Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Strojírenská technologie Název programu: Objemové tváření – zápustkové kování Vypracoval: Ing. Elena Nová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Objemové tváření – zápustkové kování

3 Objemové tváření – zápustkové kování
Zápustkové kování slouží k výrobě velkého počtu tvarově stejných součástí z ocelí nebo jiných tvárných slitin. Zápustka je většinou dvoudílný nástroj. Vrchní zápustka a spodní zápustka. Hlavní předností zápustkového kování je vysoká výkonnost a snadná obsluha. Výkovky mají však omezené rozměry a hmotnost.

4 Objemové tváření – zápustkové kování
Ohřátý materiál se vloží do dutiny spodní zápustky, jejíž tvar je shodný s tvarem výkovku a vrchní zápustka se úderem přitlačí na spodní zápustku. Rozměry jsou zvětšeny o hodnotu smrštění vychladlého výkovku.

5 Objemové tváření – zápustkové kování
K zápustkovému kování používáme bucharů (kování úderem) a lisů (kování klidným tlakem). Dutinu zápustky je možno zaplňovat buď vtlačováním nebo pěchováním - z čehož pěchování je lepší.

6 Objemové tváření – zápustkové kování
Zápustkové kování se skládá z : Ohřevu na kovací teplotu Předkování /tvar se uzpůsobí dutině zápustky/ Kování do zápustky Ostřižení výronku Lisovací zápustka Kovací zápustka

7 Objemové tváření – zápustkové kování
V případě složitějších tvarů je tedy nutno kovat ve více dutinách, které zajistí tečení materiálu v dutině zápustky – kování v postupových zápustkách. 1-3 –předkování 4-5-odstřižení výronku

8 Objemové tváření – zápustkové kování
Příklady zápustek: Výkovky nožů:

9 Objemové tváření – zápustkové kování
Postupová zápustka pro buchar (1 – prodlužovaní, 2 – rozdělovací, 3 – předkovací, 4 – kovací, 5 – dokončovací dutina, a – polotovar)

10 Objemové tváření – zápustkové kování
Konečné úpravy výkovků: Odstřihování výronku Děrování Kalibrování

11 Objemové tváření – zápustkové kování
Před kováním musí být zápustka vyhřátá asi na 250 stupňů Celsia. Činné plochy se mažou směsí oleje a grafitu. Hotové výrobky se žíhají na měkko. Příklady zápustkových výkovků:

12 Technologický postup kování
Návrh technologického postupu kování Technologický postup zápustkového kování se skládá ze základních operací dělení materiálu, ohřev materiálu, kování, ostřihování a děrování. Následuje podle potřeby tepelné zpracování, úpravy tvaru a čištění povrchu (např. rovnání, kalibrování, broušení, otryskání, moření). Kromě těchto operací jsou zde operace mezioperační kontroly (např. hmotnosti, jakosti, tvaru, rozměrů), mazání zápustek či vyfukování okují. Některé operace je možné v jistých případech vynechat (předkování, děrování blány, rovnání či kalibrování) podle tvaru, sériovosti, tvarové složitosti či požadované přesnosti výkovku. Název operace Metoda Zařízení, nástroj Dělení materiálu Stříhání za studena Nůžky Stříhání s ohřevem Ohřívací pec, ohřívací rošt, nůžky Řezání Pila pásová, okružní Ohřev na kovací teplotu Indukční ohřev Indukční cívka, generátor Ohřev v peci Komorová pec, karuselová pec Předkování mimo hl.stroj Volné Kompresorový buchar Tvarové Kovací válce, stroje PKV Kování Volné i tvarové v dutinách nástroje Buchar - postupová zápustka, lis - jednotlivé zápustky, transferový podavač Tvarové jednooperační Kovací lisy, buchary, vřetenové lisy, hydraulické lisy Příčné klínové válcová Stroje PKV Ostřižení a děrování Odstranění výronku, blány Lisy univerzální, excentrické, děrovací a ostřihovací Rovnání Vyrovnání tvaru za tepla Výrobní stroj Kalibrování Tvarové, objemové za studena Lis kolenový (LLD, LLK) Tepelné zpracování Normalizační žíhání, žíhání na měkko, zušlechťování Průběžné, komorové pece Řízené ochlazování Vychlazovací dopravníky Čištění Otryskání Tryskače PTB Moření Mořicí lázeň Broušení Bruska Kontrola Kontrola tvrdosti Tvrdoměr Kontrola povrchových trhlinek Inkar Kontrola vnitřních vad Rentgen, ultrazvukový detektor

13 Zodpověz na otázky: Co je to zápustkové kování.
Z čeho se skládá zápustka. Co je hlavní předností zápustkového kování. O co jsou zvětšeny hodnoty teplého výkovku? Jaké stroje používáme k zápustkovému kování?

14 Zodpověz na otázky: Jak nazýváme kování úderem?
Jak nazýváme kování klidným tlakem? Vyjmenuj čtyři děje zápustkového kování. Kdy koveme v postupových zápustkách? Popiš konečnou úpravu výkovků.

15 Použitá literatura http://www.firmconsult.cz/cz/vykovky- vylisky/
kripta_tkp/sekce/03.htm


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google