Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)"— Transkript prezentace:

1 Prezident a vláda

2 Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština) „prezident“ znamená i „předseda“.

3 Prezident České republiky ● Prezident České republiky je hlavou České republiky. Je volen oběma komorami Parlamentu a není z výkonu své funkce odpovědný.

4 ● Prezident se ujímá úřadu složením slibu, jeho funkční období trvá pět let. Výkon pravomocí, protokolární povinnosti a další funkce spojené s osobou prezidenta zajišťuje Kancelář prezidenta republiky.

5 Volba prezidenta ● Prezidentem republiky může být zvolen občan, který má právo volit a dosáhl věku 40 let. Nikdo nemůže být zvolen více než dvakrát za sebou. Zvolen také nemůže být občan, který byl odsouzen za velezradu.

6 ● Z kandidátů, které navrhli poslanci či senátoři, volí prezidenta Parlament České republiky na společné schůzi obou komor. Volba probíhá ve třech kolech: v prvním kole je ke zvolení potřeba nadpoloviční většina všech poslanců i nadpoloviční většina všech senátorů.

7 ● Pokud ani jeden z kandidátů takto zvolen není, proběhne druhé kolo volby, do kterého postupuje kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů v Senátu, a kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů v Poslanecké sněmovně.

8 Úkol Doplňte jména prezidentů ● 1918 – 1935 Tomáš Garrigue.......... ● 1935 – 1938 Edvard............ ●

9 ● 1938 – 1939 Emil........... ● 1945 – 1948 Edvard..........

10 ● 1948 – 1953 Klement......... ● 1953 – 1957 Antonín.........

11 ● 1957 – 1968 Antonín.............. ● 1968 – 1975 Ludvík..............

12 1975 – 1989 Gustav............ 1989 - 2003 Václav..........

13 Václav Klaus

14 Vláda Skládá se většinou z předsedy vlády ( premiéra, kancleře) místopředsedů a ministrů v některých zemich ještě z dalších členů, například státních tajemníků

15 Předseda vlády ● organizuje činnost vlády ● řídí zasedání ● spolupodepisuje vládní nařízení ● spolupodepisuje s prezidentem mezinárodní smlouvy

16 Ministři ● řídí jednotlivá odvětví národního hospodářství ● a státní správy, takzvaných resortů ● řídí vrcholné úřady – ministerstva

17 Schéma vlády ČR Předsednictvo vlády : ● předseda + místopředsedové

18 Ministři : ● Dopravy a spojů ● Financí ● Kultury ● Obrany ● Práce a sociálních věcí

19 ● Průmyslu a obchodu ● Spravedlnosti ● Školství, mládeže a tělovýchovy ● Vnitra ● Zahraničních věcí ● Zemědělství ● Zdravotníctví ● Životního prostředí

20 Úkol ● Vyhledejte ministry jednotlivých resortů

21 Použitá literatura ● www.wikipedie.cz www.wikipedie.cz ● Valenta Milan : Občanská nauka pro střední odborná učiliště, SPN, Praha, 2002 ● Dudák Vladislav : Občanská nauka pro střední odborné školy a studijní obory SOU, SPN, Praha, 2005


Stáhnout ppt "Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)"

Podobné prezentace


Reklamy Google