Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Volba povolání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Volba povolání."— Transkript prezentace:

1 Volba povolání

2 Znaky osobnosti Každý máme předpoklady pro výkon určitého povolání.
Každý člověk se nehodí pro všechna povolání. Nejsou mezi námi lidé, kteří by se nehodili pro žádné povolání. Při rozhodování o volbě povolání bychom se měli zamyslet nad svými schopnostmi, zájmy, osobními vlastnostmi a zdravotním stavem.

3 Schopnosti Schopnosti můžeme vypozorovat podle toho, jak dokážeme plnit určité úkoly nebo jak se vyrovnáme s určitou činností. Např. – zručnost, umění jednat s lidmi,… Zapiš do sešitu příklady svých schopností.

4 Zájmy Zájmy znamenají oblibu nějaké činnosti.
Např. – četba, zájem o historii, kutilství,… Zapiš do sešitu příklady svých zájmů.

5 Osobní vlastnosti Osobní vlastnosti vyjadřují naše postoje
a hodnoty, které vyznáváme. Např. – pečlivost, dochvilnost, obětavost,… Zapiš do sešitu příklady svých osobních vlastností.

6 Zdravotní stav Do této oblasti patří znaky, které charakterizují náš tělesný a zdravotní stav, a které nám umožní nebo neumožní vykonávat určité povolání. Např. – zrak, sluch, fyzická zdatnost,… Zapiš do sešitu údaje, které by vzhledem ke Tvému zdravotnímu stavu mohly ovlivnit výběr povolání.

7 KTERÝ DALŠÍ FAKTOR VÝZNAMNĚ OVLIVŇUJE VÝBĚR POVOLÁNÍ? ZAPIŠ DO SEŠITU.
Je to školní prospěch. Mám výborné výsledky, vyberu si studijní obor – budu se muset učit. Mé studijní výsledky nejsou až tak dobré, vyberu si učební obor, budu mít více praxe.

8 Znaky povolání Každé povolání má své typické znaky.
Než se rozhodneš, měl by sis zvolené povolání podle těchto znaků charakterizovat. Jsou to : PRACOVNÍ ČINNOSTI PRACOVNÍ PROSTŘEDÍ PRACOVNÍ PROSTŘEDKY PRACOVNÍ PŘEDMĚTY, OBJEKTY

9 Pracovní činnosti Co člověk dělá?
Vaří, ošetřuje, programuje, obsluhuje stroje,… Pracovní prostředí Kde člověk pracuje? Kancelář, venku, ordinace, kuchyně,… Pracovní prostředky S čím člověk pracuje? Fréza, skalpel, psací potřeby,… Pracovní předměty a objekty Co člověk zpracovává nebo o koho pečuje? Zelenina, obilí, papír, zvířata, nemocní,…

10 Úkol Zvolte si jedno povolání a zaznamenejte do pracovního listu jeho charakteristiku podle znaků povolání. Zvolte si jedno povolání a zaznamenejte do sešitu jeho charakteristiku podle znaků povolání.

11 OTÁZKY Co je důležité při rozhodování o volbě povolání?
Co patří mezi schopnosti člověka? Jaký znak osobnosti definuje oblibu nějaké činnosti? Co vyjadřují osobní vlastnosti člověka? Proč je důležité uvést svůj zdravotní stav do životopisu? Co patří mezi znaky povolání? Co jednotlivé znaky povolání znamenají?


Stáhnout ppt "Volba povolání."

Podobné prezentace


Reklamy Google