Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MĚSÍC.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MĚSÍC."— Transkript prezentace:

1 MĚSÍC

2 MĚSÍC – základní informace
Přirozená družice Země. Střední vzdálenost 384 tis. km. Průměr 3476 km. Svítí odraženým slunečním světlem. Povrch tvoří krátery, pohoří a „moře“. Moře jsou plochy ztuhlé lávy. Teplota povrchu na rovníku : +130°C – měsíční den -170°C – měsíční noc.

3 MĚSÍC – pohyby Otáčí se kolem své osy. Obíhá okolo Země.
Společně se Zemí obíhá okolo Slunce.

4 MĚSÍC – doba rotace Doba rotace je stejně dlouhá jako doba oběhu kolem Země. Proto je Měsíc obrácen k Zemi stále stejnou polokoulí – přivrácená strana Měsíce. Siderický Měsíc (asi 27,3 dne) – je doba jednoho oběhu Měsíce kolem Země, bráno vzhledem ke hvězdám. Synodický Měsíc (asi 29,5 dne) – doba mezi dvěma stejnými fázemi Měsíce, tak jak se jeví ze Země.

5 MĚSÍČNÍ FÁZE Rozlišujeme 4 měsíční fáze:
Měsíční fáze se rozlišují podle toho, jak velkou část Měsíce ozářenou Sluncem můžeme pozorovat ze Země. Rozlišujeme 4 měsíční fáze: Nov. Měsíc je k Zemi přivrácen neosvětlenou stranou. První čtvrť. Po novu před úplňkem má Měsíc tvar písmene D, říká se o něm, že dorůstá. Úplněk. Měsíc je k Zemi přivrácen osvětlenou stranou. Poslední čtvrť. Po úplňku před novem má Měsíc tvar písmene C, říká se o něm, že couvá.

6 MĚSÍČNÍ FÁZE 1 NOV 3 PRVNÍ ČTVRŤ 5 ÚPLNĚK 7 POSLEDNÍ ČTVRŤ

7 MĚSÍČNÍ FÁZE Zde vidíme průběh 1 synodického měsíce ( 29,5 dne )
 nov ,  první čtvrť,  úplněk ,  3.čtvrť,  nov

8 LIDÉ NA MĚSÍCI 1.člověk na povrchu Měsíce : velitel mise Neil Armstrong (USA) :56 UTC Apollo 11 přistání :17:40 UTC pilot lunárního modulu Edwin "Buzz" Aldrin pilot velitelského modulu Michael Collins „Je to malý krůček pro člověka, ale velký skok pro lidstvo.“

9 LIDÉ NA MĚSÍCI „Je to malý krůček pro člověka, ale velký skok pro lidstvo.“ That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind Zleva : N.Armstrong, E.Aldrin a M.Collins

10 APOLLO 11

11 ZATMĚNÍ SLUNCE Úplné Prstencové

12 ZATMĚNÍ MĚSÍCE Úplné Částečné

13 ODKAZY http://cs.wikipedia.org/wiki/ http://tabulky.esence.biz


Stáhnout ppt "MĚSÍC."

Podobné prezentace


Reklamy Google