Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KONĚ Vše co nich víme -plemena koní -jejich chov ,povaha koní

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KONĚ Vše co nich víme -plemena koní -jejich chov ,povaha koní"— Transkript prezentace:

1 KONĚ Vše co nich víme -plemena koní -jejich chov ,povaha koní
-potřeby pro koně a jezdce -má tě tvůj kůň rád

2 Úvodem Ahoj,děti a dospělí,jmenuji se Veronika Mertlová a mám moc ráda koně(spíše miluji). Proto jsem se rozhodla toto vyprávění o koních napsat…

3 Plemena koní Americký honácký kůň - Quarter Americký klusák
Andaluský kůň Anglický plnokrevník Appaloosa Arab Berberský kůň Bretaňský kůň Camargský kůň Clevelandský hnědák Connemarský pony Český teplokrevník Daleský pony Dartmoorský pony Exmoorský pony Falabella Fellský pony Fjordský kůň Fríský kůň Hafling Hannoverský kůň Hucul Islandský kůň Kabardinský kůň Kathiawari Knabstrupský kůň Kreolský kůň / Criollo Kůň Převalského Lipický kůň Lusitánský kůň Mérenský kůň Morgan Mustang New Forest pony Norik Oldenburský kůň Orlovský klusák Paint horse Paso fino Percheron Peruánský paso Pinto Pottok Quarter Shetlandský pony Shirský kůň Starokladrubský kůň Suffolkský kůň Tarpan Tennesseeský mimochodník Trakénský kůň Velští poníci

4 Nejznámější plemena Anglický plnokrevník
Anglický plnokrevník je vysoký, štíhlý kůň s dlouhým krkem. Také nohy má dlouhé, hlavně horní partii zadních noh až po hlezení kloub. Výška se pohybuje od 165 do 175 cm, obvod hrudi od 180 do 195 cm, holeň od 19,8 do 21 cm. Hmotnost bývá kg. Rozměry u tohoto plemene nejsou závazné, záleží na účelu, hackové bývají třeba jen 143 cm vysocí, sprinteři měří kolem 160 cm, hunteři naopak přes 170 cm. Jsou to vraníci, hnědáci, ryzáci i bělouši. Od arabů se liší rovným profilem, výrazným kohoutkem, dlouhým, ale silným hřbetem, nápadně dlouhou šikmou lopatkou a níže nasazeným ocasem. Chod je nízký, úsporný a dlouhý. Plnokrevník je sportovní a dostihový kůň, náročný na péči.

5 Nejznámější plemena Český teplokrevník
Je to statný kůň, v kohoutku měří cm, obvod hrudi měří asi 200 cm, obvod holeně cm. Hmotnost těla přesahuje 600 kg. Dost těžká hlava je úhledná, krk mohutný a svalnatý, vysoko nesený, kohoutek málo výrazný, hřbet široký a dosti dlouhý stejně jako záď. Mohutné nohy mají výrazné klouby, krátkou spěnku a kopyta někdy příliš plochá s nepříliš tvrdou rohovinou. Přední nohy bývají někdy svázané. Hříva a ohon jsou dosti husté, zaplétají se. Běžně se vyskytují hnědáci a ryzáci, ostatní barvy jsou vzácné. Při úpravě srsti se často na zádi vytvářejí kartáčované šachovnice. Je to kvalitní pracovní kůň, vhodný jak k jízdě, zejména rekreační a terénní, tak k lehčí práci v zemědělství a lesnictví. Je učenlivý, ovladatelný, ochotný a vytrvalý.

6 Nejznámější plemena Hafling
V kohoutku měří 134 až 142 cm, koně znovu křížení s arabem až 145 cm. Formát je obdélníkový, hřbet dlouhý 137 až 150 cm, obvod hrudi měří měří kolem 172 cm a holení 18 cm. Zbarvení je vždy ryzé nebo izabelové, typická je velmi hustá, bohatá zvlněná hříva a ohon plavé nebo stříbrné barvy. Hlava s velkýma očima a malými ušima sice není klasická, ale je velmi úhledná. Nohy jsou zdravé, korektní, záď silná a kopyta vynikají kvalitou. Chody jsou volné, krok dlouhý, v horském terénu velmi jistý. Nejlepší hřebčíny označují svůj odchov výžehem ve tvaru protěže a s písmenem H uprostřed. Předkové haflinga zdědili vlastnosti horskýchtarpanů a uchovali si je jako předpoklad pro práci v horách. Chov na pastvinách upevňuje zdraví koně, takže mají vynikající srdce, plíce a skvělou kondici. Původně byli všestranní, sloužili jako soumaři, k jízdě i k lehkému tahu. Uplatňovali se v lesnictví i v armádě. Také císař František Josef I. jezdil v pozdějším věku na haflingské klisně. Dodnes je toto plemeno populární v Rakosku, Německu, ve Švýcarsku a v Itálii. Dováží se i do ČR, ale jeho chov zde se soustřeďuje pouze na malých farmách a rančích.

