Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tvar a rozměry Země.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tvar a rozměry Země."— Transkript prezentace:

1 Tvar a rozměry Země

2 Tvar Země – Nejstarší představy
Je to deska plovoucí na vodě. Na jejich okrajích stojí čtyři obrovští sloni a nesou nebeskou klenbu.

3 Tvar a rozměry Země planeta Země má přibližně tvar koule
přesnější tvar Země označujeme jako GEOID vzdálenost z povrchu Země do jejího středu je km

4 Důkazy o „kulatosti“ Země
Kruhová podoba obzoru.

5 Důkazy o „kulatosti“ Země
Připlouvá-li loď do přístavu, je nejdříve vidět její stěžeň nebo komín. Potom následuje paluba a až nakonec se nám objeví loď celá.

6 Důkazy o „kulatosti“ Země
Částečné zatmění Měsíce.

7 Důkazy o „kulatosti“ Země
Snímky Země z vesmíru, pořízené pomocí družic.

8 Zeměpisná síť Kolem r. 150 př.n.l. rozdělil řecký matematik Hipparchos celou Zemi 360ti polokružnicemi (poledníky) a 180ti kružnicemi (rovnoběžky). Vznikla tak síť, pomocí které můžeme určit polohu kteréhokoliv místa na Zemi = Zeměpisná síť.

9 Zeměpisná síť - Poledníky
Polokružnice spojující severní a jižní pól = POLEDNÍK. Všechny jsou stejně dlouhé (20 004 km). Nejdůležitější je nultý poledník = prochází greenwichskou hvězdárnou v Londýně. Číslo poledníku určuje zeměpisnou délku. Vlevo od nultého poledníku jsou další, označené čísly do 180°. Protože na mapách je vlevo západ, jsou to poledníky západní délky (z.d.). Vpravo jsou poledníky také číslovány od 0° do 180°. Jsou to poledníky východní délky (v.d.).

10 Greenwichská observatoř

11 Zeměpisná síť – 0° a 180° poledník
Číslo 180° má poledník, který je přímo proti poledníku 0°(hlavnímu poledníku). Tyto dva poledníky spolu tvoří kružnici, která dělí Zemi na dvě polokoule - východní a západní.

12 Zeměpisná síť - Rovnoběžky
Rovnoběžky nejsou stejné dlouhé. Nejdelší z nich je ROVNÍK ( km). Směrem k pólu se zkracují a na pólu se mění v bod. Rovník rozděluje zeměkouli na dvě polokoule - severní a jižní. Číslo rovnoběžky určuje zeměpisnou šířku.

13

14 Datová mez (datová hranice)
Mezinárodní úmluvou stanovená myšlená čára, na níž je třeba měnit datum, které je na východ od datové meze o den nižší než na západ od ní. Sleduje přibližně 180° poledník, který prochází většinou vodami Tichého oceánu

15 Galileo Galilei 15. 2.   1. 1642 Byl zastáncem heliocentrických Koperníkových tezí = Středem světa je Slunce, Země a ostatní planety obíhají kolem v drahách přibližně kruhových. „A přece se točí.“ = věta, kterou pronesl při odchodu od soudu, kde popřel své myšlenky, aby se uchránil pře upálením.

16 Určování zeměpisné polohy
Pracovní pomůckou je školní atlas světa


Stáhnout ppt "Tvar a rozměry Země."

Podobné prezentace


Reklamy Google