Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Valerie Zelinková Vedoucí práce:Mgr. Luboš Vayhel Oponent: Mgr. Marcela Roll.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Valerie Zelinková Vedoucí práce:Mgr. Luboš Vayhel Oponent: Mgr. Marcela Roll."— Transkript prezentace:

1 Autor:Valerie Zelinková Vedoucí práce:Mgr. Luboš Vayhel Oponent: Mgr. Marcela Roll

2  Toto téma jsem si vybrala, protože velmi ráda poslouchám hudbu a mám k ní dobrý vztah. Touto prací bych se chtěla o Hip-Hopu dozvědět i něco více, jelikož mě opravdu zajímá. Budu zde popisovat, co je Hip-Hop vůbec zač, jeho vznik, historii atd. Cílem mé práce je informovat Vás o tomto stylu hudby, o kterém jste možná jen něco zaslechli, ale v podstatě o ní nic nevíte.

3  K Hip-Hopu jsem se dostala přes sociální sítě, ale také díky přátelům, kteří se o tuto hudbu zajímají a poslouchají ji.

4  Často používaný termín  Potkáváme ho v médiích, při odborných diskusích, ale také i v běžné mluvě  Hip Hop do českého jazyka bychom mohli nazvat -->„poskočení bokem, kyčlí“  Jeho vznik se datuje ke konci 70. let 20. století a pojí se s prostředím Newyorského ghetta Jižní Bronx, které bylo chudinskou čtvrtí.  Obyvatelé „chudinské čtvrti“ byli především Afroameričané.  Hip hop působil jako forma projevu nespokojenosti s životem v chudých černošských čtvrtích

5  Gangy, násilí a drogy byly v tomto newyorském ghettu na denním pořádku.  V pozdních šedesátých a na začátku sedmdesátých let, z gangy ovládanými a drogami zamořenými ulic Bronxu v New Yorku, povstala kultura, která se rozšiřovala jako protijed na strašlivý mor.  Hip hop byl tedy řešením sebeodhodlání, seberealizace, kreativity a hrdosti.  Dřívější gangy z konce šedesátých let, se změnily na „crews“ (v českém překladu toto slovo znamená posádka, pracovní četa, parta).  Předchozí války gangů se obrátily v agresivní soutěže, spojené s pouličními tanečníky a tanečnicemi, často nazývanými b-boys a b-girls.

6  označení crew bylo používáno pro celé seskupení tanečníků, hudebníků a writerů.  hudební crew se skládá z osoby, která ovládá gramofony, DJ a z několika MC, což jsou lidé s mikrofonem, kteří provádějí rap a prezentují texty písní.  Pokud se soustředíme na to, co hip hop přesně je,setkáme se s různými definicemi  Přesněji definice Hip Hopu se zdá být velice obtížná,jelikož odborníci na toho téma se liší ve svých pojetích toho, co hip hop přesněji je a co už není a co hlavně všechno zahrnuje.  S Hip Hopem také úzce souvisí Graffiti jako označení že hip hop je a bude  Graffiti jsou opravdu důležité pro vývoj hip hopu v celosvětových podmínkách.

7  Původně byly tímto pojmem označovány anonymní nápisy vyryté do zdí nacházejících se ve starověkých státech (zachovány například v Egyptě a Pompejích).  V současném světě se pojmem graffiti myslí specifická forma projevu, která spočívá v pouličních malbách a nápisech, které jsou provedeny sprejovými technikami  nápisy jsou ale anonymní a obvykle se objevují na veřejných místech  První tagy (podpisy provádějící tlustou lihovou fixou, sprejem) se objevily na konci 60. let v Jižním Bronxu ale i ve Filadelfii.

8  Do dnešní podoby se graffiti začalo přetvářet na začátku sedmdesátých let, postupně ovládlo veřejné prostory velkých měst včetně metra a vlakových nádraží.  Příznivci těchto výtvarných projevů začali sprejovat i po vagónech.  Pro tento druh graffiti se ustálil výraz wholecar (označuje graffiti dílo, které překrývá celý vagón včetně oken)

9

10  Subkultura=skupina lidí(kteří mají něco společného nebo je významně odlišuje od členů ostatních skupin)  Pro subkultury je charakteristický jejich styl (slang, hudba, oblečení, tanec, gesta apod.).  Předpona „sub“naznačuje svébytnost a odlišnost od dominantní společnosti.  Subkultury můžeme charakterizovat jako skupiny, které jsou často proti k většinové společnosti.

