Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Leden – březen 2012. V prvním čtvrtletí roku 2012 bylo MP řešeno: Přestupků: 5 203 Trestných činů: 25 Řízení v opilosti nebo pod vlivem drog: 9 Zadržení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Leden – březen 2012. V prvním čtvrtletí roku 2012 bylo MP řešeno: Přestupků: 5 203 Trestných činů: 25 Řízení v opilosti nebo pod vlivem drog: 9 Zadržení."— Transkript prezentace:

1 leden – březen 2012

2 V prvním čtvrtletí roku 2012 bylo MP řešeno: Přestupků: 5 203 Trestných činů: 25 Řízení v opilosti nebo pod vlivem drog: 9 Zadržení hledaných osob: 9 Řešených cyklistů: 114 Řešených chodců: 33 Převoz na záchytku: 78 Trestné činy postupuje městská policie k dořešení Policii ČR.

3 Z činnosti strážníků: Z činnosti strážníků: Strážníci se ve zvýšené míře zaměřují na kontrolu dodržování vyhlášky města, týkající se volného pohybu psů, uklízení psích exkrementů a dodržování povinnosti mít psa řádně přihlášeného. Zkontrolováno bylo 596 psů. Za porušení vyhlášky bylo řešeno 33 pejskařů. Do útulku bylo převezeno 70 odchycených zvířat.

4 Pomoc občanům: Pomoc občanům: S žádostí o pomoc obrátilo na městskou policii 1 184 občanů. Rada či pomoc se nejčastěji týkala dopravy – parkování, hledání adres organizací a institucí. Na strážníky se však obracejí i občané, kteří jsou v ohrožení života či zdraví nebo v tíživé životní situaci, za uplynulé tři měsíce přijala MP v této souvislosti 85 žádostí.

5 Strážníci zachránili lidský život Hlídce městské policie se podařilo zachránit život jednapadesátileté ženě, která si při pádu na zem způsobila vážné zranění hlavy. Nad bezvládnou ženou se skláněl muž a volal o pomoc. Strážníci přiběhli k dvojici a zjistili, že žena silně krvácí z hlavy. Byla v bezvědomí a nepravidelně dýchala. Hlídka jí poskytla první pomoc, uvolnila dýchací cesty a kontrolovala pulz. Zároveň na místo přivolala záchrannou službu. Před jejím příjezdem přestala žena dýchat. Strážníci okamžitě zahájili resuscitaci a do příjezdu záchranné služby prováděli srdeční masáž.

6 Praktický nácvik první pomoci Praktický nácvik první pomoci Strážníci, kteří tráví čtyřiadvacet hodin denně v ulicích města, poskytují zdravotní pomoc i několikrát týdně. Často se jedná o drobná poranění, případně o zdravotní komplikace, ale může se stát, že jde o závažné a život ohrožující stavy. Pod dohledem profesionálních záchranářů z VLA procházejí všichni strážníci pravidelným procvičováním a zdokonalováním se v poskytování první pomoci. I díky tomu jim za záchranu života může děkovat nejeden obyvatel Hradce Králové.

7 Z činnosti strážníků Z činnosti strážníků MP dohlížela na veřejný pořádek a bezpečnost při návštěvě představitelů Izraele a velvyslance Švýcarska Dohlížela na veřejný pořádek a klidný průběh masopustního průvodu. Realizovala preventivně-kontrolní akce zaměřené na kontrolu dodržování zákazu her na automatech osobám mladším 18ti let a dodržování zákazu podávání alkoholu osobám mladších 18ti let. Proběhly dvě celoútvarové akce zaměřené na monitorování a kontrolu osob bez domova. MP se zaměřila na kontrolu cyklistů a chodců. Zkontrolováno bylo 217 občanů, nejčastějším přestupkem byla jízda na kole bez osvětlení. MP zabezpečovala veřejný pořádek při odjezdu českých vojáků na vojenskou misi do Afganistánu.

8 Kontroly chatových oblastí Kontroly chatových oblastí Hradecká městská policie se celoročně věnuje kontrolám chatových a zahrádkářských oblastí v okrajových částech města. V zimním období, kdy jsou objekty delší dobu neobývané, jsou tyto kontroly častější. Do těchto částí města pravidelně docházejí okrskáři, kteří díky místní znalosti mají téměř dokonalý přehled, jak o obyvatelích, tak i o objektech. Ostatní hlídky zde v rámci své činnosti provádějí namátkové kontroly. Cílem této preventivní činnosti je v maximální možné míře omezit riziko vykrádání rekreačních chatek.

