Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Svět na mapě Materiál byl vytvořen v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Svět na mapě Materiál byl vytvořen v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Svět na mapě Materiál byl vytvořen v rámci projektu
„Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická a ZŠ speciální Liberec, Orlí 140/7

2 Glóbusy

3 Glóbus Glóbus představuje tvar zeměkoule ve velkém zmenšení.
Zemská osa prochází středem Země a protíná severní a jižní pól. Tvary pevniny i světového oceánu jsou věrně zobrazeny, stejně jako zobrazení zakřivení zemského povrchu.

4 Barevné označení Pevnina je znázorněna zelenou barvou, to jsou nížiny, nebo odstíny hnědé barvy, to jsou vysočiny. Na některých glóbech jsou nejvyšší zaledněné vrcholky hor a také pevninské ledovce značeny bíle. Oceány, moře, další vodní plochy a řeky jsou modré.

5 Poledníky a rovnoběžky
Na glóbu jsou zakresleny polokružnice a kružnice, jsou to poledníky a rovnoběžky. Podle nich se určují polohy míst na Zemi.

6 Poledník Poledník je polokružnice, která spojuje severní a jižní pól.
Všechny poledníky jsou stejně dlouhé. Spojují místa, která mají ve stejnou dobu poledne. Označují se podle dílků, kterým říkáme zeměpisné stupně. Poledníky určují zeměpisnou délku a rovnoběžky zeměpisnou šířku.

7 Hlavní poledník Hlavní poledník (nultý), prochází Londýnem.
Rozděluje Zemi na dvě polokoule: východní a západní. Poledníky mají význam pro určení časových pásem. Českou republikou prochází poledník, který určuje středoevropský čas.

8 Rovník Rovník je kružnice, která rozděluje Zemi na severní a jižní polokouli. Je nejdelší ze všech rovnoběžek. Rovnoběžky určují západovýchodní směr, jsou označeny zeměpisnými stupni. Směrem k pólům se zkracují. Každým místem prochází poledník a rovnoběžka. Jejich údaje určují zeměpisnou polohu. Ta je pro dané místo jediná nikde se neopakující.

9 Otázky 1) Co je glóbus? 2) Jaké dva póly spojuje poledník?
3) Jak jinak nazýváme hlavní poledník? 4) Je rovník nejdelší rovnoběžka? 5) Jaký čas určuje poledník, který prochází Českou republikou?

10 Otázky 6) Jakou barvou bude na mapě zakreslena tato krajina? A) B)

11 Odpovědi 1) Glóbus je otáčivý model Země. 2) Severní a jižní pól.
3) Nultý 4) Ano 5) Středoevropský čas 6) A – hnědá B - modrá

12 Všechny použité obrázky jsou z http://wikipedia.cz

13 jméno autora Pavlína Lejsková název projektu Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace výuky pomocí ICT předmět/ ročník zeměpis / 8.ročník pořadové číslo DUM 2 datum název DUM Svět na mapě Výuková prezentace s kontrolními otázkami. Určeno pro frontální výuku se třídou. V závěru hodiny žáci samostatně vypracují zadané otázky, poté si ověří správnost odpovědí. Prezentaci je vhodné doplnit prací s metodická poznámka k využití atlasem. Prezentace může být použita jako zápis do žákovských sešitů.


Stáhnout ppt "Svět na mapě Materiál byl vytvořen v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google