Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Představení společností ZŘUD MASOKOMBINÁT PÍSEK CZ, a.s. ZŘUD Masokombinát Polička a.s. Současná problematika kvality masných výrobků, situace v ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Představení společností ZŘUD MASOKOMBINÁT PÍSEK CZ, a.s. ZŘUD Masokombinát Polička a.s. Současná problematika kvality masných výrobků, situace v ČR."— Transkript prezentace:

1 Představení společností ZŘUD MASOKOMBINÁT PÍSEK CZ, a.s. ZŘUD Masokombinát Polička a.s. Současná problematika kvality masných výrobků, situace v ČR

2 ZŘUD-MASOKOMBINÁT PÍSEK CZ, a.s.

3

4 Profil společnosti ZŘUD–MASOKOMBINÁT PÍSEK CZ, a.s. - přestože je jeden z nejstarších, dnes se řadí mezi nejmodernější masokombináty v České republice. Masokombinát byl uveden do provozu už v roce Od privatizace v r podnik prošel rozsáhlými rekonstrukcemi a obnovami technologií. Společnost má cca 300 zaměstnanců. V období let dosahovala obratu kolem 1,1-2 mld. Kč Za období roků klesl obrat až na 890 mio Kč

5 Dodavatelé Společnost nakupuje jatečná zvířata od zemědělských dodavatelů z ČR, z nichž největší dodavatel má podíl 20% (vepřové maso). Část zpracovávaného a prodávaného masa je dokupována a to jak z ČR, tak i z EU. V r společnost začala i s dovozem živých zvířat. Produkce podniku je ale nadále z více než 80% zabezpečena surovinou původem z ČR

6 Odběratelé Společnost dodává své výrobky maloobchodním řetězcům, nezávislým maloobchodním prodejnám a restauracím. Část produkce je dodávána partnerům v ČR i v zahraničí. 65% produkce je prodáváno přes maloobchodní řetězce. 10% masných výrobků je dodáváno pod privátními značkami.

7 Pozice na trhu Produkce masa (OMV) a masných výrobků (MV) společnosti je 12 tis. tun v 2011, z toho: Produkce masa hovězího 1,76 tis. Produkce masa vepřového 5,08 tis. Produkce masných výrobků 5,04 tis. V roce 2012 společnost očekává stejné objemy.

8 Certifikáty společnosti Společnost je držitelem následující certifikace a schválení: EN ISO 9001:2008 Systém HACCP Schválení a registrace pro obchod s potravinami v rámci evropské unie - CZ 105 Schválení pro vývoz vepřového masa a masných výrobků do Ruské federace Národní známka kvality potravin KlasA u řady výrobků Značky Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou Další ocenění jako Zlatý klas, Diplom Česká chuťovka, Český výrobek, Zlatá Salima atd.

9 Investice V posledních 3 letech podnik investoval cca 100 mil Kč. Do oprav a údržby vkládá cca 20 mil. Kč ročně. Největší investice: Masná výroba – budova + technologie – 50 mil Kč Podniková prodejna + technologie + parkoviště – 11 mil. Kč Vážní systém – 6,5 mil. Kč Podnik obdržel dotace na investice ve výši 10,8 mil. Kč

10 Poslední investice -Modernizace podnikové prodejny V roce 2011 byla vystavěna nová podniková prodejna v areálu podniku včetně technologií a parkoviště pro zákazníky. Prodejna obdržela ocenění od ČSZM jako vítěz krajského kola ŘEZNICKO- UZENÁŘSKÁ PRODEJNA ROKU 2011.

