Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bez energie si život neumíme představit. Elektrickou energii a teplo lze získávat tradičně z nerostných surovin, neobnovitelných zdrojů, např: v tepelných.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bez energie si život neumíme představit. Elektrickou energii a teplo lze získávat tradičně z nerostných surovin, neobnovitelných zdrojů, např: v tepelných."— Transkript prezentace:

1 Bez energie si život neumíme představit

2 Elektrickou energii a teplo lze získávat tradičně z nerostných surovin, neobnovitelných zdrojů, např: v tepelných elektrárnách. Jejich zásoby jsou omezené.

3 Naproti tomu nebezpečí rychlého vyčerpání nehrozí v případě zdrojů obnovitelných, jako je Slunce, vítr a tekoucí voda.Tyto zdroje jsou ekologicky perspektivní ve vztahu k budouctnosti.

4 Michael Faraday(1791-1867) Michael Faraday objevil princip výroby elektřiny. V praxi jej uplatnil fyzik André Ampére.

5 Česko se zavázalo, že do roku 2010 bude 8% celkové výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Ropná havárie Černé uhlí Obnovitelné zdroje

6 Davy Humphry Kdo vynalezl žárovku?? Ještě dnes není úplně přesné kdo žárovkuvynalezl, ale pravděpodobně to byl DAVY HUMPRY.

7 Skladba hlavních energetických zdrojů v ČR(2005)

8 Skladba hlavních energetických zdrojů v EU(2005)

9 Ekologická opatření Mezi nejnebezpečnější látky, které se mohou dostat se spalinami do ovzduší, patří OXIDY SÍRY. Od roku 1990 došlo k jejich snížení o 90%. K odsíření kouřových plynů se používá vápenec.

10 Zájem o využívání obnovitelných zdrojů pro výrobu elektrické energie se zvýšil koncem minulého století v souvislosti s výsledky analýz o vyčerpanosti neobnovitelných přírodních zdrojů. neobnovitelných přírodních zdrojů.

11 V prosinci 1997 došlo v japonském Kjótu k dohodě, že lidstvo musí omezit vypouštění oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů. Zajímavost:

12 Vypracovala: Zuzana Kropáčková Informace jsem čerpala z učebnice přírodopisu 9.ročník a obrázky z webové stránky www.google.cz

13


Stáhnout ppt "Bez energie si život neumíme představit. Elektrickou energii a teplo lze získávat tradičně z nerostných surovin, neobnovitelných zdrojů, např: v tepelných."

Podobné prezentace


Reklamy Google