Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rastafariánství. Rastafariánství či rastafari je náboženské hnutí pocházející z Jamajky, kde vzniklo ve 30. letech 20. století. Toto náboženství kombinuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rastafariánství. Rastafariánství či rastafari je náboženské hnutí pocházející z Jamajky, kde vzniklo ve 30. letech 20. století. Toto náboženství kombinuje."— Transkript prezentace:

1 Rastafariánství

2 Rastafariánství či rastafari je náboženské hnutí pocházející z Jamajky, kde vzniklo ve 30. letech 20. století. Toto náboženství kombinuje především prvky židovství a křesťanství, částečně islámu a dalších (např. animistických) věr. Jeho vyznavač (rasta, rastaman nebo rastafarián) například nesmí požívat alkohol či maso; při uctívání se používají především symboly převzaté z judaismu

3 Čepice zvané "tam" v posvátných barvách etiopské vlajky, dredy - duchovní antény, svetry ve zlato-zeleno-žluté a klasické džíny patřily k falešným rastafariánům, kteří se vzhlíželi spíše v módě než v duchovním odkazu původních příslušníků hnutí. Ras Tafari Makonnen byl korunován císařem Etiopie. Od jeho zvolení se datuje počátek rastafariánského hnutí na Jamajce. Rastafariáni kladli důraz na osobní důstojnost, toleranci a mírumilovnost, harmonii panující v přírodě, na to co ve chtivém industriálním světě postrádali.

4 Symboly Etiopská trikolora

5 dredy

6 Kouření Mariuhany

7

8

9 Bob Marley Celým jménem Robert Nesta Marley byl jamajský zpěvák, skladatel a kytarista, spoluzakladatel a významný představitel reggae. Narodil se 6. února 1945,na jamajce V šestnácti letech začal profesionálně zpívat. v roce 1969 se v základech změnil Bobův život, neboť on a celá kapela přijali rastafariánskou víru.Když se v roce 1978 zranil při fotbalu, lékaři u něj zjistili zhoubné rakovinné bujení Zemřel 11. května roku 1981 v nemocnici v Miami na Floridě.

10 Rozšíření ve světě Důležitou součástí hnutí a formou jeho šíření je hudební styl reggae, spojený zejména se jménem Boba Marleyho a kouření Kay (marihuany),V poslední době se rastafariánství rozšiřuje do světa a získává více a více příznivců. Většina z nich se zaměřuje na praktickou stránku věci a rastafariánství berou spíš jako životní styl než jako duchovní cestu.


Stáhnout ppt "Rastafariánství. Rastafariánství či rastafari je náboženské hnutí pocházející z Jamajky, kde vzniklo ve 30. letech 20. století. Toto náboženství kombinuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google