Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OPAKOVÁNÍ STŘÍDAVÝ PROUD.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OPAKOVÁNÍ STŘÍDAVÝ PROUD."— Transkript prezentace:

1 OPAKOVÁNÍ STŘÍDAVÝ PROUD

2 1. Vysvětli pojem stejnosměrný elektrický proud.
2. Co je to střídavý elektrický proud? 3. Jak (čím) vytvoříme střídavý elektrický proud? 4. Co je to elektrický proud? 5. Jak značíme elektrický proud, jaké má jednotky a čím ho měříme? 6. Jak se nazývá křivka střídavého proudu? 7. Vysvětli pojem perioda střídavého proudu. 8. Jak značíme periodu, jaké má jednotky a jak se vypočítá?

3 9. Vysvětli pojem frekvence střídavého proudu.
10. Jaký je druhý název pro frekvenci? 11. Jak značíme frekvenci, jaké má jednotky a jak ji vypočítáme? 12. Co je to alternátor? 13. Kde vzniká střídavý elektrický proud nebo-li jaké je využití? 14. Co je to elektrické napětí? 15. Jak značíme elektrické napětí, jaké má základní jednotky a čím se měří? 16. Co je to elektrický náboj, jak se značí a jakou má jednotku?

4 17. Vysvětli efektivní hodnotu střídavého proudu, jak se značí a jak se vypočítá.
18. Vysvětli efektivní hodnotu střídavého napětí, jak se značí a jak se vypočítá. 19.(IX.A) Co je to trojfázový proud? 20. (IX.A) Vyjmenuj hlavní dvě části generátoru. 21. (IX.A) Cívky mohou být zapojeny dvěma způosby. Jakými? 22. (IX.A) Jaký je rozdíl mezi nulovým a fázovým vodičem? 23. (IX.A) Jaký je rozdíl mezi trojfázovým generátorem a elektromotorem? 24. (IX.A) Jaké jsou druhy elektromotorů? 25. (IX.A) Jaké je využití elektromotorů?

5 19. Co je to transformátor? 20. Jakého jevu využívá transformátor? 21. Vyjmenuj hlavní části transformátoru. 22. Jaké napětí se přivádí do transformátoru? 23. Jak značíme vstupní a výstupní napětí a jaké má základní jednotky? 24. Jak značíme cívky a jaké jsou základní jendotky? 25. Jak se značí transformáční poměr a jak se vypočítá? 26. Kdy dochází k transformaci nahoru? 27. Jaké podmínky musí být spolněny, aby došlo k transformaci dolu.

6 28. Jaké je využití transformátorů?
29. Kde získáváme elektrickou energii? 30. Z jakého materiálu jsou dráty elektrického vedení? 31. Proč napětí snižujeme a následně zase zvyšujeme? 32. Jaké je schéma rozvodné elektrické energie? 33. Jaké jsou hlavní zásady bezpečnosti elektrického zařízení? 34. První pomoc při úrazu elektrickým proudem. 35. Proč mohou ptáci sedět na elektrickém vedení?


Stáhnout ppt "OPAKOVÁNÍ STŘÍDAVÝ PROUD."

Podobné prezentace


Reklamy Google