11 Podniková prodejna

12 Balicí linky v nové přístavbě

13 ZŘUD - Masokombinát Polička, a.s.

14

15 Profil společnosti ZŘUD – Masokombinát Polička, a.s. je největší masokombinát v Pardubickém kraji a dosaženým objemem produkce se řadí mezi největší v České republice. Společnost se také řadí mezi nejmodernější v České republice, ale oproti MK Písek je posledním velkým masokombinátem postaveným (a stále fungujícím) na zelené louce - byl uveden do provozu v roce 1985; proběhla řada investic do technologií, podnik nyní splňuje všechny parametry nejen legislativyČR a EU, ale i podmínky různých systémů jakosti a kvality. V několika posledních letech se výrazně orientuje na prodej hovězího masa Podnik dosahuje ročního obratu cca 1,5 – 2 mld Kč

16 Dodavatelé Společnost nakupuje jatečná zvířata od zemědělských dodavatelů z ČR, z nichž žádný nemá větší než 5% podíl. Část masa zpracovávaného a prodávaného je z externích dodávek polotovarů a to jak z ČR, tak i z EU.

17 Zákazníci Společnost dodává své výrobky maloobchodním řetězcům, nezávislým maloobchodním prodejnám a restauracím. Část produkce je dodávána velkoobchodním partnerům v ČR i v zahraničí. 70% produkce je prodáváno přes maloobchodní řetězce. 5% masných výrobků je dodáváno pod domácími značkami maloobchodních řetězců.

18 Pozice na trhu Produkce masa a masných výrobků Společnosti v r. 2011je 22 tis. t Produkce masa hovězího 10,7 tis. tun Produkce masa vepřového 5 tis. tun Produkce masných výrobků 6,3 tis tun V roce 2012 společnost očekává stejné objemy.

19 Certifikáty společnosti Společnost je držitelem následující certifikace: ISO 9001:2008 HACCP IFS, IFS logistic McDonald´s Europe Grade A, SGS supplier McD, Schválení a registrace pro obchod s potravinami v rámci EU Národní známka kvality potravin KlasA u řady výrobků

20 investice Podnik každoročně investuje průměrně cca 25 mil. Kč. Dále do oprav vkládá 20 mil. Kč ročně. Největší investice v posledních letech však byla v roce 2010 Platforma masa - slavnostně otevřena jako další nedílné středisko podniku. Jde o pilotní logistický projekt se společností Makro, ze kterého jsou kompletně zásobovány prodejny v ČR a na Slovensku masem a masnými výrobky od jednotlivých dodavatelů. Objem investice MK Polička 60 mil Kč.

21 Fota investice z posledních období

22 Bourárna

23 Masná výroba

24 Balení

25 Expedice

26 Nově vybudovaná hala platformy MAKRO

27 Problematika Masných výrobků z pohledu střetu ekonomiky a obecného vnímání kvality V posledním období jsou Obecně české potraviny vystaveny tvrdé kritice co do kvality, složení, používání náhražek. Negativní informace jsou na rozdíl od pozitivních žádané a masné výrobky v této kampani nesporně zaujímají (lidově řečeno) místo,,na bedně“.Tlak na nižší cenu znamená zlevnit výrobu, v důsledku čehož jsou zpracovatelé nuceni používat levnější surovinu a náhražky, které jsou v obecném vnímání tradiční kvality považovány za podřadné. Pro názornost jak dosáhnout nižší ceny předkládám rozbor a hodnocení 2 výrobků Gothajský salám a Lovecký salám. Výrobky označené 1-kou jsou kvalitní, nejvíce se přibližují ČSN, která byla použita pro hodnocení a která asi nejvíce odpovídá zažitému, nebo obecnému vnímání standardu výrobku.

