Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:24.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:24."— Transkript prezentace:

1 Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:24. 11. 2012 Ročník (obor):1. – 3. ročník Tematická oblast:Získávání informací z textu Předmět:Český jazyk a literatura Anotace:prostřednictvím textů spojených s každodenním životem žáci procvičují svou čtenářskou gramotnost Šablona číslo materiálu I/2 I/2-1-15

2 Získávání informací z textu Pamětihodnosti Brna www.office.microsoft.cz

3 Uvedení do situace Už dlouho jste nebyli na výletě. Chcete jet do Brna, ne do obchodů, ale za historií. Kamarád vám říkal, že je v Brně hrad, který nikdy Švédové nedobyli. Na internetu jste si našli stránky hradu Špilberk. Zaujaly vás na nich kasematy. www.office.microsoft.cz

4 Práce s textem Text o barokní pevnosti je na internetu dlouhý. Vybrala jsem z něj to nejdůležitější. Jestli vás kasematy opravdu zajímají, přečtěte si o nich. Pak si testem ověřte, jestli jste četli pozorně.

5 1. Označte křížkem správnou odpověď. Název kasematy označuje: a) kanalizační stoky; b) temné prostory; c) místnost bez oken.

6 2. Označte křížkem správnou odpověď. Kasematy jsou: a) součástí městské barokní radnice v Brně; b) součástí barokní pevnosti hradu Špilberk; c) součástí pevnosti na brněnském výstavišti.

7 3. Označte křížkem správnou odpověď. Původně sloužily jako: a) nejtěžší žalář; b) úkryt pro vojenskou posádku a materiál; c) centrální kanalizační systém Brna.

8 4. Označte křížkem správnou odpověď. a)Byly vybudovány v podhradí, dnešní ulice Husova. b)Byly vybudovány na 1. hradním nádvoří. c)Byly vybudovány v postranních hradních příkopech.

9 5. Z uvedených vymožeností označte křížkem ty, které byly v kasematech. a)světlíky pro přívod světla b)3D kino c)odvodňovací kanál d) splachovací toaleta e)kachlová kamna f)topení g)hospoda h) čerstvý upečený chléb ch) obchody i)vestavěné pece j) světlíky pro přívod vzduchu k) elektrika l) wifi připojení

10 6. Křížkem označte správnou odpověď. O přestavbě kasemat na vězení pro nejtěžší zločince rozhodl/a: a)Marie Terezie; b)Josef II.; c)František Josef I.

11 7. Křížkem označte nesprávnou odpověď. V kasematech byli vězněni: a) lidé vyššího stavu; b) státní vězňové; c) zvláště těžcí zločinci.

12 8. Křížkem označte správnou odpověď. a)Původní podoba kasemat se nikdy nezměnila. b)Původní podoba kasemat se změnila během 2. světové války. c)Kasematy byly ve 20. století na Špilberku úplně zrušeny.

13 Výsledky Správné odpovědi: 1.b, c; 2.b; 3.b; 4.c; 5.a, c, e, h, i, j; 6.b; 7.a, b; 8.b; Za každou správnou odpověď si připiš bod. Vaše skóre: 8 - 7 bodů Zkuste to jako průvodce !!!! 6 – 4 body Kasematy určitě navštivte !! 3 – 0 bodů Dejte si text raději ještě jednou !!!!

14 Zdroje http://www.spilberk.cz www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:24."

Podobné prezentace


Reklamy Google