9 Pozor na přechodu Dennodenně, po celý školní rok, dohlížejí strážníci na bezpečné přecházení dětí. A pořád je to málo. Bohužel stále se stává, že je chodec na přechodu poražen projíždějícím vozidlem. Nutno ovšem říct, že vina nemusí být jen na straně řidiče. Přecházející musí vědět, že nemá absolutní přednost! Nesmí vstupovat do vozovky před bezprostředně přijíždějícím vozidlem. Musí se vždy řádně rozhlédnout a přesvědčit se, že může přejít a to i tehdy, když svítí zelená nebo stojí uprostřed vozovky strážník.. Srážku s vozem chodec nevyhraje... Vedle celoročního dohledu na přechodech se strážníci městské policie snaží zvyšovat bezpečí malých účastníků silničního provozu přednáškami a besedami, které jsou věnovány jak bezpečné chůzi a přecházení, tak i například správné a bezpečné jízdě na jízdním kole a kolečkových bruslích.

10 Oddělení prevence kriminality Oddělení prevence kriminality Oddělení prevence kriminality se v rámci svých přednášek zaměřuje na sociálně-patologické jevy a své přednášky přizpůsobuje aktuálnosti a věku dané cílové skupiny. Za uplynulé období oddělení prevence kriminality zrealizovalo 159 přednášek pro 2973 posluchačů, 2 přednášky pro 26 seniorů, 20 výukových cyklů sebeobrany pro 1215 žáků a studentů ZŠ a SŠ, v rozsahu 79 hodin.

11 Sběr injekčního materiálu Městská policie spolupracuje při řešení problematiky nálezů nebezpečného injekčního materiálu po drogově závislých osobách s o.s. Laxus. Občanské sdružení se zabývá poradenstvím i terénní sociální prací v této oblasti a nalezený nebezpečný materiál odborně likviduje. Zároveň od hlídek dostává informace o aktuálních lokalitách, kde se nálezy objevují. V období leden-březen bylo nalezeno a předáno 254 ks injekčních stříkaček.

12 Řešení dětí a mladistvých Řešení dětí a mladistvých Městská policie HK spolupracuje s Oddělením sociálně právní ochrany dětí MmHK při řešení osob mladších 18 let. V prvním čtvrtletí tohoto roku se OSPODu předávalo 23 osob, z toho 3 děti a 20 mladistvých. V 6 případech se jednalo o alkohol, v 7 o majetek a ve 10 případech o děti ohrožené. 5 událostí bylo předáváno s podezřením na trestný čin Policii ČR. Domácí násilí Domácí násilí Městská policie HK se aktivně podílí i na řešení problematiky domácího násilí. V rámci této problematiky spolupracuje MPHK s Policií ČR, soudy, Probační a mediační službou, Oddělením sociálně právní ochrany dětí MmHK, Intervenčním centrem pro osoby ohrožené domácím násilím, Adrou a odbornými psychologickými poradnami. V letošním roce městská policie pomohla 6 osobám.

13 Hlídky městské policie zkontrolovaly v katastru města všechny lokality, kde se zdržují místní bezdomovci. Strážníci zjišťovali jejich zdravotní stav a připomněli jim možnost využít služeb azylových domů. Ne však každý z oslovených chce pobývat v azylovém domě, často upřednostňují pobyt venku. Monitoring hradeckých bezdomovců Monitoring hradeckých bezdomovců

14 Čestná jednotka MPHK Čestná jednotka Městské policie Hradec Králové se zúčastnila u příležitosti 162. výročí narození Jana Masaryka slavnostního shromáždění občanů.

15 Komise místní samosprávy V 1. čtvrtletí roku 2012 proběhlo na území našeho města 50 jednání Komisí místních samospráv. Z jednání komisí vyplynuly směrem k MP především tyto požadavky : Měření rychlosti ve vybraných lokalitách Dohled nad parkováním, průjezdnost pro jednotky IZS Kontroly cyklistů – porušování zákazu jízdy na chodníku Kontroly dětských hřišť Časté kontroly problémových lokalit, kde se pravidelně scházejí nepřizpůsobiví občané a dochází k narušování veřejného pořádku Monitorování míst, kde jsou opakovaně zakládány černé skládky Kontroly dodržování vyhlášky města o volném pohybu psů a úklidu psích exkrementů


Stáhnout ppt "Leden – březen 2012. V prvním čtvrtletí roku 2012 bylo MP řešeno: Přestupků: 5 203 Trestných činů: 25 Řízení v opilosti nebo pod vlivem drog: 9 Zadržení."

Podobné prezentace


Reklamy Google