Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NAFTA Severoamerické ekonomické centrum

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NAFTA Severoamerické ekonomické centrum"— Transkript prezentace:

1 NAFTA Severoamerické ekonomické centrum
GIGANTI GLOBALIZACE NAFTA Severoamerické ekonomické centrum USA | KANADA | MEXIKO | big.rb >> žijeme empéčkem, jezdíme embéčkem!

2 O čem se musíme zmínit NAFTA Zaostřeno na USA Stručně o Kanadě
Mexiko a obecně svět LA Zkuste promyslet: proč vznikla NAFTA v čem je výhodné spojení USA, K a M Jaké další možnosti expanze NAFTU mohou do budoucna potkat?

3 NAFTA nafta vznikla v roce 1994 jednalo se o ní již v roce 1992
napadne vás proč?

4 North American Free Trade Area / Agreement
v platnosti od 1994 zrušení cel, kvót, dalších omezení do 15 let od vzniku (2009) výhledově rozšíření na FTAA FREE TRADE AMERICAN AREA charakteristika zemí: USA, K (G7 | vyspělé ekonomiky) M (středně rozvinutá země) Zamyslete se, a zkuste vymyslet: Jakou výhodu má spojení států NAFTA pro USA / Kanadu Jakou výhodu má NAFTA pro Mexiko

5 Zaostřeno na USA USA vznikly v roce 1776
mají nejstarší ústavu na světě 1787 původně je tvořilo pouze 13 států

6 RONALD REAGAN tvrdý postoj k SSSR = říše zla
ekonomika na počátku Reagana ve špatném stavu vysoká inflace (dvojciferná) i nezaměstnanost probíhal druhý ropný šok nastartoval růst ekonomiky USA: snížil daně, privatizace energetiky, bankovnictví, dopravy, deregulace cen ropy => trh se sám restrukturalizoval (TS/HDP = 64%) Ronald Regan byl prezidentem USA dvakrát (8 let: 81 – 88) byl zastáncem liberalismu = konzervatismu v době studené války razil výrazně tvrdý postoj k SSSR zamyslete se: Jak se tento jeho postoj promítl do ekonomiky USA?

7 Jaký dopad na ekonomiku měla Reaganova politika?
ekonomiku Reagan převzal v těžké recesi, recese se dále prohloubila, klesla však inflace (ze 13 na 2 %) vznik deficitů veř. rozpočtů snížení daní vedlo k poklesu příjmů ve SR růst výdajů na obranu růst zadlužení země Pokuste se zhodnotit kroky Reaganovy politiky v USA? Máte pocit, že byly dobře nebo špatně? Které z jeho kroků hodnotíte pozitivně a proč? Které z jeho kroků hodnotíte negativně a proč?

8 Ekonomika USA za éry Clintona
ekonomický růst nízká nezaměstnanost růst průmyslové i stavební výroby vysoká spotřeba zvýšení daní, snížení G přebytek státního rozpočtu pokles zadlužení USA sociální reforma – zpřísnění Představte si situaci, že v lednu byla nezaměstnanost 20%. Představte si, že v únoru byla nezaměstnanost 5%. Znamená to, že v ekonomice 15% z nezaměstnaných našlo práci? Znamená toto číslo nutně úspěch nebo se za ním může skrývat něco jiného? A pokud se skrývá, tak co?

9 FAKTORY ÚSPĚCHU USA NEJEN V 90. LETECH
technologie a masivní investice do nových technologií lepší postup v managementu změna struktury ekonomiky: posun ke službám pracovní síla je více kvalifikovaná Vysvětlete: „řešením dlouhodobé nezaměstnanosti v zemi je i to, že budeme podporovat bakalářské studijní programy; mladí lidé se budou dále vzdělávat a nebudou registrováni na úřadech práce“ Je výše uvedené tvrzení pravda? Ano, proč? Ne, proč?

10 EKONOMIKA USA PO 2001 recese v USA: pád cen akcií, pokles zisků změnilo významně mezinárodní politickou situaci válka proti terorismu růst výdajů na obranu snížení daní, pokles příjmů SR růst deficitu veř. financí Jak byste definovali teroristický útok? Proč se o teroristickém útoku mluví jako o výrazně destabilizujícím prvku americké ekonomiky?

