Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KANADA Je rozlohou druhá největší země světa.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KANADA Je rozlohou druhá největší země světa."— Transkript prezentace:

1 KANADA Je rozlohou druhá největší země světa.
Kanada vznikla na území osídleném Indiány a Eskymáky. Kanada je federací deseti provincií a tří spolkových teritorií. Parlamentní konstituční monarchie.

2 KANADA Kanada je rozčleněna na 10 provincií a 3 spolková teritoria

3 KANADA

4 KANADA

5 KANADA 9 984 670 km² 32 547 200 Hlavní město Rozloha Nejvyšší bod
Ottawa ( obyvatel) Rozloha 9 984 670 km² Nejvyšší bod Mount Logan, Yukon, 5959 m n. m Časové pásmo −3:30 až −8 (v létě −2:30 až −7) Počet obyvatel 32 547 200

6 KANADA Sama sebe definuje jako zemi dvoujazyčnou (oficiální jazyky jsou angličtina a francouzština) a multikulturní. Z průmyslového hlediska jde o technicky vyspělou zemi disponující rozsáhlými přírodními a nerostnými zdroji.

7 KANADA Největší etnické skupiny jsou Kanaďané (39,4 %), Angličané (20,2 %), Francouzi (15,8 %), Skotové (14,0 %), Irové (12,9 %), Němci (9,3 %), Italové (4,3 %), Číňané (3,7 %), Ukrajinci (3,6 %) Francouzsky mluvící populace je soustředěna zejména v Québecu a existují v ní silné separatistické tendence.

8 KANADA Země má úzké politické a ekonomické vztahy s USA, s níž má dlouhou vojensky nestřeženou hranici. Většina obyvatel Kanady (77,1 %) se hlásí ke křesťanství. Úřední řeči jsou angličtina (mateřský jazyk 59,7 % obyvatel) a francouzština (mateřský jazyk 23,2 % obyvatel)

9 KANADA Parlament Hill, Ottawa

10 KANADA Mírový památník v Ottawě

11 KANADA EKONOMIKA Kanada je jedním z nejbohatších států světa s vysokými příjmy na jednoho obyvatele. Životní úroveň v zemi je tak velmi vysoká. Vyváží energii.

12 KANADA velké zásoby zemního plynu při východním pobřeží
velké zásoby ropy a plynu v Albertě a částečně i v Britské Kolumbii a v Saskatchewanu. Ropné zásoby jsou druhé největší na světě. V Québecu, Britské Kolumbii, Newfoundlandu, Labradoru, Ontariu a v Manitobě je k dispozici velmi levná energie z vodních elektráren.

13 KANADA Niagarské vodopády

14 KANADA Kanada je jedním z nejdůležitějších světových dodavatelů zemědělských produktů. Bývalé kanadské prérie jsou dnes jedněmi z nedůležitějších oblastí pěstování pšenice a ostatních obilovin. Je největším světovým vývozcem zinku a uranu a předním světovým vývozcem zlata, niklu, hliníku, olova.

15 KANADA Panorama Toronta v noci, uprostřed je CN tower, bývalá nejvyšší samostatně stojící stavba světa.

16 KANADA Toronto; 6,3 mil. obyvatel

17 KANADA Montréal, 1,9 mil. obyvatel

18 KANADA Olympijský stadion v Montréalu

19 KANADA Vancouver, třetí největší centrum filmové produkce

20 KANADA zdroj obrázků:


Stáhnout ppt "KANADA Je rozlohou druhá největší země světa."

Podobné prezentace


Reklamy Google