28 Senzorické hodnocení konkurenčních výrobků, běžně dostupných v obchodních sítích (hodnocení podle metodiky ČSN)

29 Gothajský salám

30 Uváděné složení - gothajský salám Složenícena 1Vepřové maso(30%),hovězí maso (15%), vepřové syrové sádlo, voda, jodovaná dusitanová solicí směs (konzervant E250), sojová bílkovina, směs koření,cukry, stabilizátor E420, E450, regulátor kyselosti E575, antioxidant E300, barvivo E ,- 2Vepřové maso (33% hm.), hovězí maso, (14% hm.) vepřové sádlo, vepřové kůže, pitná voda, dusitanová solicí směs (jedlá sůl, konzervatnt : dusitan sodný), stabilizátory a emulgátory: difosforečnany, polyfosforečnany; antioxidant: kyselina L- askorbonová; směs koření. Obsah tuku max. 40%. Vyrobek obsahuje lepek a pšenici. 49,90 3Vepřové maso 26%, vepřové sádlo, voda, vepřové kůže, hovězí maso 14%, škrob bramborový, sója, dusitanová solicí směs (jedlá sůl, konzervatnt E250), emulgátor E471, E472c, stabilizátory E450, E451, E331, dextróza, koření a extrakty koření, zahušťovadlo E412, sušená zelenina (česnek), glukózový sirup, protispékavá látka E551, barvivo E120, modifikovaný kukuřičný škrob E1422, konzervant E260. Obsah tuku max. 40%. Obsah jedlé soli max. 3% 52,30

31 Gothaj 1Gothaj 2Gothaj 3 Povrchový vzhledVyhovující2 2 2 KonzistencePružná soudržná1Pružná tužší, tvrdší2pružná, soudržná, měkká3 Vzhled v nákroji a vypracování na řezu spojka masově růžové barvy, jemně vypracovaná, mozaika špekových zrn velikosti cca 6x6 mm pravidelně rozložená v celém nákroji 1na řezu spojka oranžové barvy, jemně vypracovaná, mozaika špekových zrn nepravidelně rozložená, drobné vzduchové dutinky bez vytaveného tuku 2řezu spojka masově růžové barvy, jemně vypracovaná, mozaika špekových zrn nepravidelně rozložená, drobné vzduchové dutinky bez vytaveného tuku 3 VůněČerstvé uzeniny1Cizí3Prázdná, mírně odlišná3 ChuťMasová chuť čerstvé uzeniny, přiměřeně slaná a kořeněná, výrobek na skusu křehký 1přiměřeně slaná, částečně odlišná, cizí, na skusu patrné drobné tuhé části po použité méněhodnotné surovině 3 4 Celkem61215 Každý parametr hodnocen body 1-4 (1 nejlepší). V celkovém součtu 5-10 vyhovující výrobek, nevyhovující výrobek Hodnocení ukazuje na vyšší podíl vody navázané na doplňky, Pozn: tvrdší konz. může způsobovat větší podíl emulzí a chemických doplňků Barva ještě v toleranci, přibarvení,,maskuje“ použití barevně nevýrazných emulzí níní Nízké % zrnění špeku = nízký podíl,,dohnaný“ jinou složkou - emulzí, separátem apod. Bez chuti a bez zápachuJe cítit po přídatných látkách Je z ní cítit separát,,skřípe“ mezi zuby

32 Lovecký salám

33 Uváděné složení - lovecký salám Složenícena 1Vepřové maso 75%, vepřové sádlo 16%, hovězí maso 4%, jedlá sůl 4%, směs koření 1%, dextróza, stabilizátor E250, extrakty koření, česnek, antioxidant E316, barvivo E120, E162, startovací kultura mikroorganismů. Max. obsah jedlé soli 4,2%. Max. obsah tuku 50%. Obsah čistých svalových bílkovin nejméně 15%. 138,40 2Vepřové maso 85%, hovězí maso 5%, vepřové sádlo, jedlá sůl, (max. obsah 4,2%), vepřové kůže, voda, dextróza, kořeí a extrakty koření, startovací kultura mikroorganismů, kenzervant E250, červená řepa, antioxidant E316, barvivo E120. Na 100 g výrobku použito 132g masa. Výrobek je bez lepku. 135,20