7 Nejznámější plemena Arab
Arab se od jiných koní odlišuje stavbou kostry. Má jen 16 párů žeber, 5 bederních a 16 ocasních obratlů. Proto má kratší, jen jemně prohnutý hřbet, rovný kříž a vysoko nesený ocas. Krátká a jemná hlava má prohnutý (štičí) profil, mezi očima vyklenutý. Mimořádnou pohyblivost hlavy zaručuje "mitbach", pozvolné napojování hlavy na hrdlo. Krk je dlouhý, elegantně prohnutý, hříva a ohon jsou hedvábné. Štíhlé, dlouhé suché nohy mají bezvadné klouby, šikmé spěnky bez rousu a pěkně utvářená, zdravá a tvrdá kopyta. Kůže araba je velmi tenká, srst nízká, jemná a hladká. Chřípí je neobyčejně jemné, nozdry otevřené. Výška je povolena od 144 do 152 cm, může být i menší. Závisí totiž na původu, zejména na klimatu oblasti, odkud kůň pochází, a na kvalitě pastvy. Přílišná výška a hrubá stavba je pro araba největší vadou. Arab je výhradně jezdecký kůň, rychlý, vytrvalý, tvrdý, skromný a odolný. Má vynikající chody, zejména plavný, plynulý cval. Také jeho povaha je při ohnivém temperamentu výborná. Je pochopitelné, že se právě arab zasloužil o zlepšení nebo i vznik mnoha sportovních plemen. Čistokrevní arabi se podle arabské tradice dělí do pěti skupin podle pěti posvátných klisen Muhammadových. Za nejušlechtilejší se považuje typ Kuhaylan. Ač to znamená "černá antilopa", převládající zbarvení je hnědé. Saklaví je typ vynikající krásou a elegancí, vyznačuje se bílou barvou. Méně úhledný, kostnatý Muniqui vyniká rychlostí a vytrvalostí a dospívá nejrychleji z arabů. Většinou jsou to ryzáci. Hamdani jsou nejmohutnější, klidní a mírní vytrvalci.

8 Chov koní Průměrný věk koně je okolo dvaceti až třiceti let,podle toho u jakého plemena.Když řeknete slovo klisna ,znamená to ,že je to kobyla ,ale ještě neměla hříbata.Kobila už hříbě měla.Valach je vykastrovaný hřebec. Hřebci jsou většinou velmi divocí a temperamentní. Těhotenství u koně trvá jedenáct měsíců. Mladý kůň se začíná zaježďovat ve dvou letech,nejprve na lonži a pak na jízdárně a v terénu. Kůň je vemi velké ,ale také velmi citlivé a mírumilovné zvíře a musíme k němu mít úctu,jinak vám nebude věřit a nebude se u vás cítit v bezpečí.

9 Potřeby pro koně a jezdce
Kůň by měl mít především čistou a prostornou stáj.V ní má mít tři žlaby,jeden na vodu,druhý na sůl a třetí na oves nebo šrot a otruby.Jestliže chcete na koni jezdit, potřebujete na něj sedlo se třmeny a podbřišákem,uzdečku.Na čištění je potřeba hřibílek,háčku na kopyta,hladký a hrubý kartáč,spirálu a další. POTŘEBY PRO JEZDCE Na ježdění na koni je potřeba hlavně přilba.méně potřebné jsou jezdecké boty,čapsy,bičík , rukavice Pro parádu pak rajtky.Pokud jezdíte na nějeké třeba parkurové závody,tam už si potrpí na saku a společenském oblečení.

10 Test –jak vycházíš se svým koněm?
Ošetřuješ svého koně a on stáje nechce stát.co uděláš? a)Zůstaneš v klidu a uvidíš,že to uklidnilo i koně. b)Křikneš na něho,protože tě to znervózňuje. c)Neuděláš nic,protože ti to nevadí. Jak často pečuješ o svého koně? a)Pořád. b)Nikdy.chodíš s ním na pastvu,to by mělo stačit. c)Po jízdě u žlabu se žrádlem. Jsi na projížďce ,tvůj kůň nechce projít kolem traktoru.Co uděláš? a)Snažíš se projít kolem traktoru ve chvíli kdy přestane pracovat. b)Sesedneš,dovedeš koně ke traktoru a ukážeš mu,že není čeho se bát.Když se uklidní nasedneš a pokračuješ v cestě. c)Otočíš se a jedeš jinou cestou. VÝSLEDKY: Většina: a.Jsi na svého koně poněkud netrpělivá. To je důvod tvých častých problémů. Uklidni se a pokus se být více důsledná ,ale zároveň i citlivá. Uvidíš ,že se oba budete cítit lépe. b.Gratuluji! Skutečně se dokážeš o svého koně dobře postarat.velmi dobře mu rozumíš a a víš čemu se musíš postavit.Vydrž! c.Svého koně máš velmi ráda ,ale musíš vždy to nejlepší.Jinak si kůň může vytvořit mnoho špatných náviků,které vám mohou oběma znepříjemnit život.


Stáhnout ppt "KONĚ Vše co nich víme -plemena koní -jejich chov ,povaha koní"

Podobné prezentace


Reklamy Google