Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nemoci trávicí soustavy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nemoci trávicí soustavy"— Transkript prezentace:

1 Nemoci trávicí soustavy

2 DUTINA ÚSTNÍ

3 zubní kaz Zubní kaz je velmi rozšířené infekční onemocnění poškozující zuby. Činností baktérií v ústech dochází k rozkladu sacharidů z potravy na kyseliny, které leptají zubní sklovinu. Zub s porušenou sklovinou je bolestivý. Zubní kaz začne prorůstat hlouběji do zubu, kde může způsobit bolestivý zánět. Činnost baktérií podporuje zubní plak, který vzniká při nedostatečném čištění zubů. Prevencí zubního kazu je prvořadě důkladné čištění zubů (odstranění zubního plaku) a omezení příjmů sacharidů (nejíst příliš sladkostí a nepít sladké limonády).

4 paradontóza Parodontóza (= paradentóza, paradontóza) je zánětlivé onemocnění závěsného aparátu zubů, který je tvořen dásní, ozubicí, cementem a zubním výběžkem v čelisti. Toto onemocnění může skončit až ztrátou zubů. Příčinou je působení mikroorganismů, jejichž množení podporuje zubní plak a zubní kámen. Takže ČISTIT ZUBY!

5 Afty jsou vřídky, které se nacházejí na sliznici dutiny ústní, na rtech a na jazyku. Jsou dost bolestivé a mohou omezovat člověka v příjmu potravy, tekutin i při mluvení. Mohou se vyskytovat izolovaně nebo ve větším počtu. Častý výskyt aft může navíc souviset s jinými chorobami. Příčiny vzniku nejsou jasné.

6 JÍCEN

7 nefunkční svěrač v různých stádiích poruchy
pálení žáhy Refluxní choroba jícnu znamená proniknutí obsahu žaludku – části natrávené potravy a žaludečních šťáv – do jícnu. Žaludeční šťáva obsahuje kyselinu chlorovodíkovou, která nepříznivě působí na sliznici jícnu. Její buňky jsou tak odlupovány a vzniká zánět, který sliznici dále poškozuje. Vedoucím příznakem je pálení žáhy, které sahá od žaludku až do krku a může být spojený s hořkokyselým pocitem v ústech. Příčinou je špatná funkce dolního svěrače jícnu. Svěrač uvolňují a tím nahrávají zpětnému chodu žaludečního obsahu tučná a kořeněná jídla, peprmint, čokoláda, kofein, nikotin a alkohol a také nadváha.

8 ŽALUDEK

9 žaludeční vřed Žaludeční vřed je poškození sliznice žaludku, které proniká až do svalové vrstvy žaludku. Vzniká, když na žaludeční sliznici působí kyselá žaludeční šťáva. Obvykle je žaludeční sliznice chráněna před kyselinou hlenem mucinem. Pokud vznikne nerovnováha mezi tvorbou ochranného hlenu a kyseliny, může dojít k částečnému natrávení žaludeční sliznice, tj. ke vzniku žaludečního vředu. Vřed vzniká nejčastěji ve sliznici oslabené zánětem, který vyvolávají baktérie (tzv. Helicobacter pylori ). Ke vzniku vředu může přispět nadměrné pití kávy a alkoholu, kouření, nadměrné kořenění a také svou roli hraje dědičnost.

10 JÁTRA

11 žloutenka Žloutenka je stav, který se projevuje zežloutnutím kůže, očního bělma, sliznic i ostatních tkání. To je způsobeno zvýšenou koncentrací žlutého žlučového barviva  bilirubinu v krvi. Termín žloutenka se používá jako označení pro virové záněty jater = hepatitidy, u nichž je hlavním projevem. Vir hepatitidy A se vylučuje z těla stolicí a do organismu se může dostat ústy (tzv. nemoc špinavých rukou), hepatitida B je velmi snadno přenosná tělesnými tekutinami (sliny, krev, sperma, poševní sekret). Nebezpečí nákazy představuje nechráněný sex, ale také nekvalitní tetovací a piercingová studia. Hepatitida C je přenosná především krví.

12 Příznakem žloutenky je žloutnutí očí a kůže.
Žloutnutí je spojeno s hromaděním bilirubinu v kůži, nejčastěji způsobené poruchami jater a žlučníku Příznakem žloutenky je žloutnutí očí a kůže.

13 projevy žloutenky - onemocnění jater

14 JÁTRA JÁTRA A ALKOHOL Odbourávání alkoholu probíhá v rozhodující míře v játrech. Vstřebávání alkoholu do krve je však mnohem rychlejší než jeho odbourávání, proto může lehce dojít k otravě alkoholem. Působením alkoholu dochází v játrech k řadě změn. Počáteční stádium poškození jater alkoholem je ztučnění jater. V jaterních buňkách se hromadí tuk a játra jsou celkově zvětšena. Těžším typem poškození je alkoholická hepatitida, která se projeví žlutým zbarvením kůže. Uzdravení je možné za předpokladu úplné abstinence. Dalším stupněm je tzv. ztvrdnutí jater, odborně nazývané jaterní cirhóza. Jde v podstatě o přeměnu jaterní tkáně na nefunkční vazivo (dochází vlastně ke zjizvení jater). Výsledkem jsou tvrdá, svraštělá, nefunkční a selhávající játra. Jedním z projevů tvrdnutí jater je hromadění tekutiny v dutině břišní. Organismus nemůže být bez jater a jaterní selhání končí většinou smrtí.

