Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 ANOTACE  Anotace:  Didaktický učební materiál je určen žákům středních škol k zopakování učiva. Prezentace se skládá ze cvičení určených k upevnění.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " ANOTACE  Anotace:  Didaktický učební materiál je určen žákům středních škol k zopakování učiva. Prezentace se skládá ze cvičení určených k upevnění."— Transkript prezentace:

1

2  ANOTACE  Anotace:  Didaktický učební materiál je určen žákům středních škol k zopakování učiva. Prezentace se skládá ze cvičení určených k upevnění materiálu.  METODICKÝ POKYN:  Očekávaný výstup: pravidla užívání modálních sloves včetně výjimek, na základě znalosti pravidel schopnost doplnění jednotlivých sloves do textu a užívání v mluvené řeči.

3 MODAL VERBS EXERCISES

4 TRANSLATE  Když mi bylo sedm, uměl jsem jezdit na kole.  Nevadilo by vám otevřít okno?  Ve škole jsme nesměli kouřit.  Ve škole nesmíme kouřit.  Neměl bys tolik kouřit. Není to zdravé.  Musím se dnes učit na zkoušky.  Mohl by si mi udělat laskavost?  Musel jsem odejít.

5 TRANSLATE - SOLUTION  When I was 7, I could ride a bike.  Would you mind opening the window?  We weren´t allowed to smoke at school.  We aren´t allowed to/mustn´t smoke at school.  You shouldn´t smoke so much.It isn´t healthy.  I must study today for the exams.  Could you do me a favour?  I had to go away.

6 TRANSLATE  Nesmíš být drzý!  Neměl by sis dělat starosti.  To nemůže být pravda!  Možná, že není tak špatný člověk.  V budoucnosti budeme umět řídit letadla.  Mohl bys mě,prosím, poslouchat?  Proč jsi to musel udělat?  Možná se vzali.

7 TRANSLATE - SOLUTION  You mustn´t be rude!  You shouldn´t be worry.  It mustn´t be true!  Maybe he isn´t so bad man.  We will be able to drive a plane in the future.  Could you listen to me, please?  Why did you have to do it?  He may come back.

8 COMPLETE THE SENTENCES  You mustn´t tell lies to your parents.  I was sleepy but I couldn´t sleep.  I don´t have to get up early at the weekend.  I couldn´t /wasn´t able to speak when I was 1.  Can/may I go out tonigt?  I think you should do it becaouse it is the right thing.  I have to/should buy a present for my mother becaouse of her birthday.

9 EXPRESS CERTAINTY USING MODAL VERBS  The suit was very expensive.  He is thirsty.  Why did you tell it?  Where do you move away?  It is love between these people.  I stay at home today.  You are joking!  Why do you spent so much time alone?

10 EXPRESS CERTAINTY USING MODAL VERBS - SOLUTION  The suit had to be very expensive.  He must be thirsty.  Why did you have to tell it?  Where do you have to move away?  It must be love between these people.  I have to/must stay at home today.  You must be joking!  Why do you have to spent so much time alone?

11 PUT SENTENCES INTO PAST TENSE  I can swim but I can´t ski.  I must go there by train.  You may go out now.  I have to help my parents at home.  He doesn´t have to visit his gradfather today.  I mustn´t speak during Math lesson.  What can I do for you?  Do you have to stay with your parents?

12 PUT SENTENCES INTO PAST TENSE - SOLUTION  I could swim but I couldn´t ski.  I had to go there by train.  You were allowed to go out now.  I had to help my parents at home.  He didn´t have to visit his gradfather today.  I wasn´t allowed to speak during Math lesson.  What could I do for you?  Did you have to stay with your parents?

13 RESOURCES  Slide 3 – 12 Vlastní tvorba


Stáhnout ppt " ANOTACE  Anotace:  Didaktický učební materiál je určen žákům středních škol k zopakování učiva. Prezentace se skládá ze cvičení určených k upevnění."

Podobné prezentace


Reklamy Google