Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NAČ SPOTŘEBUJEME NEJVÍCE ENERGIE? Seminární práce z fyziky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NAČ SPOTŘEBUJEME NEJVÍCE ENERGIE? Seminární práce z fyziky."— Transkript prezentace:

1 NAČ SPOTŘEBUJEME NEJVÍCE ENERGIE? Seminární práce z fyziky

2 Úvod Nač spotřebujeme nejvíce energie? To je celkem těžká otázka. Energie je fyzikální veličina, která se zabývá schopností hmoty konat práci. Energii může vytvářet jakékoliv těleso i člověk. Takže se budeme bavit jak o domácích spotřebičích či dopravních prostředcích, tak o činnostech člověka.

3 Spotřeba energie u člověka Člověk vykonává během dne různé činnosti, čímž spotřebovává energii. S tímto tématem souvisí mimo jiné i bazální spotřeba energie člověka, jež vyjadřuje přibližné množství energetického příjmu zabezpečující život organismu za normálních podmínek. Chceme-li vypočítat denní energetický výdej, musíme zohlednit také aktivity, které byly během dne provedeny.

4 Energie z potravin Energii člověk získává a spotřebovává přijímáním potravy. Všechny živiny obsažené v potravě mají i svou určitou energetickou hodnotou. Nejvíce kalorií přijmeme snědením například smažených hranolek. Naopak nejmenší energetickou hodnotu má většina druhů ovoce a zeleniny.

5 Domácí spotřebiče V domácnostech se ve velkém množství používá elektrická energie. Z průzkumu jedné z firem vyplývá, že největšími žrouty elektrické energie v domácnostech jsou chladničky a mrazničky, avšak různé průzkumy mohou dát různé výsledky. Důležité je i umístění elektrospotřebiče v místnosti. U praček zase hraje významnou roli spotřeba vody na 1 prací cyklus a také správné vytížení.

6 Průměrná spotřeba energie v českých domácnostech Jak se na celkové spotřebě v domácnostech České republiky podílejí jednotlivé druhy energie? Spotřeba energie v domácnostech tvoří celkem významnou část celkové spotřeby energie v České republice. V České republice to je celá jedna čtvrtina (25%), což je o trochu méně, než spotřeba energie v dopravě. Závěrem lze tedy říci, že naprostá většina energie (85%) se v domácnostech využije na vytápění a ohřev teplé vody.

7 Průměrná spotřeba energie v českých domácnostech Z domů totiž spousta tepla uniká. Měření dokazují, že teplo uniká nezateplenými stěnami, okny či střechami budov. Právě kvůli jmenovaným důvodům se na vytápění v domácnostech spotřebovává nejvíce energie. V českých domácnostech spotřeba energie velmi kolísá. Je to dáno tím, že se sice zvyšuje životní úroveň obyvatel, ale elektřina i dálkové teplo se zdražují, proto lidé v současnosti kupují spíše úsporné spotřebiče, čímž se snaží elektrickou energii ušetřit.

8 Spotřeba energie v dopravě Získávání energie pro pohon automobilů a ostatních dopravních prostředků má spojení se spalováním fosilních paliv. Ta se buď spotřebovávají ve spalovacích motorech či při výrobě elektrické energie. Silniční doprava je z více než 90% závislá na ropných produktech. Kromě fosilních paliv doprava používá i další suroviny (např. písek, štěrk, uhlí), jejichž průmyslové zpracování vyžaduje další množství energie. Vliv způsobu života na energetickou náročnost dopravy dokládá například údaj, že v USA se vyplýtvá až 4x více energie na dopravu než v hospodářsky vyspělém Švédsku, přestože tato země má velmi nízkou hustotu osídlení a značné vzdálenosti mezi jednotlivými obcemi a městy.

9 Spotřeba energie v České republice Nejvíce energie se u nás spotřebuje v průmyslu (36,6%). Poté následuje spotřeba v domácnostech (25,7%). Na pomyslném třetím místě je doprava (23,2%). V zemědělství se za celý rok využije 2,1% energie v ČR. Ve stavebnictví to je 0,9%. V ostatních odvětvích spotřebujeme 11,6% energie.

10 Spotřeba energie v České republice Mnoho energie se vyčerpá například na výrobu železa a oceli, chemickou výrobu, petrochemickou výrobu, výrobu skla, keramiky a staveních hmot. Ostatní odvětví průmyslu však také potřebují velké množství energie. Třeba za dopravu zboží, materiálu, telekomunikaci (vysílače, počítače) a za chlazení. Na provoz kancelářských budov se každoročně také vyplýtvá hodně kilowatthodin.

11 Závěr a hodnocení A jací jsou největší spotřebitelé energie na světě? V roce 2000 zaujaly první místo Spojené státy americké s podílem na světové spotřebě energie 24,7%. Avšak v roce 2011 spotřeba energie v USA klesla na 18,5% - USA tím předehnala Čína s 21,3%, i když v roce 2000 měla podíl na světové spotřebě energie "pouze" 10,8%. Evropská unie se v roce 2000 podílela na světové spotřebě energie 18,4%, ale v roce 2011 tato spotřeba klesla pouze na 13,8%. Na 4. místě se umístilo Rusko. V roce 2000 dosáhlo 6,6% podílu na světové spotřebě energie a v roce 2011 potom 5,6%.

12 Závěr a hodnocení Energii nalezneme zkrátka všude, kam se jen podíváme. Češi v domácnostech spotřebují nejvíce energie na chlazení a mrazení či přípravu pokrmů, člověk spotřebuje nejvíce energie na sprint, nejvíce energie se u nás spotřebovává v průmyslu a asi nejvíce elektrické energie využije sporák. To jsou odpovědi na první otázku, která mi byla položena. Záleží jen na tom, jak ji pojmu a pochopím.


Stáhnout ppt "NAČ SPOTŘEBUJEME NEJVÍCE ENERGIE? Seminární práce z fyziky."

Podobné prezentace


Reklamy Google