34 Lovecký salám 1Lovecký salám 2 Povrchový vzhledTvar hranolu, obal mírně vrásčitý, lesklý, pod obalem patrna světlejší tuková zrna v obsahu 1Tvar hranolu, obal mírně vrásčitý, místy nedostatečně přilnutý, lesklý 3 KonzistenceTužší, pružná1Měkká, pružná, soudržná3 Vzhled v nákroji a vypracování mozaika světle červená, stejnoměrná na celém řezu, tvořená rovnoměrně rozloženými zrny libové a bílé tukové suroviny, zrněná stejnoměrně 4-5mm, tuk vázán obsahem, bez vzduchových dutin, stejnoměrně zaschlá na celém řezu 1mozaika světle červená, stejnoměrná na celém řezu, tvořená rovnoměrně rozloženými zrny libové a bílé tukové suroviny, zrněná stejnoměrně 4-5mm, tuk vázán obsahem, bez vzduchových dutin, střed výrobku méně zaschlý, 2 Vůněpříjemná po uzení studeným kouřem 1Více výrazná3 Chuťpro trvanlivý výrobek, dobře kořeněná, příjemně slaná, na skus výrobek vláčný, bez kolagenních částic 1přiměřeně slaná, částečně odlišnánevýrazně kořeněná, na skus výrobek vláčný, 4 Celkem515 Každý parametr hodnocen body 1-4 (1 nejlepší). V celkovém součtu 5-10 vyhovující výrobek; nevyhovující výrobek Hodnocení Na první pohled barvou a pružností – výrobek neprošel celým procesem zrání Pozn:Výrazně měkký - Výrobek neprošel celým procesem zrání Zřejmě vyšší % tuku Nakyslá, s příměsí pavůní – výrobek neprošel celým procesem zrání Kyselá, s obrovskou pachutí – použití nekvalitní suroviny zřejmě po uplynutí doby spotřeby

35 Nákladová simulace ceny výrobků podle výsledku senzorického hodnocení Použitá metoda stanovení ceny vychází z původní závazné ČSN a s dosazením současných aktuálních: 1.cen surovin na volném trhu, 2. poměrného % cen energií 3 přiměřených režijních nákladů U všech simulací bylo v bodech 2. a 3. použito stejných hodnot. Použité hodnoty se blíží realitě skutečné kalkulace,

36 Kalkulace výrobku Gothajský salám – ČSN 1975 SurovinaCenakgKč HZV (předsolené)67,62281, ,08 VL (předsolené)47, ,62 VVb.k. (předsolené)24,2365, ,49 Sádlo na špíč. (předsolené) 21, , ,69 PřísadyCenaKgKč Solící směs3,162 6,32 Česnek. Konc.29,40,5 14,70 Pepř mletý110,111,6 176,18 Paprika sladká82, ,64 Muškát. Květ259,030,3 77,71 Pitná voda0,1560 9,00 448,55 ObalyCenam/ksKč Očko0, ,00 Spony , ,50 Obal gothaj6, , ,50 Surovina41 736,69 Přísady 448,55 Obaly 1 744,50 Celkem MN43 929,73 Mzdy Režie Nálady celkem Zisk „3 %“ VC

37 Kalkulace výrobku Gothajský salám – ČSN 1975 SurovinaCenakgKč HZV (předsolené)67,62281, ,08 VL (předsolené)47, ,62 VVb.k. (předsolené)24,2365, ,49 Sádlo na špíč. (předsolené) 21, , ,69 PřísadyCenaKgKč Solící směs3,162 6,32 Česnek. Konc.29,40,5 14,70 Pepř mletý110,111,6 176,18 Paprika sladká82, ,64 Muškát. Květ259,030,3 77,71 Pitná voda0,1560 9,00 448,55 ObalyCenam/ksKč Očko0, ,00 Spony , ,50 Obal gothaj6, , ,50 Surovina41 736,69 Přísady 448,55 Obaly 1 744,50 Celkem MN43 929,73 Mzdy 2 216,78 Režie20 400,00 Nálady celkem66 546,51 Zisk „3 %“ 1 996,39 VC68 542,90

