Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu:. CZ. 1. 07/1. 5. 00/34. 0565 Číslo materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_542 Spotřeba potravin a výroba mouky 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor: Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma: Člověk a svět práce Tématický celek: Technologické procesy Ročník: 4 Datum tvorby: Datum a místo ověření: Druh učebního mater.: Prezentace Anotace: Výklad nové látky, mletí zrna, třídění, hlavní a vedlejší produkty Klíčová slova: zrno, šrotování, třídění, mouka Metodický pokyn: Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů

2 Technologie výroby 1) příprava zrna k mletí
čištění a třídění aspirační skříně – odstranění jemného prachu síta – odstranění větších nebo menších příměsí triéry(koukolníky) – odstranění plevelů semena koukolu - jedovaté!!!! magnetické odlučovače – odstranění kovových částí odkameňovače - kamínky

3 aspirační skříně – odstranění jemného prachu
Obr. 1

4 síta – odstranění větších nebo menších příměsí
Obr. 2

5 triéry (koukolníky) – odstranění plevelů - semen koukolu
Obr. 3

6 Technologie výroby 1) příprava zrna k mletí
míchání zrna - udržení stejné kvality kartáčování - brusné válce oddělí nečistoty a klíčky (mlýnské ořechy vit E) vlhčení = kondicionování pomocí nakrápěcího šneku na požadovanou vlhkost - zvýšení o 2 % odležení 6 – 8 h loupání – obaly (otruby) od endospermu

7 míchání zrna - udržení stejné kvality
Obr. 4

8 kartáčování - brusné válce oddělí nečistoty a klíčky (mlýnské ořechy vit E)
Obr. 5

9 klíčky - mlýnské ořechy
Obr. 6

10 vlhčení = kondicionování
Obr. 7

11 2) vlastní mletí - Vymílací klíč
šrotování - provádí se opakovaně pšenice 6-7 x žito x třídění na sítech - oddělení krupice od šrotu - ten se vrací na šrotování luštění - mletí krupice na mouku polohrubou a hladkou vymílání - závěrečné mletí dle klíče na hladkou mouku

12 šrotování - provádí se opakovaně
Obr.8

13 třídění na sítech Obr. 9

14 síta Obr. 10

15 2) vlastní mletí - způsoby
Drcení obilí pomocí - roztírání - tlaku - střihu - úderu Typy strojů - talířové - roztíráním - válcové - tlakem a střihem - kladívkové - úderové Typy podle produktu - šrotovníky - mlýny (krupice, krupičky, mouky)

16 3) výtěžnost mouky krupice T350 3 % hrubá T450 20 % T 550 6 %
polohrubá T % hladká T % Celková výtěžnost % Nejlepší mouka je po 3 – 6 týdnech od výroby do jednoho roku.

17 4) balení a expedice Obr. 11

18 Obr. 12

19 Obr. 13

20 Vedlejší výrobky při výrobě mouky:
otruby – při loupání a kartáčování pšenice a žita krmná mouka – kousky zrn, které ani po 4. šrotování, nepropadly sítem (vláknina a tuky) klíčky – při loupání a kartáčování „mlýnské ořechy“ vit. B + E ostatní – prach, kamínky, hlína, plevel

21 foto obr. 1 – 13 autor


Stáhnout ppt "Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google