15 Projevy cirhózy: Problémem je zejména to, že se cirhóza dlouho nijak neprojevuje, nebo má zprvu neurčité projevy jako je nevolnost, nadýmání, ztráta chuti k jídlu apod. Klasické projevy cirhózy, jako např. žloutenka nahromadění tekutiny v břiše poškození ledvin, mozku, rakovina jater se většinou objevují až u pokročilejších forem cirhózy.

16 STŘEVA

17 poloha červovitého přívěsku slepého střeva
Zánět slepého střeva - ve skutečnosti zánět červovitého výběžku (apendixu ) slepého střeva. Apendix je úzký, trubicovitý ocásek, ústící do tlustého střeva. Měří okolo 10 cm na délku a 1 cm na šířku a je uložený v pravém podbřišku. Je pokládán za orgán, bez kterého se tělo může snadno obejít. Akutní zánět apendixu se rozvíjí velice rychle a může člověka ohrozit přímo na životě. Vzniká ucpáním apendixu tuhým kusem stolice, cizím tělesem, případně i nádorem. Většinou se jedná  onemocnění naprosto nepředvídatelné. Udává se, že ke snížení rizika zánětu apendixu přispívají mléčné produkty, zelenina, ovoce, obiloviny, mandle a ořechy. poloha červovitého přívěsku slepého střeva

18 Zánět „slepého střeva“
Stav před prasknutím Stav po prasknutí Zvětšený a zanícený červovitý výběžek slepého střeva Obsah střeva vylitý do dutiny břišní

19 Rakovina tlustého střeva
Rakovina - zhoubný nádor vzniká rychlým nekontrolovaným množením abnormálních buněk. Nádorové buňky se mohou z nádoru uvolnit a šířit se krevním oběhem či mízní soustavou dál do těla. Rakovina tlustého střeva je zčásti podmíněna geneticky - vyskytuje v rodině. Ale velký vliv má i strava. Rizikový je hlavně velký příjem tuků spojený s malým příjmem vlákniny.  Hodně zeleniny a pravidelné cvičení výrazně riziko rakoviny tlustého střeva snižuje. Rakovina tlustého střeva a konečníku se v České republice vyskytuje mimořádně často. Při srovnání s jinými státy je u nás dokonce nejvyšší výskyt tohoto onemocnění. Každý rok je v České republice zhoubný nádor tlustého střeva či konečníku zjištěn asi u 8000 osob a zhruba 4000 pacientů na toto onemocnění v naší zemi každoročně umírá.

20 PARAZITI V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ:

21 Roup dětský je červovitý hlíst bělavé barvy, který žije ve střevě
Roup dětský je červovitý hlíst bělavé barvy, který žije ve střevě. Samec měří 6 mm, samice až 12 mm. Samice klade velké množství oplozených vajíček kolem řitního otvoru člověka, to způsobuje nepříjemný pocit svědění a pálení  v konečníku. Toto onemocnění se nejčastěji vyskytuje u dětí, které se snadno nakazí ve školkách a školách. Vajíčka jsou velmi lehká a mohou být roznášena dokonce vzduchem a mouchami. Účinnou prevencí je mytí rukou před jídlem a po použití WC a chránit potraviny před stykem s mouchami. Roup dětský

22 Škrkavka dětská je hlíst žijící v tenkém střevě
Škrkavka dětská je hlíst žijící v tenkém střevě. Měří 10 – 30 cm (samička je větší než samec). Samice klade až vajíček denně, která odcházejí z těla se stolicí. Vajíčka škrkavky mohou přežívat v půdě i po dobu několika let. Pokud se taková půda používá například pro hnojení zeleniny, stává se neumytá zelenina zdrojem nákazy. Účinnou prevencí je mytí ovoce a zeleniny pod tekoucí vodou a mytí si rukou po práci s půdou (např. trhání plevele) a před jídlem obecně. Škrkavka dětská

23 Tasemnice je ploštěnec žijící v tenkém střevě . Může měřit několik metrů. Je obojetník a uvolňuje velké množství oplozených vajíček, která se stolicí odcházejí ven z těla. Po pozření vajíčka mezihostitelem (skot) vzniká v jeho těle larva – boubel, která se zapouzdří ve svalech (masu). Pokud sní člověk syrové maso s boubelí, larva se dostane do jeho tenkého střeva, zde se přichytí a dozrává v dospělou tasemnici. Jedinou prevencí je dostatečná tepelná úprava masa před jeho konzumací a důkladné veterinární prohlídka masa. Tasemnice bezbranná

24 NEMOCI TRÁVICÍ SOUSTAVY:
dutina ústní: zubní kaz, paradontóza, afty žaludek: pálení žáhy, zvracení, vředy tlusté střevo: průjem, zácpa, zánět červovitého výběžku slepého střeva (apendixu), rakovina tlustého střeva játra: žloutenka – virový zánět jater, poškození jater alkoholem paraziti – roupi, škrkavky, tasemnice

25 Závěr: Které jsou nejběžnější nemoci trávicí soustavy?


Stáhnout ppt "Nemoci trávicí soustavy"

Podobné prezentace


Reklamy Google