38 Kalkulace výrobku Gothajský salám SurovinaCenakgKč HZV ,00 VL II ,00 VVb.k. sol.24, ,60 V svr.sádlo BKU ,00 Kůžová emulze ,00 Drůbeží separát11, , ,60 PřísadyCenaKgKč BACSATAB505,031 Česnek. Pasta19,270,5 9,64 Sojová emulze ,00 Sůl dusit.3, ,72 led ,00 Směs pro got.salám159, , 27 Meatcolor , , ,26 ObalyCenam/ksKč Očko0, ,00 Spony , ,50 Obal gothaj6, , ,76 Surovina16 677,60 Přísady 4 009,66 Obaly 1 744,50 Celkem MN22 431,76 Mzdy 2 216,78 Režie20 400,00 Nálady celkem45 048,54 Zisk „3 %“ 1 351,46 VC46 400,00

39 Kalkulace výrobku Lovecký salám – ČSN 1975 SurovinaCenakgKč HZV ,00 VL ,00 VV bez kůže ,00 VL II , ,00 PřísadyCenaKgKč Solicí směs3,1634,4 108,70 Pepř mletý110,113,5 385,39 Česnek. Konc29,40,8 23,52 Cukr18,961,8 34,13 Hřebíček mletý315,920,4 126, , ,11 ObalyCenam/ksKč Obal 55 lovecký6, ,00 Spony0, , ,11 Surovina75 500,00 Přísady 678,11 Obaly 9 915,00 Celkem MN86 093,11 Mzdy Režie Nálady celkem86 093,11 Zisk „3 %“ VC Doba zrání 28 dní.

40 Kalkulace výrobku Lovecký salám – ČSN 1975 SurovinaCenakgKč HZV ,00 VL ,00 VV bez kůže ,00 VL II , ,00 PřísadyCenaKgKč Solicí směs3,1634,4 108,70 Pepř mletý110,113,5 385,39 Česnek. Konc29,40,8 23,52 Cukr18,961,8 34,13 Hřebíček mletý315,920,4 126, , ,11 ObalyCenam/ksKč Obal 55 lovecký6, ,00 Spony0, , ,11 Surovina75 500,00 Přísady 678,11 Obaly 9 915,00 Celkem MN86 093,11 Mzdy 2 216,78 Režie ,00 Nálady celkem ,89 Zisk „3 %“ 3 261,30 VC ,19 Doba zrání 28 dní.

41 Kalkulace výrobku Lovecký salám – 2012 SurovinaCenakgKč HZV ,00 HPV čer ,00 VL II ,00 VV bez kůže , ,00 PřísadyCenaKgKč Sůl dusit.3,1634,4 108,70 Směs koření lovecký ,00 Startovací kultura , , ,70 ObalyCenam/ksKč Obal 55 lovecký6, ,00 Spony0, , ,70 Surovina46 100,00 Přísady 3 992,70 Obaly 9 915,00 Celkem MN60 007,70 Mzdy 2 216,78 Režie ,00 Nálady celkem ,48 Zisk „3 %“ 2 478,73 VC ,21 Doba zrání 28 dní.

42 Tato simulace vychází pouze z kvalifikovaného odhadu, ne z laboratorních zjištění! Závěr: I přes podstatně rozdílnou výrobní cenu a i přes hodnocení výrobků 2 a 3 podle ČSN jako nevyhovující, jsou všechny poživatelné, nezávadné, vhodné pro lidskou spotřebu, výrobky jsou vyrobeny v souladu s platnou hygienickou a veterinární legislativou. Ovšem oba výrobky jsou na soupisu výrobků Vyhlášky 326/2001Sb – tzv.,,buřtovou“ vyhláškou stanovující kvalitativní minima vybraných MV a při prokázání použití surovin podle výše uvedeného odhadu, jsou klamavě označeny a v rozporu s vyhláškou. Uvedená kalkulace řeší pouze výrobní část ceny, obchodní marže a tudíž konečnou cenu určují prodejci – řetězce. Z porovnání zpracovatelských a maloobchodních cen vyplývá, že obchodní sítě běžně pracují s maržemi v rozmezí 50 – 90%, u jednotlivých výrobků i s vyššími.

