Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Montáž bezpečnostního zařízení

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Montáž bezpečnostního zařízení"— Transkript prezentace:

1 Montáž bezpečnostního zařízení
Střední odborná škola Otrokovice Montáž bezpečnostního zařízení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /2 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vy/2–SO-5/12 Název DUM Montáž bezpečnostního zařízení Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vytápění Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Montáž expanzní nádoby a pojistného ventilu Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Zásady montáže, připojení, umístění expanzomatu, komplet pojistného ventilu, manometr, odvzdušňovací ventil Datum

3 Montáž bezpečnostního zařízení
Náplň výuky: Umístění expanzomatu Zásady pro montáž expanzomatu Možnosti připevnění expanzomatu Pojistný ventil

4 Umístění expanzomatu Expanzomat se umísťuje co nejblíže zdroji tepla, což může být kotel, krbová kamna s teplovodním výměníkem, systém solárního ohřevu vody, výměník tepla nebo tepelné čerpadlo. Umístění musí být na takovém místě, aby expanzomat: nepřekážel nebo nezabíral místo potřebné pro montáž jiných částí otopné soustavy mohl být řádně upevněn k potrubí nebo ke stavební konstrukci se mohl jednoduše připojit k potrubí otopné soustavy byl viditelný štítek s technickými údaji bylo připojovací potrubí co nejkratší

5 Obr. 1: Držák expanzní nádoby
Držák se připojuje ke stěně. Ve stěně jsou hmoždinky, do kterých se připevní držák pomocí šroubů. Na opačném konci držáku je závit, do něhož se připevní expanzní nádoba. Takovým způsobem se připevňují nádoby do objemu 25 litrů.

6 Obr. 2: Držák na stěnu Je určen pro expanzní nádoby od 8 do 25 litrů. Konzola na stěnu je propojena s páskem pro vertikální montáž. Nádoba může být instalována způsoby připojení dolu nebo nahoru.

7 Zásady pro montáž expanzomatu
nádoba se řádně ukotví na podlahu nebo na stěnu do 35 litrů lze připojit nádobu přímo na potrubí nádobu se umísťuje tak, aby byla přístupná a viditelný tovární štítek tlak vzduchu (dusíku) se seřídí na hydrostatickou výšku otopné soustavy a hodnota se označí na stupnici manometru nádoba se nejlépe připojí na vratné potrubí, co nejblíže zdroji tepla - na expanzní potrubí se osadí uzavírací armatura s vypouštěním - na manometru se na stupnici označí maximální tlak; manometr by měl mít rozsah 0 – 400 kPa - montáž má provádět odborná firma, která zajistí provedení výchozí revize revizním technikem tlakových nádob dle ČSN před uvedením do provozu

8 Možnosti připevnění expanzomatu
Expanzomaty se vyrábějí v objemu od 5 litrů až do 250 litrů. Připevnění závisí hlavně na jejich hmotnosti. Nejmenší expanzomaty (do 10 litrů) mohou být zabudovány přímo v kotlích. Řada výrobců kotlů své kotle s expanzomatem vyrábí již mnoho let. Malé expanzomaty (do 35 litrů) je možné připojit na potrubí, doporučuje se na vratné, protože je v něm menší teplota vody. Středně velké expanzomaty (do 50 litrů) se mohou připevnit na konzolu na stěně nebo mohou být umístěny na podlaze. Velké expanzomaty (nad 50 litrů) se umísťují na podlaze.

9 Pojistný ventil Používá se pro jištění tlakových nádob a jiných tlakových zařízení proti nedovolenému stoupnutí provozního tlaku. Při nadměrném stoupnutí tlaku vody v otopné soustavě dojde k otevření pojistného ventilu. Část topná vody odteče přepadovou trubkou a tlak vody se sníží. Pojistný ventil musí být umístěn nad ocelovou nebo litinovou vpustí, protože voda je vždy horká. Jinou možností je umístění ocelové nádoby (kýblu) pod přepadovou trubku. Minimální nastavitelný otevírací přetlak je pro všechny světlosti 0,2 bar a maximální 16 bar. Pojistný ventil se montuje na vodorovné potrubí v poloze svislé. Hlavní pracovní částí je pružina, která se při zvýšeném tlaku topné vody stlačí a umožní odtok vody. Připojení je závitem podle šipky na těle ventilu. Pro otopné soustavy velkého výkonu se používají závažové ventily. Účel je stejný – snížit vysoký tlak vody jejím přepuštěním.

10 Obr. 3: Pojistný ventil Pro otopné soustavy malého výkonu (do 50 kW) jsou to jednoduché armatury nejčastěji v provedení rohovém. Pro RD postačí pojistný ventil průměru ½ˮ až ¾ ˮ.

11 Obr. 4: Komplet pojistného ventilu
Pojistné ventily pro otopné soustavy malých výkonů (do 50 kW) se vyrábí také v provedení komplet. Sestava zahrnuje pojistný ventil, automatický odvzdušňovací ventil a barometr (tlakoměr). Pojistný ventil je v rozsahu do 3 bar – větší tlak v RD nebývá, barometr měří tlak od 0 do 4 bar.

12 Kontrolní otázky: Kde se umisťují expanzomaty?
Jak se připojují expanzomaty? Jaké jsou zásady montáže expanzomatů Jaké jsou průměry pojistných ventilů pro otopné soustavy malých výkonů? Co zahrnuje komplet pojistného ventilu?

13 Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní
Obr. 2: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 3: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 4: anonym, [vid ], dostupné z:

14 Seznam použité literatury:
[1] Tajbr, S: Vytápění pro 1. a 2. ročník učebního oboru instalatér, Praha, Sobotáles 2003, ISBN

15 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Montáž bezpečnostního zařízení"

Podobné prezentace


Reklamy Google