11 USA v datech rozloha 9,6 mil. km2 počet obyvatel: 293 mil.
80% Američané z toho 13% Afroameričané náb. protestanti (57%) ŘK (25%) Washington, D.C. rok vzniku 1776 území tvoří: pevninská část Havajské ostrovy Aljaška Víte, že USA mají nejstarší a dosud platnou ústavu na světě? Tato ústava vstoupila v platnost v roce 1787

12 USA – prezidentská federace
USA se skládají z: 50 nezávislých států a z oblasti District of Columbia, ve které se nachází i hl.m. Washington, D.C., každý stát má svoji vlastní ústavu, vlastní parlament (většinou dvoukomorový, výjimka: stát Nebraska – jednokomorový), v čele každého státu stojí guvernér, v čele USA stojí prezident – B. OBAMA je zároveň předsedou federální vlády ze své funkce je odpovědný Politická charakteristika USA Republikánská strana (tzv. Republican Party – např. G.W.B.), Demokratická strana (Demokratic Party – např. B. Obama) Vzpomenete si, jaké další formy státu existují a jak se od sebe liší? Dokážete k jednotlivým formám států přiřadit i konkrétní země, kterých se týkají? Jakou formu státu má ČR? Uveďte plusy / mínusy jednotlivých forem státu

13 Zaostřeno na KANADU Kanada je součástí COMMONWEALTHU.
Hlavním městem je OTTAVA. Formálně stojí v čele britská královna Alžběta II. Stát řídí tzv. generální guvernér: MICHELE JEAN předsedou vlády je: Stephen Harper Úředním jazykem je angličtina a francouzština. Dominantním náboženstvím je ŘK/protestantská církev. Je součástí G7. OSN. NATO. NAFTY.OECD. Ve struktuře HDP je významně zastoupen sektor služeb. Ekonomika stojí rovněž i na těžbě a zpracování dřeva.

14 EKONOMIKA KANADY významná těžba dřeva a ropy
obrovské zásoby zemního plynu a ropy druhé největší zásoby ropy ihned za Saúdskou Arábií levná energie = vodní elektrárny významné pěstování pšenice Hospodářská centra Kanady Pásmo kolem Velkých Jezer a řeky sv. Vavřince (Montreal, Toronto, Ottawa), okolí Winnipegu a Edmontonu, Pobřeží Pacifiku v okolí Vancouveru Char. rysy hosp. center Kanady zabírají 11% území K je zde veškeré zemědělství je zde 94% průmyslu

15 Zaostřeno na MEXIKO Hlavním městem je Mexico City.
Úředním jazykem je Španělština . Dominatním náboženstvím je ŘK. Žije zde zhruba 100 miliónů obyvatel. HDP je nižší než USD a dominantní je TS a KS. (73%). Vysoký je i PS (cca. 7%). Severním sousedem jsou USA, jižním pak GUATEMALA a BELIZE. Mexiko je prezidentskou federací (31 zemí). V dobách kolonií velké zásoby zlata a stříbra. V současnosti velké zásoby ropy, která se těží v tzv. Mexickém zálivu.

16 EKONOMIKA MEXIKA v dobách kolonií velké zásoby zlata a stříbra,
v současnosti – ropa a zemní plyn zejména při východním pobřeží, na těžbě ropy a zemního plynu závisí HDP, i rychle se rozvíjející chemický průmysl převažuje průmysl chemický, strojírenský, potravinářský a textilní. cestovní ruch Vysvětlete, proč právě Mexiko, které leží na kontinentu SEVERNÍ AMERIKY, je součástí tzv. LATINSKÉ AMERIKY? Vysvětlete pojem LATINSKÁ AMERIKA. Které státy patří do: pevninských států St.A. ostrovních států St. A. La Platských států J.A. Andských států J.A.


Stáhnout ppt "NAFTA Severoamerické ekonomické centrum"

Podobné prezentace


Reklamy Google