43 Problematika označování masných výrobků a kontrola dodržování deklarovaného složení V současnosti neplatí žádná obecná závazná norma, která by obecně stanovovala kvalitativní parametry masných výrobků. Jedinou normou, je již zmiňovaný neharmonizovaný předpis ČR – Vyhl. 326/2001Sb, stanovující několik málo minimálních měřitelných požadavků kvality u vybraných masných výrobků. U ostatních výrobků jsou výrobci zavázáni dodržováním pouze Veterinárního zákona a norem hygieny. Navíc,uvedená vyhláška je často napadána jako předpis znevýhodňující domácí zpracovatele, protože pro zahraniční není závazná a někteří zástupci lobují za její zrušení. Je opravdu cílem zcela ponechat trhu kvalitu masných výrobků? U pravidel pro označování a složení výroků probíhá v současnosti přechodné období procesu akceptace změn vyplývající z nové Unijní směrnice, která zlepšuje orientaci konečného zákazníka v deklarovaných údajích i směrem ke kvalitě, nicméně zavádějící metodu současného označování podílu masa ve složení výrobku nemění. (vysvětlení dále).

44 Požadavky na vybrané tepelně opracované masné výrobky - příklad (vyhláška 326/2001 Sb. ve znění platných předpisů) VýrobekZákladní surovinySmyslové požadavky gothajský salám -hovězí maso -vepřové maso -nepřipouští se použití masa strojně odděleného a drůbežího strojně odděleného masa a)konzistence – pružná, soudržná b)vzhled v nákroji a vypracování – na řezu je vychlazený výrobek tmavěji masově růžové barvy, spojka jemně vypracovaná, špeková mozaika nepravidelně rozdělena; ojedinělé, jemně zrněné kolagenní částice a drobné vzduchové dutinky přípustné; velikost jednotlivých zrn špeku průměru do 8 mm, smí být patrny částice použitého koření c)vůně a chuť – po čerstvé uzenině, jemně kořeněná, přiměřeně slaná; výrobek na skusu křehký VýrobekObsah masa (% hmot. nejméně) Čistá svalová bílkovina (% hmot. nejméně) Obsah tuku (% hmot. nejvýše) Gothajský salám40,0-

45 Výčet masných výrobků uvedených Vyhlášce 326/2001 Sb.: kabanos, vídeňský párek, debrecínský párek, jemný párek, lahůdkový párek, spišský párek, ostravská klobása, šunkový salám, gothajský salám, junior salám, český salám, vysočina, selský salám, turistický trvanlivý salám, poličan, herkules, dunajská klobása, lovecký salám, paprikáš

46 Označování masa dle vyhlášky 326/2001 Sb. Ve znění platných předpisů, je shodné i s Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům DruhObsah tuku (% hmot.) Obsah pojivových tkání (% hm.) maso savců s výjimkou králičího a vepřového a směsi druhů mas s převahou masa savců 25 maso vepřové 3025 maso drůbeží a králičí 1510 Nejvyšší obsah tuku a pojivové tkáně v mase určeném jako složka při výrobě masných výrobků Poznámka: 1.Obsah pojivové tkáně se vypočte z poměru obsahu kolagenu a obsahu svalových bílkovin. Obsahem kolagenu se přitom rozumí obsah hydroxyprolinu vynásobený faktorem 8. 2.Jsou-li uvedené hodnoty nejvyššího obsahu tuku a pojivové tkáně překročeny, přičemž jsou splněna všechna ostatní „kritéria definice masa“, musí být obsah druhů masa odpovídajícím způsobem snížen a ve složení musí být kromě složky maso uvedena přítomnost tuku a/nebo pojivové tkáně.

