Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Třífázové napětí Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 9. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Třífázové napětí Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 9. ročník"— Transkript prezentace:

1 Třífázové napětí Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 9. ročník
Jubilejní Masarykova základní škola a mateřská škola Sedliště

2 K elektrifikaci měst a obcí v Česku docházelo především koncem 19
K elektrifikaci měst a obcí v Česku docházelo především koncem 19. století a v první polovině 20. století. Nejprve se využíval stejnosměrný proud, který se vyráběl dynamy a byl rozváděn do nejbližšího okolí. Ve vedení ale vznikaly velké ztráty. Zavedení střídavého proudu se nepodařilo prosadit hned. Až vynález Nikoly Tesly – jednoduchý elektromotor – byl předělem pro vytvoření třífázové soustavy. Výhodou střídavého napětí je jeho snadné zvyšování (snižování) pomocí transformátorů a to s malými ztrátami.

3 Třífázové napětí vzniká otáčením magnetu v soustavě tří cívek
Třífázové napětí vzniká otáčením magnetu v soustavě tří cívek. Jsou to tři zdroje střídavého napětí – FÁZE.

4 Řada spotřebičů konstruovaných na větší výkon (elektromotory, …) se připojuje současně ke všem fázovým vodičům. Jejich elektrický obvod (např. vinutí elektromotoru) má tři stejné části, zapojené buď do hvězdy nebo do trojúhelníka. Při spojení do hvězdy jsou jednotlivé spotřebiče připojeny k fázovému napětí (230 V ) a při spojení do trojúhelníka jsou připojeny k napětí sdruženému (400 V ). Proto je výkon spotřebiče při tomto zapojení větší.

5 U1, U2 , U2 fázová napětí – napětí mezi
U1, U2 , U2 fázová napětí – napětí mezi středním vodičem a vodičem fázovým (230 V) U12, U13, U23 sdružená napětí – napětí mezi dvěma libovolnými fázovými vodiči (400 V)

6 Spotřebiče využívající fázové napětí v domácnostech, v průmyslových podnicích jsou napájeny z různých fází, aby nedocházelo k přetížení. Např. v bytech se k různým fázím připojuje osvětlení a zásuvky.

7 Použité zdroje: fyzika.jreichl.com


Stáhnout ppt "Třífázové napětí Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 9. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google