Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí."— Transkript prezentace:

1 Výroba a přenos elektrické energie

2 Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí

3 Otázky na úvod 1.Co říká zákon zachování energie? 2.Jaké znáš druhy energie? 3.Jaké zdroje energie znáš? 4.Kterou energii je možno snadno přepravovat? 5.Jaké druhy elektráren znáš?

4 Zdroje energie 1)obnovitelné zdroje, které se průběžně doplňují, poskytují stále energii např. energie slunečního záření, energie větru, energie vody 2) neobnovitelné znovu se již netvoří, po jejich spotřebování bude nutno přejít na jiné zdroje např. uhlí, ropa, uran

5 Podíl energetických zdrojů na světové spotřebě energie

6 Výukové DVD Obnovitelné zdroje energie DVD z produkce ČEZ Obnovitelné zdroje energie Filmy: Malá vodní elektrárna Kolující energie (přečerpávací vodní elektrárna) Biomasa (energie ze Slunce) Energie z paprsků (fotovoltaická elektrárna)

7 Výroba elektrické energie K uspokojení spotřeby probíhá výroba elektrické energie v elektrárnách: jaderné tepelné vodní větrné solární Podíl jednotlivých elektráren na výrobě v ČR: další informace, animace a zajímavosti: Miniencyklopedie Elektřina ČEZ – 3.kapitola – Výroba elektrické energie :

8 Přenos elektrické energie Přenos z elektráren ke spotřebitelům se uskutečňuje v rozvodné elektrické síti Schéma, další informace, animace a zajímavosti: Výukový program Fyzika zajímavě – elektřina 2: kapitola Z elektrárny až do bytu Další informace, animace a zajímavosti: Miniencyklopedie Elektřina ČEZ – 4.kapitola – Z elektrárny do zásuvky :

9 Otázky k zopakování 1.Uveď příklady přeměny sluneční energie, které využívá člověk? 2.Jaká neužitečná energie vzniká při svícení žárovky? 3.Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých druhů elektráren? 4.Jaký je podíl jednotlivých druhů elektráren na výrobě elektřiny v ČR? 5.Proč se elektrická energie přenáší pod vysokým napětím?

10 Shrnutí zdroje energie obnovitelné neobnovitelné druhy elektráren jaderné tepelné vodní větrné solární přenos elektrické energie v rozvodné elektrické síti


Stáhnout ppt "Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí."

Podobné prezentace


Reklamy Google