47 Označování masa dle vyhlášky 326/2001 Sb. Ve znění platných předpisů, je shodné i s Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům Klobása 1 – klasická z masa složení - výrobní norma: 90kg vepřový výřez bez kůže (v. bůček) - tučnost 60%, H výřez 10kg - 30% tuk, sůl, koření. Složení uváděné na etiketě : V maso 45%, vepřové sádlo, hovězí maso 10%, sůl, koření Klobása 2 -,,levnější“ : složení - výrobní norma: 45 kg vepřový výřez bez kůže - tučnost 30%, H výřez 10kg - 30% tuk, drůbeží strojně oddělené maso, kůžová emulze, sojová bílkovina, sůl, koření Složení uváděné na etiketě : V maso 45%, hovězí maso 10%, drůbeží strojně oddělené maso, sojová bílkovina, sůl, koření Rozdíl ve výrobní ceně je v rozmezí 30-50%, podle momentální dostupnosti levné suroviny Označování podle výše uvedeného může být pro laika co do obsahu masa zavádějící, na příkladě dvou uvedených výrobků je deklarovaný podíl masa stejný, ale kvalitativně se jedná o diametrálně odlišné výrobky:

48 Situace masozpracujícího průmyslu v ČR za období 15 ti let

49 Stavy hospodářských zvířat v ČR

50 Vývoj cen komodit Zdroj CSÚ

51 Konkurzy masozpracujících podniků podniky uzavřené a rozprodané v konkurzu, nevyrábějící: MK Čakovice, Kladno, Pístnice, Louny, Úvaly, M. Boleslav, Děčín, Chomutov, Hroznětín, Ústí n. Labem, Benešov, Mělník, Březhrad, Turnov, Šumperk, H. Brod, Brno, Hodonín, Znojmo, Klatovy, Cheb,Česká Lípa, Podniky konkurzem očištěné částečně funkční, případně vyrábějící ve zvláštním režimu v konkurzu: MK Martinov, Plzeň, Sušice, Č. Budějovice, Vrchlabí, Vamberk, Blovice, Žatec podniky uzavřené bez konkurzu, nebo částečně provozovány po akvizici jinou společností: MK Hlinsko, Zlín, Teplice, Děčín, Roudnice ( původní ), Liberec, Studená.

52 Vývoj nákladů a výnosů v % ve vztahu k roku 1995 Údaje jsou převedeny na % pro lepší porovnatelnost, vychází ze skutečných nákladů a výnosů skutečné společnosti.

53 Vývoj celkového objemu tržeb

54 Vývoj průměrné ceny/1kg

55 Vývoj zisku

56 Počty pracovníků

57 Prodeje v tunách

58 Tržby / prodeje v tunách celkem

59 Tržby / prodeje v tunách - maso, MV

60 Tržby / počet pracovníků, zisk

61 Náklady na energie, PHM, vodné

62 Osobní náklady, náklady na pomocný materiál

63 Náklady na služby, bonusy

64 Počet pracovníků / osobní náklady

65 Prodejní cena / služby, bonusy, pomocný materiál

66 Prodejní cena / služby, pomocný materiál

67 Shrnutí Jak je patrné z uvedených grafů, jsou zpracovatelské podniky a nejen v masném průmyslu (situace je obdobná i v jiných resortech), vystaveny trvalému neúprosnému tlaku obchodu na snižování cen, za cenu nižší kvality. Tento trend však končí u zpracovatelských cen, obchodní, spotřebitelské ceny toto absolutně nekopírují, obchod ceny neustále průběžně navyšuje s různým odůvodněním, ale je naprosto zásadní,že - jak bylo popsáno - ne z důvodu navýšení zpracovatelských cen. Zpracovatelé se sice dlouhodobě snaží navýšení prosadit, proti obchodním sítím zatím bezúspěšně, také proto, že poptávka po levných a nejlevnějších potravinách stále stoupá. Zákazník sice uvádí kvalitu jako podstatný požadavek na výrobek, ale objektivní informace o kvalitě většinou nedostane a je limitovaný danou nabídkou a také svou kupní silou.. Z tohoto trendu vyplývá, že zřejmě dojde k další vlně ukončování provozů některých zpracovatelských kapacit, s dalším snižováním kvality, s další a větší závislosti ČR na dovozových potravinách.


Stáhnout ppt "Představení společností ZŘUD MASOKOMBINÁT PÍSEK CZ, a.s. ZŘUD Masokombinát Polička a.s. Současná problematika kvality masných výrobků, situace v ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google