Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_16 Téma: Pravopis – shoda přísudku s podmětem Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/21.3302.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_16 Téma: Pravopis – shoda přísudku s podmětem Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/21.3302."— Transkript prezentace:

1 Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_16 Téma: Pravopis – shoda přísudku s podmětem Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/21.3302

2 Anotace Digitální učební materiál slouží k výkladu učiva pro žáky 7. ročníku ZŠ. Je vytvořen v programu Microsoft PowerPoint. Doplněn je cvičeními, součástí je i jejich řešení.

3 Obsah Shoda přísudku s podmětem 7. ročník

4 Shoda přísudku s podmětem  podmět = subjekt  přísudek = predikát cestující nastoupili letadla zakroužila

5 Přísudek v příčestí minulém a trpném + podmět v čísle množném:  rod mužský životný-i  rod mužský neživotný-y  rod ženský-y  rod střední-a  Není-li podmět vyjádřen a není-li zřejmý z větné souvislosti, je shoda podle rodu mužského životného. Např.: Hlásili to v rádi u.

6 Doplňte -i/-y/-a podle shody přísudku s podmětem:  Naše plavkyně nezklamal-.  Děti strávil- prázdniny u babičky.  Zákaznice byl- se zbožím spokojena.  Na loukách kvetl- kopretiny.  Včely poletoval- u úlu.  Na vztyčené stožáry připevnil- montéři pevná lana.  Teplé dny už uplynul-.  Obě pole byl- zorán-.  V ovocnářské školce vypěstoval- novou odrůdu hrušně.  Davy lidí zaplnil- náměstí.

7 Řešení:  Naše plavkyně nezklamaly.  Děti strávily prázdniny u babičky.  Zákaznice byla se zbožím spokojena.  Na loukách kvetly kopretiny.  Včely poletovaly u úlu.  Na vztyčené stožáry připevnili montéři pevná lana.  Teplé dny už uplynuly.  Obě pole byla zorána.  V ovocnářské školce vypěstovali novou odrůdu hrušně.  Davy lidí zaplnily náměstí.

8 Shoda přísudku s několikanásobným podmětem  aspoň jeden člen několikanásobného podmětu rodu mužského životného a stojí-li přísudek za podmětem:-i chlapci a dívky zpívali  není-li žádný člen několikanásobného podmětu rodu mužského životného a stojí-li přísudek za podmětem:-y slepice a kuřata zobaly

9 Shoda přísudku s několikanásobným podmětem – pokračování 1  stojí-li přísudek před podmětem, bývá shoda také podle prvního (nejbližšího) členu několikanásobného podmětu Z dalších zvířat je zaujaly/zaujali velké šelmy a draví ptáci. Přicházela/přicházeli tam děvčata a chlapci. Zaujali je draví ptáci a velké šelmy.

10 Shoda přísudku s několikanásobným podmětem – pokračování 2  je-li několikanásobný podmět složen ze jmen rodu středního a aspoň jedno z nich je v čísle jednotném:-y Hříbě a kůzle skákaly. Hříbě a kůzlata skákaly. ! Hříbata a kůzlata skákala.

11 Doplňte -i/-y/-a podle shody přísudku s několikanásobným podmětem:  V představení účinkoval- významní herci, herečky i studenti divadelní fakulty.  Nad stavením poletoval- vlaštovky a holubi.  V těžkém terénním závodě se osvědčil- naše motocykly i jezdci.  Na louce se pásl- koně a hříbata.  Na louce se pásl- hříbata a koně.  O úrodu ovoce pečoval- sadaři a jejich pomocnice.  Chlapci a děvčata si hrál- a výskal-.

12 Řešení:  V představení účinkovali významní herci, herečky i studenti divadelní fakulty.  Nad stavením poletovaly/i vlaštovky a holubi.  V těžkém terénním závodě se osvědčily/i naše motocykly i jezdci.  Na louce se pásli koně a hříbata.  Na louce se pásla/i hříbata a koně.  O úrodu ovoce pečovali sadaři a jejich pomocnice.  Chlapci a děvčata si hráli a výskali.

13 Zdroje Melichar J., Styblík V.: Český jazyk, Přehled učiva základní školy, Fortuna, Praha 2009


Stáhnout ppt "Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_16 Téma: Pravopis – shoda přísudku s podmětem Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/21.3302."

Podobné prezentace


Reklamy Google