Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Semestrální práce z předmětu Ekologie na téma:Hurikány

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Semestrální práce z předmětu Ekologie na téma:Hurikány"— Transkript prezentace:

1 Semestrální práce z předmětu Ekologie na téma:Hurikány
Jméno:Vladimír Tyrpekl Aprobace:AMVT

2 1.Co je to vlastně hurikán
2.Jak vzniká a jak se hurikán pohybuje 3.Jak vypadá 4.Vliv hurikánu 5.Měření rychlosti a rozdělení do skupin 6.Globální oteplování a jeho možné vlivy na sílu hurikánů

3 1.Co je to vlastně hurikán?
Hurikány, tajfuny a cyklóny jsou vlastně jedno a totéž. Jedná se o regionální názvy stejného jevu- silné tropické bouře. Hurikány jsou vířivé tropické bouře které mohou dosahovat až 250km/h za jediný den dokáží nasbírat průměrně 2 miliardy tun vodní páry čímž způsobují obří vlny a mohutné záplavy. Hurikány dostaly své jméno po západoindickém bohu Hurakonovi.

4 V dnešní době se pojmenovávají hurikány jmény, jde o to aby se televizním hlasatelům i veřejnosti lépe hovořilo o určitých hurikánech.

5 2.Jak vzniká a jak se hurikán pohybuje
Hurikány vznikají tehdy, kdyže nad teplými vodami oceánu zformují stoupající vzdušné proudy, díky nimž se vytvoří oblast velmi nízkého tlaku. Z ní vznikne uprostřed teplého stoupajícího vzduchu vír. Jak vzduch spirálovitě stoupá vzhůru, ochlazuje se. Vodní pára, kterou s sebou nese, rychle kondenzuje a vytváří se z ní husté bouřkové mraky, ze kterých následně spadne prudký liják. Z vysrážené vodní pára se navíc uvolňuje ohromné množství latentního tepla, které se stává základním zdrojem pro další postup bouře.

6 Nejčastěji se vyskytuje v období léta a podzimu, kdy jsou pro jejich vznik nejvýhodnější klimatické podmínky (teplá voda oceánů, výrazné proudění vzduchu a příznivé tropické atmosférické podmínky). Oproti dávné minulosti se intenzita výskytu hurikánů snížila. Nejvíce tajfunů bylo v roce 1964(26) a 1995(19).

7 3.Jak vypadá Ve středu bouře- tzv. oku - je relativní klid. Mraky jsou tu řídké a vítr vane rychlostí okolo 24Km/H. Nejsilnější větry se ale točí právě okolo oka. Tam mohou dosahovat rychlosti až 250km/h/. Oko hurikánu je vlastně pouze tišina uprostřed bouře, období klidu, po kterém mnohdy následuje ještě zuřivější běsnění živlu než v jeho první fázi. Samotné oko může měřit napříč okolo 20-40Km, ale s postupným přílivem spirálovitě rotujících větrů je stále menší a kulatější. Nejničivější větry tak mohou vanout ve vzdálenosti do 100Km od středu oka. Hradba okolo oka dosahuje výšky 13 až 16 Km nad hladinou oceánu.

8

9

10 Hurikán Frances vlevo a utvářející se hurikán Ivan vpravo dole.

11 4.Vliv hurikánu Nejničivějším projevem hurikánu je vzdouvání mořské hladiny, které ho doprovází.Díky kombinaci nízkého tlaku vzduchu a spirálovité rotace větrů jsou z noře doslova vysávána ohromná množství vody. Z té mohou případně vzniknout mohutné vlny dosahující výšky až 8m. Když pak hurikán dorazí k pobřeží a narazí na pevninu, projeví se v podobě vysoké vodní stěny, která může zaplavit rozsáhlá území.Vzedmutí moře mívá za následek 90% obětí, které si hurikán vyžádá.

12 Hurikán Andrew udeřil plnou silou v neděli 24
Hurikán Andrew udeřil plnou silou v neděli 24. srpna 1992 chvíli po páté hodině ráno na Floridu. Stal se druhým hurikánem páté, tedy nejvyšší třídy. O čtyři hodiny později, když Floridu opouštěl, zanechal za sebou 43 obětí a škodu okolo 25 miliard dolarů. Je tedy právem označován za nejdražší katastrofu v dějinách USA

13

14

15 5.Měření rychlosti větru
Síla hurikánu se dá měřit na dvou stupních. Dvanáctistupňová Beaurfortova stupnice slouží k měření síly větru do rychlosti 118Km/h, přičemž nejsilnější je stupeň 12. Dnes se ale mnohem častěji používá Saffir-Simpsonova stupnice umožňující měření rychlosti i mnohem silnějších hurikánů. Podle této stupnice se síla větru měří pěti stupni. Stupeň1 odpovídá ,,mírným“ větrům o rychlosti okolo 120km/h, zatímco vítr na stupni číslo 5 může dosahovat rychlosti až 250km/h

16 Kategorie hurikánu

17 5.Globální oteplování a jeho možné vlivy na sílu hurikánů
Podle nových studií vědců z Geofyzikální laboratoře dynamiky plynů v NOAA vzroste v nejsilnějších hurikánech rychlost větru asi o %, pokud se teplota mořské vody u povrchu zvýší o něco málo přes 2 °C. Dnešní hurikány mohou být vystřídány ještě silnějšími, vlivem toho, jak bude v příštím století docházet k oteplování klimatu díky vzrůstu obsahu skleníkových plynů v atmosféře.

18 Vědci použili údaje o hurikánech vyskytujících se v současném klimatu a hurikánů modelovaných v předpokládaném vlivu globálního oteplování k vytvoření programu, který předpovídá chování hurikánů. Tento program již byl běžně používán k předpovědím pohybu silných hurikánů v poslední sezóně. Tento program vytvořený ve výše zmíněné laboratoři, je vedoucím projektem využívající výzkumů klimatu k předpovědi možných efektů globálního oteplování na budoucí klima.


Stáhnout ppt "Semestrální práce z předmětu Ekologie na téma:Hurikány"

Podobné prezentace


Reklamy Google