. Původně si objednal obraz u malíře Doyena, který byl natolik šokován a pohoršen, že významnou zakázku odmítl. Fragonard byl ochotnější, ale vymínil si, že biskupa nahradí tradičnější postavou podváděného manžela. Nic netušící manžel je umístěn do hlubokého stínu.

8 8 03 Dívka je zachycena v paprsku slunečního světla a varhánky a volánky jejího šatu jsou ozvěnou nádherného listí na stromech. Toto je přesně ten typ prožitku a rozkoše, který byl charakteristický pro aristokracii a vládnoucí vrstvu Francie.

9 9 03 Nacházíme se patrně v zahradě nějaké vily či paláce. Toto je zahrada, která je úrodná a plodná. Sexuální a smyslná. Strom a větve jsou jednou plné listů a jinde jsou holé. Strom vypadá, jako kdyby byl v bouři, a větev připomíná blesk šlehající napříč obrazem.

10 10 03 Malíř zpracoval námět houpačky, konvenční symbol nevěry, po svém tím, že přidal řadu vtipných detailů. V popředí je drobný psíček – symbol věrnosti – hlasitě štěkající na poplach, ale manžel si ho nevšímá.

11 11 03 Na milostném spiknutí se podílejí sochy, vypadající jako napůl živé. Puttiové – tradiční průvodci bohyně lásky Venuše – vzhlížejí k dívce se zbožným obdivem a Amor si klade na rty prst, jakoby říkal "tiše, udržte tajemství".

12 12 03 Použité zdroje: Obrázky: [1] PARIS 16. Fragonard, The Swing [online]. 2008 [cit. 2014-02-03]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fragonard,_The_Swing.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fragonard,_The_Swing.jpg Text: 1000 obrazů, které musíte vidět. 1. vyd. Editor Stephen Farthing. Překlad Dušan Zbavitel. Praha: Fortuna Libri, 2007, 960 s. Fortuna art. ISBN 978-807-3212-971.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."

Podobné prezentace


Reklamy Google