Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_12_Vedlejší věta předmětná Autor Chňoupková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_12_Vedlejší věta předmětná Autor Chňoupková."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_12_Vedlejší věta předmětná Autor Chňoupková Martina

2 Vedlejší věta předmětná Mgr. Martina Chňoupková

3 Vyhledejte předmět a určete pád. Na louce našli chlapci ptačí hnízdo. Prudký vítr ulomil větev na naší jabloni. Svůj sešit tam Jenda nenašel. Ráno jsme hledali v lese houby. Skoro nic jsme nenašli. Jana vypracovala referát velmi dobře. Bez tebe tam nepůjdu. O tom se mi ani nesnilo. hnízdo / 4. větev / 4. sešit / 4. houby / 4. nic referát / 4. bez tebe / 2. o tom / 6.; mi / 3.

4 Vedlejší věta předmětná Vyjadřuje předmět věty řídící. Ptáme se na ni jako na předmět. Jak se ptáme na předmět? Bývá uvozena vztažnými zájmeny (kdo,co…) spojkami (že, aby…) i příslovci (jak…)

5 Příklady vedlejších vět předmětných Řekl, že se včera vrátil pozdě. Poradil mi, abych se učila alespoň hodinu denně. Věděl moc dobře, jak se má zachovat.

6 1) Doplňujte vedlejší věty předmětné: Poraďte mi, kde Bojím se, že Nevím, kdo Jsem zvědavý, kdy Čekal jsem, že Zdálo se mi, že Není známo, kdy Láďa navrhnul, že Jirka chtěl vypátrat, kdo Povězte mi, kudy

7 2) Nahraďte předmět vedlejší větou předmětnou: Sprinteři netrpělivě očekávali povel startéra. Všichni se už chystali odejít. Naši fotbalisté se velmi snažili vyhrát. Tatínek dětem přikázal zalít zeleninový záhon. Prosím tě o pomoc. Sprinteři netrpělivě čekali, až bude závod odstartován. Všichni už se chystali, že odejdou. Naši fotbalisté se velmi snažili, aby vyhráli. Tatínek dětem přikázal, aby zalili zeleninový záhon. Prosím tě, abys mi pomohl.

8 3) Rozlište věty vedlejší podmětné a předmětné: Jana nám vyprávěla, co bude zítra dělat. Je samozřejmé, že bez vás neodejdeme. Nevím, zda se dostavím. Že s námi nepojede, nám vůbec neřekla. Zaslechl, jak ho pomlouvá. Zdá se, že je velmi sympatická. Zatím se ještě neví, jestli to bude holka nebo kluk.

9 4) Jazykový rozbor Chlapec vyprávěl spolužákům, jak jel s rodiči na výlet. Určete počet vět souvětí. Ve 2. větě v souvětí určete podmět. Určete druh VV, poté nahraďte VV větným členem. V 1. větě 1. souvětí určete pomocí číslic slovní druhy.

10 PROCVIČENÍ: Učebnice strany – 102, 103.

11 Použitá literatura: GREPL, Miroslav. Příruční mluvnice češtiny. [kolektiv autorů] ; Praha : Lidové noviny, 1996. STYBLÍK, V. a kol. Český jazyk pro 7. ročník ZŠ, SPN


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_12_Vedlejší věta předmětná Autor Chňoupková."

Podobné prezentace


Reklamy Google