Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Mechanik - elektrotechnik Název programu: Základy elektrotechniky 2. ročník Proudový chránič Vypracoval : Škarka Miloš Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Proudový chránič Proudový chránič je elektrický přístroj, který se používá pro zvýšený stupeň ochrany před úrazem elektrickým proudem. Nelze použít pro ochranu základní – samočinným odpojením. Proudovým chráničem se vedou pracovní vodiče, ochranný vodič nikdy nesmíme chráničem vést. Používá se v prostředí se zvýšeným nebezpečím úrazu elektrickým proudem. Jeho hlavní parametry jsou : jmenovitý proud reziduální ( rozdílový) proud selektivita

3 Princip proudového chrániče
V normálních podmínkách je vektorový součet proudů v pracovních vodičích rovný nule. V sekundárním vinutí součtového transformátoru se neindukuje žádné napětí. Když dojde k úniku proudu z fázového vodiče do země, v sekundárním vinutí transformátoru vznikne napětí , cívkou elektromagnetu projde el. proud a dojde k rychlému odpojení poruchy od elektrické sítě.

4 Dvoupólové a čtyřpólové chrániče
Test tlačítka Pro jednofázové obvody Pro třífázové obvody

5 Konstrukce proudového chrániče
(1) Svorky vstupního napájení (2) Výstupní svorky zátěže (3) Resetovací tlačítko (4) Kontakty (druhý je za relé) (5) Relé vybavení (6) Rozdílový transformátor (7) Řídící elektronika (8) Testovací tlačítko (9) Testovací vodič (oranžový)

6 Zapojení proudového chrániče v síti TNC-S
Jednofázový spotřebič S nulou Bez nuly

7 proudové chrániče v síti TT, IT
Síť IT Síť TT L1 L1

8 proudové chrániče v síti TT, IT
Síť IT Síť TT L1 L1

9 Popiš a vysvětli Princip proudového chrániče
Které vodiče se musí vést přes chránič? Co je reziduální proud? Kdy je nutno použít proudový chránič? Nakresli zapojení chrániče v síti TN

10 Popiš a vysvětli co označují číslice na obrázku č. 1 ? Obr. 1

11 Použité zdroje


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google