Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_11_BĚLKOVICE-LAŠŤANY_Př-4. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_11_BĚLKOVICE-LAŠŤANY_Př-4. ročník"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_11_BĚLKOVICE-LAŠŤANY_Př-4. ročník
Mgr. Alena Kindlová Základní škola a Mateřská škola Bělkovice-Lašťany CZ.1.07/1.4.00/

2 Název školy Základní škola a Mateřská škola Bělkovice-Lašťany, příspěvková organizace Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu VY_32_INOVACE_11_BĚLKOVICE-LAŠŤANY_Př-4. ročník Vypracovala Mgr. Alena Kindlová Ověřeno (datum) 12. prosince 2011 Předmět Přírodověda Třída 4. Druh materiálu Prezentace Téma Slunce Anotace Prezentace slouží jako doplňkový materiál k výuce o neživé přírodě – Slunci. Prezentace je doplněna úkoly pro žáky.

3 Slunce

4 Středem naší soustavy je životadárná hvězda – Slunce.
Slunce je nejbližší hvězda Zemi a je zatím jedinou ze 150 miliard hvězd v naší galaxii, jejíž povrch můžeme detailněji sledovat. Jsme na jeho povrchu schopni pozorovat útvary o velikosti desítek a stovek kilometrů.

5 Barva Slunce Tvar Slunce Slunce je téměř dokonalá koule.
Slunce je viděno ze Země jako červené jen při svém východu a západu. Molekuly vzduchu absorbují kratší vlnové délky světla (modré světlo), takže pozorovateli zůstane převážně červená. Naopak je-li Slunce kolem poledne vysoko nad obzorem, jeví se barva oblohy jako modrá, protože sluneční světlo urazí nejkratší vzdálenost atmosférou. Tvar Slunce Slunce je téměř dokonalá koule.

6 km km km ZEMĚ SLUNCE

7 km km km ZEMĚ SLUNCE

8 Jaká je vzdálenost Země od Slunce?
Odpovězte na otázku: Jaká je vzdálenost Země od Slunce? km km km

9 Správně, můžeš pokračovat dál.

10 ZEMĚ km 6378 km 12756 SLUNCE

11 Kolikrát je Slunce větší než Země?
Odpovězte na otázku: Kolikrát je Slunce větší než Země? : = 219 krát : = 55 krát : = 2 krát : = 109 krát

12 Výborně, přemýšlíš dobře. Můžeme pokračovat

13 Slunce je zdroj tepla a světla na Zemi
Slunce je zdroj tepla a světla na Zemi. Pokud by nesvítilo, byl by zde věčný mráz a trvalá tma. Význam Slunce: 1) Zdroj tepla a světla 2) Ovlivňuje počasí a podnebí 3) Umožňuje fotosyntézu u rostlin 4) Umožňuje živočichům vidět 5) Spolu s Měsícem ovlivňuje příliv a odliv umožňuje život na Zemi

14 Negativní vlivy Slunce:
Úpal Riziko onemocnění rakovinou kůže Poškození zraku

15 ZÁVĚR: Slunce je náš velký pomocník. Pokud se budeme chovat nezodpovědně, může se sluníčko stát naším nepřítelem. Proto je nutné vědět některé informace důležité pro život. Další se dozvíme v 5. ročníku při výuce o sluneční soustavě. Také se těšíte  ?

16 Zdroj: Sluneční soustava Slunce Modré Slunce Planeta Země – světlo, tma Fotosyntéza Příliv a odliv Počasí a podnebí Vidění u živočichů – oko Úpal Poškození kůže Sluneční brýle


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_11_BĚLKOVICE-LAŠŤANY_Př-4. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google