11  Hip hop je tedy hudební styl a současně i subkultura která tvoří DJing, rap, graffiti, break dance, beatbox.  Subkultury nevznikají pouze v izolovaných a odvrácených částech společnosti  Existuje nespočet tvrzení na pojem subkultura a o žádné z nich nemůžeme říct, že je správná nebo špatná.  Jedna definice definuje subkulturu jako volbu životního stylu.  Subkultury můžeme dělit na základě věku, povolání, náboženství, sociální pozice atd..

12

13  Životní styl je určitý charakteristický způsob života jednotlivce nebo skupiny  Je to typická forma chování lidí ve společnosti a vzniká ze způsobu života člověka.  Je to výčet činností, které vykonáváme v běžném životě, např. při trávení volného času nebo v účasti na společenském životě.  Existují různé skupiny, jejichž životní styl se označuje za alternativní ( jiný, zástupný, náhradní)  Jejich odlišnost souvisí např. s módou, hudbou nebo světovým názorem.

14  Hip hop dnes nepředstavuje pouze hudbu, tanec a oblečení, hip hop je také životní styl, kultura  Je to styl lidí, kteří se chtějí uvolnit a to je jejich hlavní cíl.  Cíl jako vzít si něco pohodlného na sebe, do uší si pustit muziku a jít si po svých  Mezi námi je několik lidí kterým se hip hop líbí až tak moc, že ovlivnil jejich život.  Nejen jejich chování, jednání, využití volného času, ale i jejich vzhled, který do značné míry ovlivňuje samozřejmě i oblečení.

15  Hip hopová móda láka několik teenagerů.  Sportovní soupravy, kšiltovky nebo třeba výrazné řetězy už dávno nejsou znakem nějakých pouličních gangů, ale mnoho mladých lidí je považuje za nejpohodlnější a zároveň v nich chtějí vypadat dobře.

16  Hip hop vznikl v prostředí amerického Jižního Bronxu a od dob svého vzniku urazil dlouhou cestu.  Dnes v souvislosti s rozmachem médií, technologií a migrace je hip hop šířen po celém světě. . Životní styly dnes odkazují na naši identitu a mohou ji formovat.  V současném světě je jedinec zodpovědný za tvorbu své vlastní identity a jsou na něj kladeny stále větší požadavky, které se k jeho identitě vztahují.  Díky mé práci jsem zjistila i pro mě nové věci a ani chvilku jsem nelitovala svého výběru tématu.

17  Hip hop mám moc ráda a někdy skoro neposlouchám nic jiného. Nejraději mám Eminema nebo Lil Johna. Poslouchám různé druhy, podle nálady. Bohužel znám i takové lidi, kteří poslouchají hip hop jen proto, aby vypadali dobře. V mém případě to tak není, protože já ho poslouchám hlavně pro sebe. Bohužel pravdou je, že dnešní hip hop už není, co býval, ale stále ho mám ráda a nemíním svůj názor měnit! Spousta lidí si myslí, že když na hip hop nevypadám, tak ho nemám ráda, ale není to tak, ne každý, kdo na něho nevypadá, tak se mu nelíbí.

18  Eminem – Mockingbird  Eminem - Lose Yourself  https://www.youtube.com/watch?v=bmXumtgw tak https://www.youtube.com/watch?v=bmXumtgw tak  Teď vám chci předvést menší ukázku z písniček Hip Hopu

19  -> http://is.muni.cz/th/185128/fss_m/dp.pdfhttp://is.muni.cz/th/185128/fss_m/dp.pdf  ->http://life-stylle.blog.cz/1003/hip-hop- subkultura -http://life-stylle.blog.cz/1003/hip-hop- subkultura  - >http://www.lenasobina.estranky.cz/clanky/ co-to-vlastne-hip-hop- je_.html >http://www.lenasobina.estranky.cz/clanky/ co-to-vlastne-hip-hop- je_.html  ->http://cs.wikipedia.org/wiki/Hip_hophttp://cs.wikipedia.org/wiki/Hip_hop  -> http://referaty-seminarky.cz/hip-hop/http://referaty-seminarky.cz/hip-hop/  http://unperfect.blog.cz/0711/hip-hop-vse-o- nem http://unperfect.blog.cz/0711/hip-hop-vse-o- nem


Stáhnout ppt "Autor:Valerie Zelinková Vedoucí práce:Mgr. Luboš Vayhel Oponent: Mgr. Marcela Roll."

Podobné prezentace


Reklamy Google