Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_578_ Masná výroba Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_578_ Masná výroba Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_578_ Masná výroba Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor:Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma:Člověk a svět práce Tématický celek:Technologické procesy Ročník:4. Datum tvorby: Datum a místo ověření: Druh učeb. materiálu: Prezentace, Anotace: výroba jednotlivých masných výrobků, využití i méněhodnotných částí trupu Klíčová slova: klobás, párek, tlačenka, salám Metodický pokyn:Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů

2 Masná výroba  význam  prodloužení údržnosti výrobku  sušením  uzením  pečením  solením  využití drobů (vnitřností) a odřezků  rozšíření sortimentu pro zákazníky  zlepšení nutričních hodnot masa - větší stravitelnost

3 Druhy masných výrobků  Drobné masné výrobky - ohřívají se  po naplnění v obalech jsou od sebe oddělovány (provázek, přetočením, sponami)  obsahují spojku a vložku v různém poměru  spojka - jemně rozemleté maso - spojuje směs  vložka - kousky svaloviny, špeku  výrobky obsahující převážně spojku  párky, vuřty  výrobky obsahující spojku + vložku  klobásy, uzenky a cigára

4 Špekáčky obr. 1

5 Trampská cigára obr. 2

6 Druhy masných výrobků  Měkké salámy - neohřívají se  tyčové  šunkový, gothajský, pařížský  točené  slovenský, kabanos  Trvanlivé salámy  tepelně opracované ( uzení + vaření + sušení)  turistický, Vysočina, inovecký  syrové (studené uzení + sušení)  lovecký, Poličan, Herkules

7 Gothajský salám Vysočina obr. 3obr. 4

8 Druhy masných výrobků  Speciální masné výrobky  drahá surovina nebo hodně ruční práce  debrecínská pečeně, anglická slanina  rolády, mozaiky, čajovky  Vařené masné výrobky - kratší trvanlivost  využití drobů, hlav, maso s kůží, kůže, krve  přidává se mouka, žemle, kroupy  jaternice, jelítka, tlačenka tmavá x světlá, játrový krém

9 Jitrnice obr. 5

10 světlá tlačenka obr. 6

11 Druhy masných výrobků  Pečené masné výrobky - malá skupina  sekaná masa  Uzená masa  nasolená, vyuzená a tepelně opracovaná  pokud jsou i tepelně opracovaná, mohou být konzumována přímo  Ostatní masné výrobky  vinné klobásy, zapékací klobásy

12 obr. 1 REAPERMAN. Špekáčky [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 2 PAVLANT. Sausage-cigaro [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 3 JUANDEV. Gothajský salám na papíře [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 4 CHMEE2. Salám-vysošina [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 5 JOKER ISLAND. Jitrnice [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 6 REAPERMAN. Domácí světlá tlačenka [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_578_ Masná výroba Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná."

Podobné prezentace


Reklamy Google