Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Měsíc Iva Ouhelová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Měsíc Iva Ouhelová."— Transkript prezentace:

1 Měsíc Iva Ouhelová

2 Měsíc planety Země Měsíc je ze všech těles vesmíru nejbližší soused naší planety. Země je asi čtyřikrát větší . Světlo dorazí ze Země na Měsíc za 1,3 sekundy a kosmická loď letí k Měsíci několik dnů.

3 Podmínky pro život Chybí mu podmínky pro život, nemá vzduch a vodu a na jeho povrchu je velký výkyv teplot mezi dnem a nocí.Měsíc nesvítí vlastním světlem, ale směrem k Zemi se odráží část záření od Slunce. Na osvětlené straně je zahříván až na stupňů celsia a na odvrácené straně ke Slunci je až – 150 stupňů.

4 Povrch Měsíce Když si prohlížíme Měsíc, pozorujeme tmavá a světlá místa. Dříve se věřilo, že ta tmavá jsou moře, ale dnes víme, že to jsou pánve , údolí a krátery, způsobené nárazy asteroidů. Těmto kráterům označení moře už zůstalo. Ty světlé plochy tvoří naopak vysoká pohoří. Měsíc pravděpodobně vznikl z materiálu, který se oddělil od Země.

5 Výzkum Měsíce A jak jsme to vše zjistili ?
Již od roku 1959 se američtí vědci snažili o výzkum. Nejprve vysílají sondy, aby pořídily co nejbližší záběry povrchu . Později mohla sonda již na Měsíci přistát. Pořídila barevné fotografie i rozbor měsíční půdy.

6 První člověk na Měsíci vystoupil první člověk na Měsíc. Můžeme si ho prohlédnout, byl to N.Armstrong a jeho kosmická loď Apollo 11.

7 Pohyby Měsíce Jsou tři. Měsíc obíhá kolem naší planety a trvá mu to 29 dní. Za stejnou dobu se otočí i kolem své osy, a proto ze Země můžeme pozorovat stále stejnou stranu, odvrácenou stranu Měsíce nikdy nespatříme. Měsíc obíhá Zemi ve stejném směru jako se otáčí Země kolem své osy, to je - od západu k východu. Otáčení Země kolem své osy způsobuje, že se nám zdá jak Měsíc putuje po obloze. Společně se Zemí obíhá Měsíc kolem Slunce.

8 Fáze Měsíce Když je k nám Měsíc přivrácen neosvětlenou stranou(není vidět), říkáme na Zemi, že je nov. Od tohoto okamžiku nám začne Měsíc „dorůstat“(má tvar písmene D), což znamená, že k nám začne postupně natáčet osvětlenou stranu. Další fází v pořadí je „první čtvrť“, kdy je k nám natočena již polovina osvětlené strany.

9 Fáze Měsíce Když dojde k natočení celé osvětlené strany Měsíce k Zemi, mluvíme o „úplňku“, který má podle mnohých lidí zvláštní účinky na živé organismy(pozorujeme skoro celý kotouč, je nejvýraznější, Měsíc odráží celou polovinou svého povrchu sluneční paprsky) . Po dosažení úplňku začne Měsíc „couvat“(má tvar písmene C), což vede až k fázi „poslední čtvrť“, po které je již zase nov.

10 Přiřazené fáze Měsíce Nov První čtvrť Úplněk Poslední čtvrť

11 Slapové jevy Země a Měsíc na sebe vzájemně působí. Nejvýznamnějším jevem jsou tak zvané „slapové jevy“. Na Zemi se projevují střídavým zaplavování a odkrýváním mořského pobřeží, tedy příliv a odliv. Toto spojení gravitačních sil Země a Měsíce může ovlivnit i sopečné erupce na Zemi či slabá zemětřesení na Měsíci.

12 Zatmění Dostanou-li se Slunce, Země a Měsíc do jedné přímky, nastává zatmění. O tom jaké, rozhoduje pořadí těchto těles. Je-li Země mezi Sluncem a Měsícem, jde o zatmění Měsíce. Může ho vždy pozorovat celá polovina Země.

13 Závěr Na závěr jedna špatná zpráva. Každým rokem se Měsíc od Země vzdaluje o 4 centimetry, proto jednoho dne o svoji přirozenou družici přijdeme, ale bude to až za několik miliónů let. Teď si prověříme naše znalosti. Klíč odpovědí najdete na konci. 1.Co tvoří „moře“ na Měsíci ? Voda Horniny, především čedič Sluneční prach 2. Kdy přistáli první lidé na Měsíci? 1969 1979 1959

14 3. Jaký pohyb vykoná Měsíc ze 29 dní ?
a)Oběhne Zemi a otočí se kolem své osy b)Oběhne Slunce c)Oběhne planetu Mars 4. Proč Měsíc putuje po obloze ? a)Protože obíhá kolem Slunce b)Protože se otáčí kolem své osy c)Protože se Země otáčí kolem své osy 5. Jak vypadá odvrácená část Měsíce ? a)Nevíme b)Stejně jako přivrácená c)Je tam jenom voda 6. Kdy nastane úplněk? a)Po „ novu“ b)Po „poslední čtvrti“ c)Po „první čtvrti“

15 Klíč : 1b, 2a, 3a, 4c, 5b, 6c Nyní si můžeme prohlédnout fáze měsíce na videu. Děkuji za pozornost a nezapomeňte se večer podívat na Měsíc. Přehrát pomocí VLC

16


Stáhnout ppt "Měsíc Iva Ouhelová."

Podobné prezentace


Reklamy Google